Medimagazin logo

Hamilelikte sigara içilmesi, çocuğun ölüm riskini yüzde 20 artırıyor

Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Evyapan, kadınların hamilelikleri sırasında sigarayı bırakmalarının doğacak çocuklarda ölüm riski oranını yüzde 20 azaltacağını söyledi.
Kaynak: AA
Hamilelikte sigara içilmesi, çocuğun ölüm riskini yüzde 20 artırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sigaranın içerisinde binlerce zararlı madde bulunduğunu ifade eden Evyapan, "Dünyadaki en yaygın bağımlılık nedeni de sigaradır. Sanıldığının aksine sigara sadece alım yolu olan ağız, yutak boğaz, gırtlak ve akciğerleri hastalandırmakla kalmaz. Çok daha uzak örneğin böbrekler, mesane gibi organlarımızı da etkiler. Günümüzde bilinen en iyi kanser nedenidir. Akciğer kanseri başta olmak üzere baş boyun kanserleri, mide, mesane kanserine de neden olmaktadır." dedi.

Günümüzde önemli bir sağlık sorunu olan ve en önemli ölüm sebebi hastalıklar arasında altıncı sırada yer alan kronik obstrüktif akciğer hastalığının sigara içmek olduğunu vurgulayan Evyapan, "On yıl içerisinde bu kronik hastalığın ölüm nedenleri arasında dördüncü sıraya yükseleceği düşünülmektedir. İşin daha da kötüsü sigara dumanı sadece içenlere zarar vermemekte, çevresindekileri de olumsuz etkilemektedir. Çevresel tütün dumanı maruziyeti en ağır etkilerini çocuklar üzerine göstermektedir. Annenin sigara içmesi bebeğinin ölüm riskini arttırmaktadır. Bebekler daha anne karnındayken etkilenmeye başlamaktadır. Annelerin hamilelikleri sırasında sigarayı bırakmaları; doğacak çocuklarda ölüm oranını yüzde 20 azaltacaktır." diye konuştu.

Annesi hamilelikte sigara içen bebeklerin daha küçük akciğerlere ve daha düşük solunum fonksiyonlarına sahip olarak doğduğunu belirten Evyapan, "Astım, alt solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara yakalanma olasılıkları daha yüksektir ve ileride daha fazla sigara içme eğilimi göstermektedirler. Ayrıca pasif sigara içen çocuklarda kulak burun boğaz sorunları, orta kulak iltihabı daha sık görülmektedir. Tüm bunlar sigarayı bırakmanın ne kadar kazançlı olacağını göstermeye yeterlidir. Bu nedenle hükümetler sigara karşıtı kampanyalarını daha da ötesi kanunlarını hızla uygulamaya geçirmişlerdir." şeklinde konuştu.

hamilelikte
sigara
içilmesi
çocuğun
ölüm
riskini
yüzde
20
artırıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir