Medimagazin logo

Hekimler ‘tanı mı, tedavi mi’ oylamasını yaptı… Çoğunluk ‘tanı’ dedi

Medimagazin twitter hesabından yayınladığımız ankette hekimlere tanı mı daha zor tedavi mi daha zor diye sorduk. Sonuçlarda yüzde 64 oranında tanı daha zor denildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Hekimler ‘tanı mı, tedavi mi’ oylamasını yaptı… Çoğunluk ‘tanı’ dedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medimagazin olarak hekimlere mesleki bir soru yönelttik. Hekimler hastalara tanı koyarken mi yoksa tedavi yöntemi seçerken mi zorlanıyor dedik. Hekimlerin çoğunluğu tanı daha zor dese de tedavi daha zor diyen hekimlerde azımsanmayacak ölçüdeydi. 1415 kişinin katıldığı anket çalışmasında gelen yorumlarda “doğrusu hekim olmak zor” yanıtı dikkat çekti. 
Anket çalışmasına katılan hekimler cerrahi branşlar ve dahili branşlarda sorunun yanıtının değişebileceğinin de altını çizdi. 

drfatihbati isimli kullanıcı teşhis koymak benim işim derken Dr. House dizisinden bir replik paylaştı. 

dr_bahadir isimli anket katılanı ise "Sgk nin tanıları tedavilerinizi kısıtlamıyormu hiç. Şunu bu tedaviye yazamazsın. Bunu bu hastaya yazarsam ödemem gibi durumlar tedavilerinizi kısıtlamıyormu!" paylaşımı ile dikkat çekti. 

cinekologdr kullanıcısı ise "tanı ya da tedaviyi beğenmeyen insanlar bizi en çok zorluyor" notu ile ankete farklı bir bakış açısı ile yaklaşıyor. 

akfukaraaa anket katılımcısı ise "Taniyi ben koyduktan sonra tedaviyi uşağım da yapar.( bricten alinti)" yorumuyla hekimleri güldürdü.

hasta tanısı
hasta tedavisi
teşhis
hekim
Yorum (5)
m. murat
Doğru dürüst anamnez, fizik muayene yapmayıp hemen lab-görüntüleme yöntemlerine başvurulursa tabi...
27
Cevapla
Ahmet Taha
Gün de 100 hasta bakan hangi hekim "doğru dürüst anamnez ve fizik muayene" yapabilir. Performans, gelir adaletsizliği, hekim dağılım adeletsizliği. Bakanlığımız her yıl o ilde en çok hasta bakan hekimlere yılın doktoru ödülünü veriyor biliyorsunuz.
21
Cevapla
Hasan Akdemir
Her soruya alakasız yanıtların verildiği, hatta"böyle soru mu olur "diye tepki gösterildiği, hikayeyi kelpetenle bile alamadığımız , “Biz verdiğiniz şu tetkikleri yaptıralım da diğerlerini bir ara yaptırırız” çalımının yapıldığı, Şu ilacı-cihazı yazamazsın , şu tetkiki isteyemezsin diye SGK ya zimmetlendiğimiz, Kaliteden çok kantitenin muteber olduğu ortamımıza , Dr House’u sabah getirsinler, öğlen istifasını alacaklardır. Farazi konuşmanın dayanağı : kaç Yunan hekimi şimdi nerede görev yapıyor ?
35
Cevapla
m. murat
Bakma sen de 100 hastaya. Performans havucunu yeme. Ya da performans dayatması mı, doktor sömürü çarkı mu diyeyim? Her şey doktorda bitiyor. Kollektif bir bilinç oluşsa hekimler arasında, 100 hasta bakmakla alınan ücret 30-40 hasta bakmakla da alınır. Performans ortalaması düşeceği için... Kim ne diyebilir, kafamıza silah mı dayanılır daha fazla hasta bakın diye? Ama daha çok kazanayım dürtüsüyle, hele de kötü yönetildiği için ekonomisi bozuk bir ülkede bu bir ütopya. O zaman bireysel tepki en vicdani çözüm gibi duruyor. Hem sömürülmeye karşı parasal yönden feragat gösterme gibi asil duruş göstermenin gururunu yaşamış oluruz, hem hastalara daha fazla zaman ayırarak tıbbi özeni artırıp mesleki etiğe riayet etmiş oluruz ve bu sayede malparktris riskini minimuma indirmiş oluruz. Maddi kaybımız olacaktır elbet, bunu da yaşama bakış açımızı değiştirerek aşabiliriz. Savurganlıktan, israftan, lüksten, yüklü kredi borcu altına girmekten kaçınmak,... Alışılan hayat standartlarını düşürmek evet çok zor, ama feragat ve irade meselesi...
42
Cevapla
Halit
Hekim olarak hangisinde daha çok zorluk çekiyorsunuz; Magandaların yumruklarından Bakanlığın umrunda olmamasından..
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir