Medimagazin logo

İnek sütü alerjisine dikkat!

Gıda alerjisi denildiğinde özellikle çocukluk çağında en sık görüleni inek sütü alerjisidir.
İnek sütü alerjisine dikkat!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Alerjinin oluşumu, vücudun inek sütü proteinlerine karşı anormal şekilde reaksiyon vermesiyle başlar. İnek sütünün içeriği nedeniyle, bebeklere 1 yaşına gelene kadar verilmemesi öneriliyor.

Ancak buna rağmen kullanılan formül sütlerin içeriği inek bazlıdır. Bebeklere göre formül sütlerin içeriği düzenlenmiştir. Emziren anneler inek sütü içtiklerinde, anne sütünden bebeğe geçebilir. Bir şekilde inek sütünü alan 1 yaş altında bebekler, eğer inek sütü alerjisi bazı semptomlarla bunu gösterirler. 

Bazı durumlarda ise 1 yaşından sonra bebekler direkt süt içmeye başladığında, inek sütü alerjisi belirtileri kendini göstermeye başlamaktadır. Çoğu çocukta 2 ya da 3 yaşına gelindiğinde alerji belirtileri kendiliğinden bitebilir. Elbette, ömür boyunca inek sütü alerjisine maruz kalan çocuklar da olabilir. Genelde ailerji durumu bebeğin ailesinde varsa, daha sık karşıladığımız bir tablodur. Ailede sık görülen bir durumsa, çocukta da risk mevcuttur.

İnek Sütü Alerjisi Nasıl Belirtiler Verir?

•    Yoğun gaz sancısı
•    Huysuzluk ve sürekli ağlamalar
•    Kusma hali
•    İshal, kabızlık ya da kanlı / mukuslu dışkıs
•    Kaşınma, ciltte oluşan döküntüler ya da egzama
•    Gözlerin kaşınması
•    Göz altlarında koyu renkli halkalar oluşması
•    Öksürük, hırıltı ve burunda akıntı / tıkanıklık
•    Çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu ya da orta kulak iltihabı, bronşit ve sinüzit olma
•    Gelişim geriliği

Eğer çocukta süt alerjisi olduğu teşhis edilirse, mutlaka anne sütü ile çocuğun beslenmesi desteklenmelidir. Anne sütünün önemi alerjen çocuklar için çok daha büyüktür. Annenin emzirme süresince süt ve süt ürünlerini tamamen kesmesi gerekmektedir. Çocuk alerjisi söz konusu olduğunda beslenme düzeni ile ilgili mutlaka bir doktor ya da diyetisyenden destek almak gereklidir.

Eğer anne sütü almak mümkün değilse, mama ile beslenme durumunda, mutlaka soya bazlı olanların tercih edilmesi gerekmektedir. Bebekte soyaya alerjisi varsa, alerjisi olan bebekler için özel olarak üretilen hipoallerjen olarak adlandırılan mamaların tüketilmesi gerekir.

Çocuk alerji doktoru rehberliğinde, alerjisi olan çocuklarda, alerjinin süresi boyunca uygun bir beslenme programı yapılmalıdır. Çocuk büyüdükçe alerjinin bitip bitmediği aralıklarla kontrol edilmelidir.

Detaylı bilgi için Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony’nin resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz. İletişim:

 

süt
alerji
anne
inek sütü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir