Medimagazin logo

İşte Yıpranma payı ve döner artışının olduğu Torba Yasanın TBMM Genel Kurul'unda yasalaşan son hali!

Hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, fizyoterapist gibi sağlık personelinin bir yıllık çalışmalarına, 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanacak
İşte Yıpranma payı ve döner artışının olduğu Torba Yasanın TBMM Genel Kurul'unda yasalaşan son hali!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda Sağlık Bakanlığınca yapılan istihdam planlamaları çerçevesinde çalışacak.

Kanun, sağlık turizminin teşvikine ve hizmet kapasitesinin artırılmasına yönelik de düzenleme yapıyor.

Sağlık Bakanlığına, üniversitelere ve özel sektöre ait uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi yetkisi verilmiş sağlık kuruluşları arasında, uluslararası sağlık hizmetleri kapsamında, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar tarafından verilen sağlık hizmetleri için bütçeleri ayrı olmak şartıyla iş birliği yapılabilecek.

Bu iş birliği kapsamında bakanlık ve üniversite hastanelerinde çalıştırılacaklar, ilgili kanunlardaki sınırlayıcı hükümlerden istisna olacak, ilgilinin muvafakatiyle ve kadrosunun bulunduğu kurum, kuruluştaki eğitim, araştırma ve mesleki yükümlülüklerini aksatmamak şartıyla karşılıklı mutabakat çerçevesinde protokol eki liste ile belirlenecek.

Bakanlık veya devlet üniversiteleri personelince, özel sektöre ve vakıf üniversitelerine ait sağlık kuruluşlarında buna göre hizmet sunulamayacak.

İş birliği protokolleri Sağlık Bakanlığı ilgili birimi, ilgili üniversite ve özel sağlık kuruluşunun yetkili makamlarınca imzalanacak ve uygulamaya konulacak.

- Emekli aylıklarına ek ödeme

Kanunla, tabip ve diş hekimi emeklilerine, emekli aylıklarına ilaveten ek ödeme yapılması, pratisyen hekim emeklilerine yaklaşık bin 500 lira, uzman hekim emeklilerine de yaklaşık 2 bin lira emekli maaşı artışı yapılması öngörülüyor.

Tabip veya diş tabibi kadro ve pozisyonları esas alınarak emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmış olup, aylıklarıyla beraber makam tazminatı ödenmesine hak kazanamamış tabip ve diş tabiplerinden uzman olanlara, 17000 gösterge rakamının, uzman olmayanlara 13000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda, her ay emekli aylıklarıyla ilave ödeme yapılacak.

Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun kapsamında personele verilecek ek ödemelerin tavan kat sayısı artırılıyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından özellikli tıbbi işlemler karşılığı yapılacak ek ödemelerde, yüzde 800 ve yüzde 700 oranlarının bir kat artırılarak uygulanacağına yönelik hüküm 5 kata çıkarılıyor.

Uluslararası sağlık hizmetleri kapsamında elde edilen gelirin yüzde 50'sine kadar olan kısmı bu hizmetlerde görev alan personele ek ödeme olarak dağıtılabilecek.
 

- Sağlık personeline fiili hizmet süresi zammı

Kanunla, hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, fizyoterapist gibi sağlık personeline yılda 60 gün fiili hizmet zammı veriliyor.

Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, Hemşirelik Kanunu, Eczacılık ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanların bir yıllık çalışmalarına da 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanacak.

Uluslararası Sağlık Hizmetleri şirketi kurulacak

Türkiye'nin sağlık hizmeti alanındaki yüksek potansiyelini ve rekabet gücünü değerlendirerek sağlık turizminden döviz geliri sağlamak amacıyla ülkede sunulan hizmetlerin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemeyip, koordine etmek, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve stratejiler ile hizmet sunum standartları, akreditasyon kriterleri konusunda Sağlık Bakanlığına önerilerde bulunmak üzere Uluslararası Sağlık Hizmetleri unvanı ile bir anonim şirket (USHAŞ) kurulacak.

Uluslararası sağlık hizmetleri alanında aracılık faaliyeti gösteren kurumlara yetki belgesi verecek USHAŞ, yurt dışında sağlık kuruluşu açabilecek, işletebilecek.

USHAŞ'ın yurt içinde şirket kurması veya bir şirkete yüzde 50'den fazla hisseyle ortak olmasına karar vermeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. USHAŞ işletme bütçesi Genel Kurul onayına sunulmadan önce Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınacak.

USHAŞ'ın ilgili olduğu bakanlık Sağlık Bakanlığı, hisselerinin tamamı Hazine ve Maliye Bakanlığına ait olacak, başlangıç sermayesi 10 milyon Türk lirası olacak.

Şirkette istihdam edilecek personel sayısı 150 kişi olacak, Cumhurbaşkanı bu sayıyı dört katına kadar artırabilecek.

USHAŞ'ta, İş Kanunu'na tabi personel istihdam edilecek. USHAŞ, Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri kanunları ile 233 sayılı KHK'ye tabi olmayacak.

torba yasa
emeklilik
yıpranma payı
döner sermaye artışı
Yorum (52)
Arda D.
Sağlık çalışanlarına müjde olarak verilen yasa kanunlaştı ve dağ fare doğurdu. Emekli hekimlere ilave ödeme yapılması yetersiz ama olumludur. Ancak fiili hizmet düzenlemesi olan yıpranma payının ileriye dönük olması geçmişe yönelik çalışma süreleri göz önüne alınmaması hatalıdır. Döner sermaye düzenlemeleri yetmez ama evet. Fakat nasıl uygulanacağının detaylarını görmek gerekir. Bu arada diğer sağlık çalışanlarının yok sayılması ve görmezden gelinmesi iyi, hoş ve etik olmamıştır. Umarım en kısa sürede o arkadaşlarda özlük ve mali haklarına kavuşurlar
24
Cevapla
dr.mikro
Anladığım kadarı ile 2 eleştiri; 1.500-2.000 TL 3.000 TL civarı maaş alanlar için geçerli. Bilindiği üzere 2010 yılından itibaren sabit ödemeden kesinti yapılıyordu bundan kaynaklı siz örneğin 3.600 TL emekli maaşı alıyorsanız 2.000 TL değil 1.400 TL artış alacaksınız. 600 TL emeklinin gelirinden kesilerek elde ettiği hak onu keseceksen o zaman 2010-2019 yılları arası yaptığın kesintiyi kişiye iade et. Ayrıca emekli ve çalışan bir hekime bu ödeme yapılmayacak. Örneğin emekli hâkim savcı avukatlık yaptığında maaşında kesinti oluyor mu? İşin doğrusu ve kesin çözümü hekime çalışırken ve emeklilikte hâkim savcı kadar maaş verecek düzenlemenin getirilmesidir. Diğer eleştirim yıpranma payına daha önce söz verildiği gibi yılda 90 gün olmalı ve geçmişe dönükte işletilmelidir. Şu anki hali ile siz bugüne kadar yıpranmadınız bu günden itibaren yıpranıyorsunuz demektir.20-25 yıl hizmeti olanlara büyük ayıp ve haksızlık. Birde Bakanlığa çağrım olacak basit bir şey örneğin 2018 Haziran ayında hekimlere ödediğiniz toplam parayı hekim sayısına bölüp Türkiye'de hekim başına düşen ortalama gelir budur deyin. Paralar havada uçuşuyor Sabah Gazetesine göre devlette doktor 200 bin TL maaş alıyor. Artık akrabalarımız bile gerçek gelirimize inanmıyor.
30
Cevapla
İdris çıldır
Çıkan kanunun kapsamı nedir Sadece kamu emeklisinimi ilgilendiriyor 20 yıl kamuda çalışıp sonra özelde çalışıp emekli olan 4A statüsündeki ssk emeklisi hekimlerin durumu ne olacak Kanundan faydalanabilecekmi?
12
Cevapla
dr.derman
YAPTIK MI ? YAPTIK. PEKİ ŞİMDİ FİİLEN KAÇ KİŞİYE FAYDASI VAR? BİR AVUÇ KİŞİYE FAYDASI VAR. MESELA EMEKLİ UZMAN HEKİMİM BANA HİÇ BİR FAYDASI YOK. MESLEĞİMİ İCRA EDEMEYECEK YAŞA GELEBİLİRSEM OLACAK BELKİ. BİR ŞEYİ YAPIP MEVCUT İNSANLARIN ÇOĞUNA FAYDA SAĞLAMAYACAK ŞEKİLDE YAPARAK YAPILDI GÖSTERMENİN ÇOK İYİ BİR ÖRNEĞİ BU...HALKIN ÇOĞU İKTİDAR NE GÜZEL VERDİ DOKTORLARA SAĞLIKÇILARA DİYECEK...AMA ALLAH HER ŞEYİ BİLİYOR. MİZAN KURULDUĞUNDA ZERRE GİZLİ KALMAZ...BUNU EN ÇOK DİLE GETİRENLERİN YAPTIKLARI İŞLERDE BUNU DÜŞÜNMEMELERİ...ASIL DÜŞÜNDÜRÜCÜ OLAN BU İŞTE...
31
Cevapla
ZEKİ CAN
kardeşim yasada emekli doktor bir yerde çalışıyorsa maaşında artış olmayavcak deniyor lütfen bunu düzeltmey çalışınız....
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir