Medimagazin logo

Kalça ve diz protezi ne zaman uygulanmalı?

Kalça kireçlenmesinin etkili bir tedavisi olduğundan söz edemeyiz. Kireçlenmenin ileri aşamalarında, hastanın şikayetleri şiddetlendiyse, kalça protezi uygulanabilir.
Kalça ve diz protezi ne zaman uygulanmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kalça protezi ameliyatında, operasyon öncesi, hastanın ön hazırlığı, ameliyattan sonra hastanın kendine gelinceye kadar gözlem altında kalması gibi aşamaların hepsi sürece dahildir. Ameliyat sonrasında genel sağlık durumu sıkıntılı olan hastalar bir süre daha yoğun bakımda gözlemlenir. Eğer sağlık durumu iyiyse, hasta yatağında istirahate çıkarılabilir.
Diz kireçlenmesi ise kişilerde orta yaş ve ileri yaşlarda görülebilen, diz eklemlerinin yapısal ve işlevsel olarak pürüzsüzlüğünü yitirmesi ile gelişen bir durumdur. Diz kireçlenmesi kendisini öncelikle ağrı ile gösterir.

Diz kireçlenmesi süreç içerisinde ilerleyebilen bir hastalıktır. Hastanın diziyle ilgili aktardığı şikayetler, elle muayene ve dizin röntgeninin çekilmesi diz kireçlenmesinde tanı koymak için değerlendirilir. Ayrıca dizde bağların ve menüsküslerin durumunu ayrıntılı görebilmek için MR çekimi de yapılabilir. Diz kireçlenmesinde tedavi ihmal edilirse, ağrılar ilerleyebilir ve kişiyi ciddi seviyede rahatsız edebilir. Daha sonra bacakta harekette kısıtlanma olur ve bacaklarda eğilme oluşur. Erkeklerde diz kireçlenmesinin görülme oranı daha fazladır. 

Diz kireçlenmesinde tedavi öncelikle ağrıyı azaltmak için bazı ilaçlar verilir. Bunlar, anti-inflamatuvar ilaçlar ya da başka çeşitlerde ek ilaçlar olabilir. Ağrının önlenebilmesi için spreyli / kremli olan ilaçlar da doktor tarafından önerildiği takdirde kullanılabilir. İlaçlı tedaviye rağmen şikayetleri azalmayan kişilerde, steroid iğneler enjekte edilmektedir. Diz kireçlenmesi için uygulanabilen bir diğer yöntem ise; hyalüronik asidin doğrudan diz eklemine enjekte edilmesidir. 

Diz protezi ise dizinde kireçlenme olan hastalar için başka bir tedavi seçeneğidir. Eğer ağrıları günlük aktivitelerini ciddi boyutta engelliyorsa, ilaçlı ya da diğer tedavi yöntemleri olumlu etki göstermiyorsa, diz protezi kullanmak doğru olabilir.

Diz protezi, operasyonu sonrasında bazı riskler görülebilir. Uygulama sırasında bölgede yer alan damar ve sinirlerde geçici / kalıcı sorunlar oluşabilir. Operasyon sonrası oluşabilecek bir diğer komplikasyon ise enfeksiyondur.

Bu nedenle operasyondan önce hastanın enfeksiyon odaklarına özen gösterilmesi ve yara bakımının titizlikle yapılması gerekir. Ve operasyondan sonra daha uzun vadede olabilecek komplikasyon ise protezde gevşeme olmasıdır. Diz protezi ameliyatlarından sonra hastanın mutlaka kilo kontrolünü sağlaması ve doktorunun tavsiye ettiği egzersizleri düzenli şekilde yapması iyileşme süreci açısından önem taşımaktadır.

Ayrıntılı bilgi için Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Erdemli’nin https://www.bulenterdemli.com.tr/ web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

protez
kalça
diz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir