Medimagazin logo

Kalp ritim bozukluğunda girişimsel olmayan yeni bir yöntem!

Ventriküler taşikardi hastaları, dünyada bir ilk olarak girişimsel hiçbir yöntem kullanılmadan radyasyon terapisiyle tedavi edildi.
Kalp ritim bozukluğunda girişimsel olmayan yeni bir yöntem!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Radyasyon tedavisi genellikle kanser hastalarında kullanılır. Ama Amerikalı bir grup kardiyolog bir ilki gerçekleştirerek, girişimsel hiçbir yöntem kullanmadan, ventriküler taşikardili 5 hastayı radyasyon terapisiyle tedavi etmeyi başardı.  

 

“Sadece 3 ayda aritmiler önemli oranda azaldı”

 Washington Üniversitesi St. Louis Tıp Fakültesi’nden kardiyologlar, girişimsel olmayan görüntüleme tekniğiyle kalp dokusundaki elektrik sinyalleri bozuk olan bölgeleri tespit etti ve o spesifik bölgelere radyasyon tedavisi uyguladı. Radyasyon tedavisi alan hastaların, 3 ay içinde ventriküler taşikardi ataklarında önemli bir azalma oldu.

 

The New England Journal of Medicine’de “Noninvasive Cardiac Radiation for Ablation of Ventricular Tachycardia” başlığıyla yayımlanan çalışmada, standart tedavilere yanıt vermeyen ve 6 bin 500’den fazla ventriküler taşikardi atağı geçiren hastalara 3 ay süreyle radyasyon tedavisi verildi. Kalp kasının problemli bölgelerine gönderilen ışınların etkileri, implant kalp ritmi düzenleyiciler yardımıyla ölçüldü. Hastaların tedaviden önce ortalama aritmik olayları bin 300 civarındayken, 6 haftalık radyasyon terapisiyle 680’lere kadar indi. Bir yıl daha takip edilen hastaların üçünde 4 atak daha gerçekleştiği, ikisinde hiç atak gerçekleşmediği kaydedildi.

 

“Girişimsel olmayan 10-15 dakikalık bir işlem…”

Araştırmacı kardiyologlar, geleneksel kateter ablasyon işleminin yaklaşık 6 saat aldığını ve genel anestezi gerektirdiğini, ancak girişimsel hiçbir yöntem kullanılmayan bu radyasyon tedavisinin sadece 10-15 dakika sürdüğünü söylüyor. Şu ana kadar radyasyon tedavisiyle ventriküler taşikardi üzerine 2 rapor daha olmasına rağmen girişimsel hiçbir yöntem kullanılmayan bu çalışma dünyada bir ilk olma niteliğini taşıyor.  

kardiyoloji
radyasyon
ritm bozuklukları
aritmi
Yorum (1)
aydin sinal
saygideger meslektasim kardiologlar bu konuda aciklamalarinizi beklerim,ayrica kateter ablasyo isleminin nasil 6 saat sürdügü nicin genel anestesi aldiginida anlatirsaniz memnun olurum,ben hic bu isleme anestesi vermedigim icin merak ettim,kalp akciger makinesiyle yapilan ameliyatlar bile 6 saat sürmezde,saygilar,selamlar.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir