Medimagazin logo

Kişiye özel kozmetik ürünler de mi geliyor?

Genetik bilimindeki gelişmeler, sağlık, beslenme ve spor gibi ihtiyaçların karşılanmasında kişiye özel yöntemlerin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Genetik bilimciler, bireye özel bu uygulamaların kozmetik sektöründe de geliştirilmesi gerektiğini belirterek “Özellikle hücrelerimizin biyolojik yapısına uygun kozmetik ürünler, beklenenden daha etkili ve uzun soluklu yarar sağlayacaktır” diyor.
Kişiye özel kozmetik ürünler de mi geliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Üsküdar Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Korkut Ulucan, genetik biliminde yaşanan gelişmeler bağlamında “kişiye özel” kavramının hayatın her alanında yaygın hale geldiğini söyledi.

 

Her bireyin genetik yapısının farklı olması dolayısıyla sağlık, beslenme ve spor gibi alanlarda kişiye göre tedavi alanlarının, beslenme ya da antrenman programlarının da değiştiğini kaydetti. Doç.Dr. Ulucan, şunları söyledi:

“Genetik bilgiler her geçen gün günlük yaşantımızın içine giriyor ve sağlığımız ile ilgili bizlerin çok önemli yaklaşımlarda bulunmamızı sağlıyor. Bu bilgilerin bir kısmı da kullandığımız kozmetik ve yediğimiz besinlerle ilgili.

Her bireyin genetik yapısı kendine özel. Bu genetik bilgiler bizlerin hastalıklara yatkınlıklarından beslenme şeklimizin belirlenmesine, yapımıza uygun egzersiz ve spor tiplerinin belirlenmesinden hangi ilaçlardan daha etkili sonuçlar alacağımıza kadar pek çok önemli noktayı belirliyor.

Artık bir çok ilaç tedavisi öncesinde uygulanan genetik testler ile kişiye uygun doz ayarlanması gerçekleştirilebiliyor.

İşte bu farklılıklarımız kullandığımız kozmetik ürünlerin etkisi noktasında da ortaya çıkıyor. Kullanılan kozmetik ürünlerin her birinin içerikleri birbirinden farklı. Dolayısıyla hücrelerimizin de bu farklı moleküllere verecekleri cevaplar farklı olacaktır.

 

Güneşin UV ışınları herkesi farklı etkiler

Örneğin güneşin zararlı etkilerinden korunma amaçlı kullanılan, farklı koruma faktörlü kremlerin etkisi herkes için aynı değildir. Güneşin UV ışınlarından herkes farklı şekillerde etkilenir.

 

Kişiye özel kozmetik çağı başlamalı

Anti- aging amaçlı kullanılan ve hücrelerin kollajen sentezini artırdığı iddia edilen kremlerin zaten genetik olarak kollajen sentezinin yüksek olduğu kişilere etkisi beklenen düzeyde olmamaktadır. Veya kollajen sentezi genetik olarak daha düşük olan bireylerde krem çeşidi daha farklı olmalıdır. Kişilerin en etkili sonucu en kısa sürede almaları için kişiye özel krem ve kozmetik çağına geçilmesi gerekiyor.

Hücrelerimizde oluşan bir çok reaksiyondan sonra hücrelerimizde “serbest radikal” adını verdiğimiz bazı bileşikler oluşmaktadır. Hücrelerimiz bunların zararlı etkilerinden kurtulmak için çoğunlukla C vitamini kullanır.

Eğer genetik olarak C vitamini metabolizmamızda bir sorun varsa belki C vitamini takviyeleri veya uygulanan kremlerin vitamin içeriklerinin o kişiye özel olması gerekecektir. Yani siz eğer C vitamini metabolizmanızda sorun varsa, üzerinde bu uyarının bulunduğu kremleri kullanacaksınız”

 

Hücrelerin biyolojik saatleri ve metabolizmaları önemli

Doç. Dr. Korkut Ulucan, her hücrenin içinde gerçekleşen reaksiyonların bir kuralı, bir hızı ve bir düzeni olduğunu belirterek yavaşlayan bir metabolizmayı hızlandırmanın aslında yarardan çok zarar getirebileceğini söyledi. Ulucan, “İşte bu tip sağlık sorunlarına yol açan genetik varyasyonları taşıyan kişilere daha farklı uygulamalar, supplementler önerilebilir. Nasıl kafein metabolizmamıza veya atletik performansımıza genler yön veriyor, aynı şekilde hücrelerimizin biyolojik yapısına uygun kozmetik ürünler, beklenenden daha etkili ve uzun soluklu yarar sağlayacaktır” dedi.

 

Dünyada kişiye özel kozmetiklerle ilgili yapılan araştırmalar ve geliştirilen ürünlerin şu an deneme ve yapım aşamasında olduğunu belirten Doç.Dr. Ulucan, “Bu tip çalışmalar, özellikle cilt kanseri gibi veya diğer cilt problemlerinin önlenmesinde kilit rol oynayacak en azından genetik yapıya uygun kozmetik kullanımı, cildi daha dinç ve canlı tutarak aktif ve sağlıklı olmasını sağlayacak. Yaşlanmayı önleyici kremlerin kişiye özel geliştirilmesi durumunda kişilerin yaşam kalitesi yükselecek. Anti- aging çalışmaları, ömür uzatmaktan ziyade kaliteli yaşamayı vaad ediyor. Cildi daha genç ve parlak duran, kırışıklıkları daha az olan kişilerin kendilerine olan güvenleri daha fazla olacak, kendilerini psikolojik yönden daha iyi hissedecekler” dedi.

 

Günümüzde tüketicilerin kozmetik ürün alırken kulaktan dolma bilgilerle ya da tavsiyelerle tercihlerde bulunduklarını belirten Doç. Dr. Ulucan, genetik bilimindeki gelişmeler sayesinde kişinin ihtiyacı olan kremleri kullanacağını söyledi Doç. Dr. Ulucan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Şu an için tüketiciler genetik yapıyı bilmiyor. Örneğin vitamin içeren malzemeler almayı tercih ediyor. Genetik analizler, bu tip uygulamalara daha bilimsel bir platform kazandıracak örneğin o birey artık vitamin içeren krem kullanmayacak çünkü genetik yapısı o kremi zaten vücudunun gayet iyi sentezlediğini söyleyecek. Veya hangi kimyasallardan ne kadar etkilendiğini bilecek genetik analizler sonucunda ve artık o kimyasalı içeren herhangi bir krem vs. kullanmayacak.”

genetik
kisiye ozel
uv isinlari
kisiye ozel kozmetik
anti- aging
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir