Medimagazin logo

Kolesterol sorununda kış aylarına dikkat: Kadınlar risk altında

Soğuk kış günlerinde karbonhidrat tüketiminin arttığını, gelişigüzel tüketilen yüksek kalorili gıdaların da kötü kolesterolü yükselttiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salim Bereket, bu nedenle kolesterol sorunu yaşayanların kış aylarında daha dikkatli beslenmeleri gerektiğini belirtiyor
Kaynak: NTV
Kolesterol sorununda kış aylarına dikkat: Kadınlar risk altında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaz aylarının yoğun sıcaklarında iştah kaybı yaşanırken, genellikle hafif yiyecekler tercih ediliyor. Kış aylarında bu durum tersine dönüyor ve kalorisi daha yüksek olan karbonhidratlı besinlere ağırlık veriliyor. Bu da kan yağlarında artışa sebep olabiliyor. 

Kolesterolün eksikliğinin de fazlasının da zararlı olduğunu dile getiren Central Hospital’dan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Salim Bereket, kolesterolün, vücudun tüm hücrelerinde yer alan bir kan yağı olduğunu belirterek, “Hayati fonksiyonları yerine getirmekle görevli olan bu yağın eksikliği çocuklarda gelişim bozukluğuna yol açabildiği gibi artışı da kalp ve beyin damarlarının tahribatına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için kolesterol seviyesinin uygun sınırda tutulması gerekir” diyor.

Halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDR kolesterolün üst sınırının 190 olarak kabul edildiğini aktaran Dr. Bereket, “Yani diyabet, kalp ya da damar gibi herhangi bir hastalığı bulunmayan sağlıklı sayılan kişilerde 190’a kadar kolesterol normaldir. Bu hastalıklardan herhangi birine sahip kişiler için ise gerekli kolesterol seviyesi 70’tir” diyerek kolesterolü kontrol altında tutmak için yapılması gerekenler hakkında şunları konuşuyor: 

DOYMUŞ YAĞLARDAN ZENGIN GIDALAR KOLESTEROLÜ TETIKLIYOR

“LDR kolesterolün ortaya çıkmasının altında iki temel neden yatar. En önemli neden kişinin genetik altyapısıdır. Kişinin beslenme tarzı ve karaciğerin ürettiği kolesterol da diğer önemli sebeplerdir. Ağırlıklı olarak et ve süt ürünleri gibi hayvansal besinlerin yanı sıra margarin, tereyağı ve krema gibi doymuş yağlardan zengin gıdalarla beslenmek, kötü kolesterolü tetikler. Ayrıca aşırı kilo, yüksek kolesterolün diğer sebepleri arasındadır. Kolesterol düzeyi ise yaşla birlikte ilerleme gösterir. Bu nedenle kış aylarında yaşanan yağlı ve karbonhidratlı beslenme şekline azami dikkat edilmelidir.
KADINLAR RİSK ALTINDA

LDR kolesterol, kadınları erkeklere oranla daha fazla hedef alıyor. Çünkü kadınların yanlış beslenme alışkanlıklarına ve tatlıya düşkünlüğü erkek bireylere göre daha fazladır. Bu nedenle bilhassa kadınlar, koruyucu ve yapay karbonhidratlar içeren ambalajlı ürünlerin tüketiminden kaçınmalıdır. Çünkü bu tür gıdalar, metabolizmayı ve hormonal dengeyi bozduğu gibi aynı zamanda aşırı insülin üretimine yol açar. Bu gibi sorunlardan korunabilmek için cips, bisküvi ve kraker gibi raf ömrünü uzatabilmek için katkı maddeleriyle üretilen ürünler yerine, yararlı kuruyemişler gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir.

SPORU AKSATMAYIN

Sağlıklı bir yaşam için sporun gerekliliğini artık bilmeyen yoktur. Kış aylarında da yazın olduğu gibi spor egzersizlerini ihmal etmemek gerekiyor. Üstelik her yaşa ve her bünyeye uygun spor egzersizleri bulunuyor. Spor yasağı olan bireylerin imdadına ise tempolu yürüyüşler koşuyor. Kan akışını bozan yüksek kolesterol, vücutta halsizlik ve yorgunluk hissi yaratsa da sağlıklı yaşam için spor aksatılmamalıdır.”

kolesterol
ldr
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir