Medimagazin logo

Köpeklerin koku mukozasından kök hücre ürettiler

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyelerince, veteriner hekimlikle kullanılması amacıyla köpeklerin koku mukozasında kök hücre üretildi.
Köpeklerin koku mukozasından kök hücre ürettiler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AKÜ Veteriner Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Blim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Korhan Altunbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında kök hücre üretilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 2 yıl sürmesi beklenen projede üniversiteden 6 bilim insanı ile çalışma yürüttüklerini belirten Altunbaş, araştırmaların fakülte bünyesinde kurulan kök hücre laboratuvarında gerçekleştirildiğini ifade etti.

Altunbaş, kök hücre tedavisinin Türkiye'de yakın bir gelecekte cerrahi ve ilaçla tedavinin yanında hızla yerini alacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Kök hücre tedavisi, veteriner hekimlikte çoğunlukla at, kedi ve köpeklerde, tendon ve ligament yaralanmaları, kıkırdak ve eklem hasarları, muskuler distrofi, doku kayıplı yara iyileşmeleri, kornea yaralanmaları ve bunun gibi pek çok hastalığın tedavisinde umut verici bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır. Bu tedavilerde de çoğunlukla kemik iliği ve yağ doku kaynaklı mezenkimal kök hücreler kullanılmaktadır."

- Alternatif olarak kullanılabilecek

AKÜ kök hücre laboratuarında yapılan çalışmalarda kemik iliği ve yağ doku kaynaklı mezenkimal kök hücreler üretmek yerine farklı bir çalışma yaptıklarına dikkati çeken Altunbaş, şunları kaydetti:

"Yetişkin kök hücreler yaygın olarak yağ dokusundan ve kemik iliğinden elde edilebiliyor ama biz köpeklerde medulla spinal (omurilik felci) hasarlarında kullanılmak üzere olfaktorik kök hücreleri elde etmeyi düşündük. Örneğin yağ dokusundan kök hücre elde etmek için invaziv bir teknik kullanılması lazım. Yani cerrahi bir operasyon yapılması gerekiyor. Ama olfaktorik koku mukozasını küçük bir biyopsi ile köpeklerden elde edebiliyorsunuz. Özellikle köpekleri tercih etmemizin sebebi ise koku mukozası en gelişmiş canlıların başında bu hayvanların gelmesidir. Köpekler bol miktarda bulabileceğimiz bir kök hücre kaynağını oluşturuyor. Veteriner hekimlikte olfaktorik kök hücreler, yağ dokusu ve kemik iliği kaynaklı kök hücrelere alternatif olarak kullanılabilecektir."

Altunbaş, projede Prof. Dr. Artay Yağcı ile çalıştıklarını dile getirerek, köpeklerin burun boşluğundaki koku alma mukozasından (olfaktorik mukoza) olfaktorik kök hücreleri üretmeyi başardıklarını anlattı.

- Koku sinir hücrelerine dönüşüyor

Koku mukozası içerisinde bulunan olfaktorik kök hücreleri koku sinir hücrelerine dönüştüklerini vurgulayan Altunbaş, "Dolayısıyla bu olfaktorik kök hücrelerin sinir doku hasarlarını tedavi etme potansiyelinin daha yüksek olacağına inanıyoruz. Laboratuvarımızda bu kök hücrelerin gen ve protein düzeyinde karakterizasyonunu yapıyoruz" diye konuştu.

Kök hücrelerden aynı zamanda "öncü sinir kök hücreleri" olarak nitelendirilebilecek nörosferleri oluşturduklarını aktaran Altunbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Köpeklerin koku (olfaktorik) mukozasından üretmeyi başardığımız kök hücrelerin, felç geçiren köpeklerin tedavisinde kullanılması için çalışma başlatacağız. Bu nörosferler, veteriner hekimlikte köpeklerin omurilik felci ve periferal sinir hasarlarında, kemik iliği ve yağ doku kaynaklı kök hücrelere alternatif tedavi yöntemi olarak ileride kullanılabilecektir."

kok hucre
veteriner
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir