Medimagazin logo

Prof. Dr. Ayhan Kuzu: Gençlerde kolon kanseri görülme oranı endişe verici

Kalın bağırsak kanserinin önlenebilir, tedavi edilebilir ve atlatılabilir hastalık olduğunu söyleyen Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ayhan Kuzu, kanser vakalarında erken yaşta tanı konulmasına dikkat çekti
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Prof. Dr. Ayhan Kuzu: Gençlerde kolon kanseri görülme oranı endişe verici
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Sağlık camiasında Mart ayının ‘Kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı’ kabul edilmesi nedeniyle Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel konferans salonunda Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği basın açıklaması gerçekleştirdi. Konferasta dernek başkanı Prof. Dr. Kuzu dışında Prof.Dr. Bilgi Karaca, Prof. Dr. Cem Terzi ve Doç. Dr. Cihangir Akyol ile çok sayıda katılımcı yer aldı.

Kolorektal kanser türünün tüm dünyada her iki cinsin de en çok yakalandığı kanser türü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kuzu, OECD verilerine göre son on yılda Türkiye’de kalın bağırsak kanserinde sağ kalım oranlarının kötüye gittiğini belirtti.

“Gençlerde görülme oranı endişe verici”

Kalın bağırsak kanserinin genç yaşlarda görülmesinin endişe verici olduğunu belirten Prof. Dr. Kuzu, “tüm kalın bağırsak kanseri vakalarının yüzde 10’u 50 yaş altında gerçekleşiyor” dedi ve ekledi “1950 doğumlulara göre, 1990 doğumlu genç nüfusta kolon kanseri görülme sıklı 2 kat, rektum kanseri görülme sıklığı ise 4 kat daha fazla olmuştur. Bu da gösteriyor ki kalın bağırsak kanseri genç nesillerin hastalığı olacak”

Erken tanı hayat kurtarır

Gençlerin hastalığı ciddiye almadıklarını söyleyen Prof. Dr. Kuzu “Genç yaşta kanser olmaz düşüncesi hastalıkların ilerlemesine ve tedavisi daha zor bir aşamaya ulaşmasına neden olmakta” dedi.

Yaşam tarzının değişmesiyle riskin azalacağını da belirten Prof. Dr. Kuzu, önerilerini sıraladı. Buna göre aşırı kilodan kurtulmak, düzenli egzersiz yapmak, kırmızı et tüketimini azaltmak, sigara ve alkol tüketmemek yapılabilecekler arasında.

Peki kimlerde tarama yapılmalı?

Normalde 50 yaş olan tarama yaşının bazı bireylerde geriye çekilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kuzu “  Ailesinde genç yaşta kolon kanseri veya bağırsak polipi hikayesi olanlarda, uzun süredir iltihabi bağırsak hastalığı tanısı olanlarda, dışkısından kan gelenlerde, karın ağrısı, kansızlık gibi şikayetleri olanlarda tarama yapılması gerekli” dedi.

Prof. Dr. Kuzu ayrıca “Hastalıkla ilgili çok iyi bilinmelidir ki, kalın bağırsak kanseri önlenebilir, tedavi edilebilir, atlatılabilir bir hastalıktır” dedi.

Beslenme tarzımızı değiştirmeliyiz”

Konferansta söz alan Prof. Dr. Cem Terzi Türkiye’nin 10 yıl sonra Batı Tipi beslenmeye kayabileceğini söyleyerek “Ya Batı Tipi beslenme tarzına geçerek tip 2 diyabet, kanser gibi hastalıklar artacak ya da geleneksel beslenerek kendimizi kurtaracağız” dedi.  Salam, sucuk gibi işlenmiş gıdaların tüketimine de değinen Prof. Dr. Terzi bu gıdaların tüketilmesi halinde kanser oranlarının artacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Terzi hastaların utandıkları için kolon kanseri taraması yaptırmadıklarını belirterek hekim adaylarına seslendi “Hastalar muayeneden utanıyorlar. Bizlere düşen onların rahat edecekleri ortamı hazırlamak” dedi.

 

kalin bagirsak kanseri farkindalik ay
turk kolon ve rektum cerrahisi dernegi
prof.dr. bilgi karaca
prof. dr. cem terzi
doc. dr. cihangir akyol
Yorum (2)
Hasan Akdemir
Fastfoodlar boş yere "ATEŞ SENİ ÇAĞIRIYOR " demiyor. Adamlar daha dünyadayken bizi ateşe atmanın yolunu bulmuşlar.
21
Cevapla
can
Kolonoskopi yapan hekim ve personelin hasta mahremiyeti konusunda çok daha eğitimli ve medeni olması gerek. Bayan doktor tercihine saygı gösterilmeli. Hastaya işlemleri bir parça bez altında yapmak lütuf değil, insanlık gereği.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir