Medimagazin logo

Prof. Dr. Erden Banoğlu: İlaçların yüzde 68'ini yurt dışından ithal ediyoruz

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erden Banoğlu, "Yıllık 25 milyar lira ilaç sarfiyatımız var. Bu ilaçların yüzde 68'ini yurt dışından ithal ediyoruz." dedi.
Kaynak: AA
Prof. Dr. Erden Banoğlu: İlaçların yüzde 68'ini yurt dışından ithal ediyoruz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Banoğlu, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Farmasötik Bilimler Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de ilaçların bir kısmının gereksiz kullandığını söyledi.

İlaç kullanımında insanların bilinçlendirilmesinin önemini vurgulayan Banoğlu, "Hekim gözetiminde olmayan şekilde ilaç kullanılıyor. Bu da ülkemizdeki sağlık ekonomisine büyük bir yük getiriyor. Yani gereksiz bir ilaç sarfiyatımız var. Öncelikle bu konuda bilinçlenmemiz gerekiyor." diye konuştu. 

Banoğlu, Türkiye'nin ilaç pazarında önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

 "Türkiye ilaç pazarında dünyada 16. sırada yer alıyor. Yıllık 25 milyar lira ilaç sarfiyatımız var. Bu ilaçların yüzde 68'ini yurt dışından ithal ediyoruz. Yani harcadığımız 25 milyar liranın yüzde 68'i yurt dışına gidiyor. Üniversitelerimizin ve ilaç endüstrisinin bu konuya iyi konsantre olması lazım. Bu yüzde 68'lik payın yerli firmalara geçmesi gerekiyor. Bunun için yeni ilaç geliştirme çalışmalarının çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum." 

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül ise dünya nüfusunun hızla artarak yaşlandığını, buna bağlı olarak ilaç tüketiminin arttığını söyledi. İlaç teknolojisinin de buna göre kendisini geliştirmesi gerektiğini aktaran Gül, "Yeni ilaçlar ve farklı yeni tedavi yöntemleri konusunda dünya çok fazla yatırım yapıyor." dedi.  

   DÜ Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Erdinç de ilaç tüketimindeki artışa dikkat çekerek, "Avrupa'da en fazla ilaç tüketen ülkelerdeniz. Bizler bu kadar ilaç tüketen bir ülke, ilaç üretiminde neden arka sıralarda yer alıyor?" ifadelerini kullandı.
Çok sayıda akademisyenin katıldığı sempozyum yarın sona erecek.  
 

eczacılık fakültesi
erden banoğlu
talip gül
Yorum (2)
Hasan
2018 rakamı 30 milyar TL nin üzerine çıkmış durumda. Bence ilaç, üretimden piyasaya sürülmesine, kullanımından uygulama sonrası takibine, A dan Z ye devletimiz kontrolünde olmalıdır. Bu konuda eczacı birinci derece sorumlu ve yetkili kişi olmalıdır. Nasıl ki yerli silah üretimi yüzde yemişlere ulaştırıldıysa ham madde üretimi öncelikli aynı hedef gözetilmelidir. İlaç silah üretiminden daha önemlidir ve gelecek nesillerin teminatıdır. İlaç bir ciro ve para kazanma aracı olmamalıdır. Eczacılar bu konuda söz sahibi yapılırsa her şey kendiliğinden düzelebilir. Bu günkü eczane işleyişlerimizde ilaç kar odağı bir mal görülüyor. Firmaların ilaç tanıtımı devlet kontrolünde olmalıdır. İlaçların insanlar üzerindeki etkilerinin takibi konusunda, kişisel dozlama geçimsizlik farmasötik ve klinik bir çok eksik var. Her şey elimizde. Umarım meslektaşlarımız da bu konulara daha çok eğilirler...
15
Cevapla
Ali Rıza Aktaş
Sevgili ve saygı değer arkadaşlar Medimagazinin geçmiş haberinde lisans veya patent için yıllık 5-6 milyar dolar ödediğimizi öğrenmiştik.(%98 i DEVLET tarafından ) Haberleri birleştirdiğimiz ve yerli üretim olarak kabul ettiğimiz oran Bu durumda % 32 dir. Yerli üretim için 6 milyar dolar=33,6 Milyar TL yapıyor. fakat yıllık ilaç sarfımız için 28 milyar TL ödediğimiz söyleniyor!!!!! ??????? Yerli Üretim doldurmak ve paketlemek değil galiba!!!!!!!!!!! Umarım buradan çıkaracakları sonuç hepsini ithal edelim olmaz! Saygı ve sevgilerimle
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir