Medimagazin logo

Romatizması olan kadınlar gebelikte dikkatli olmalı

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, hamilelikte iltihabi romatizmal hastalıkların hem anne hem bebek için ciddi risk oluşturduğunu söyledi.
Romatizması olan kadınlar gebelikte dikkatli olmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doç. Dr. Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal hastalığı bulunan kadınların, hamile kalmadan önce bir hekime başvurmaları gerektiğini belirterek, bunun anne ve çocuk sağlığı için çok önemli olduğunu bildirdi.

Hamilelik döneminde veya öncesinde bazı romatizmal hastalıkların özellikle anne açısından risk arz ettiğini belirten Pehlivan, " Hamilelerde özellikle bazı iltihabi romatizmal hastalıklar ciddi risk oluşturmaktadır. Bazı tip romatizmal hastalıklara sahip kadınlar hamile kaldıkları durumda ciddi şekilde dikkat etmeleri gerekecektir. Çünkü bu dönemde ciddi hastalık alevlenmeleri görülebilmektedir" dedi.

Pehlivan, bu tür rahatsızlığı bulunan kadınların hamilelik dönemini mutlaka hekim gözetimi altında geçirmesi gerektiği uyarısında bulunarak, hem bebeğe hem de anneye zarar vermeyecek bir takım ilaçlarla bu sürecin tamamlanması gerektiğinin altını çizdi.

Hamilelik öncesinde de romatizmal hastalık geçiren bir kadının mutlaka hekim gözetimi altında bu sürece girmesi gerektiğini bildiren Pehlivan, şunları kaydetti:

"Gebelik esnasında bir takım kullanılabilecek ilaçlar var. Bunlar kontrol altında verilmelidir. Çünkü bazı ilaçlar hem çocuğa hem anneye zarar verebiliyor. Öyle ilaçlar var ki gebelikten 6 ay hatta 1 yıl önce kesilmesi gerekiyor. Bu nedenle eğer romatizmal hastalığı olan bayan gebelik düşünüyorsa bunu mutlaka hekimine danışmalıdır. Özellikle iç organları etkileyebilecek romatizmal hastalıkları olan kadınlar, gebelik öncesinde mutlak tedavilerini yaptırmalılar. Bazı romatizmal hastalıkların gebelik öncesi susturulması, tedavi edilmesi önem arz ediyor. Hastalık aktifken gebeliğe giriş, hem anne sağlığını hem bebek sağlığını ciddi şekilde olumsuz etkileyebilir."

Pehlivan. romatizmal hastalıkların kalp, karaciğer, böbrek hatta beyin gibi hayati organları çok olumsuz etkileyebileceğini de ifade ederek, bu tür hastalığı bulunanların iç hastalıkları uzmanı olan bir Romatolog tarafından değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

gebelik
romatizma ve gebelik
iltihabi romatizmal hastaliklar
hamile
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir