Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Acile giden hastaların yüzde 70'i yeşil alanlık

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Hastane ruhsatı alan bir yer, acil vakalara da bakmak zorunda. Herkes imkanı ölçüsünde acil olarak müracaat eden hastalara bakacak ve acil hastalardan ücret alınmayacak. Bu açık ve net bir kuraldır." dedi.
Sağlık Bakanı: Acile giden hastaların yüzde 70'i yeşil alanlık
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA-ACİL servislerde başlatılan yeni dönemle ilgili özel hastaneleri uyaran Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Herkes imkânı ölçüsünde acil hastalara bakacak ve acil hastalardan ücret alınmayacak. Bu açık ve net bir kuraldır. Hiçbiri kendisini bu hizmetin dışında göremez" dedi.

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Antalya'da düzenlenen ve iki gün süren 2018 yılı değerlendirme toplantısının kapanışında gazetecilerle bir araya geldi. Sağlık teşkilatında yeni bir dönem başlattıkları için çalışmaların bir sistem çerçevesinde yürütülmesine yönelik değerlendirmelerde bulunduğunu dile getiren Bakan Demircan, 2002'den itibaren Türkiye'nin sağlıkta güzel işler yaptığını, birinci dönemin başarılı sonuçlandığını, ikinci dönem programının hayata geçirildiğini kaydetti. Türkiye'nin sağlıkta finansman sorununu çözdüğünü ve herkesin gelir sağlık sigortası kapsamında olduğunu belirten Bakan Demircan, bunun dünyada az görülen örneklerden olduğunu söyledi.

KALİTE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliği, etkinliği ve verimliliği konusunda altyapı ve donanımını düzeltme, geliştirme ve yenileme çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Ahmet Demircan, "Öbür tarafta insan, emek veren kadroları, hekimden sağlık çalışanına kadar personeli geliştirme ve yeterli seviyeye ulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu dönemde gündeme getirdiğimiz en önemli konulardan bir tanesi de sağlıkta kalitenin sürdürülebilirliği. Hem kaliteyi artırmak hem de sürdürülebilirliği hayata geçirme programı uyguluyoruz. Bu program önümüzdeki dönemde etkilerini gösterecek" diye konuştu.

ACİLLERİN YÜZDE 70'İ POLİKLİNİKLİK

Acillerde görülen yoğunluğu ortadan kaldıracak önemli bir adım atıldığını da belirten Bakan Demircan, "Acillerde Yeşil-2 alan diye bir alan daha oluşturduk. Acile giden hastaların yaklaşık yüzde 70'i kırmızı ve sarı alan hastası değil, yeşil alan hastası dediğimiz, aciliyeti o kadar önde olmayan şikâyetlerdir. Ama biz, 'Ben kendimi acil hissediyorum, acil olarak bakılmak, tedavi görmek istiyorum' diyen her vatandaşımıza bakmakla yükümlüyüz. Kısa süre içerisinde tedaviye ulaşılacak modeli geliştirdik. Bu model içerisinde aciliyeti yoğun olan, ambulansla gelen hastalar, doğrudan, hiçbir kaydı dahi yapılmadan bir bileklikle tetkik edilip, müdahalesi yapılıyor. Sarı alandakilere yine kayıtları yapılıp, kısa sürede müdahale ediliyor. Yeşil alandakiler ise ikiye ayrılıyor; acilde sorunu çözülebilecekler acilde çözülüyor, aslında poliklinik hastası olanlara da 'yarın gel' demiyoruz, mesai kaydırmasıyla oluşturduğumuz poliklinik hizmetleriyle sorununu çözüyoruz. Bu uygulamanın memnuniyeti daha da artıracağını düşünüyoruz" dedi.

ÖZEL HASTANELERE HATIRLATMA

Acillerde yığılmaları ortadan kaldırmak için özel hastaneler için de daha önce gerçekleşen gerekli düzenlemelerle ilgili hatırlatmaların yapıldığını dile getiren Bakan Demircan, "Bunlar daha önce de var olan düzenlemeler ve genelgeleri yayınlanmış. Bu düzenlemeleri şimdi hatırlattık. Çünkü hastane ruhsatı alan bir yer sadece elektif (isteğe bağlı ya da koşulları belirlenmiş) vaka değil acil vakaya da bakmak durumundadır. Herkes imkânı ölçüsünde acil hastalara bakacak ve acil hastalardan ücret alınmayacaktır. Bu açık ve net bir kuraldır. Dolayısıyla özelin kapasitesinin harekete geçirilmesi bizim acillerde uyguladığımız bu yeni yöntem ve aynı zamanda birinci basamak aile hekimlerimizin de daha efektif, etkili hizmet vermeleriyle acillerdeki, hastanelerdeki yığılma ortadan kalkacak. Bunu da hep birlikte izleyeceğiz" diye konuştu.

'HİÇBİRİ KENDİSİNİ BU HİZMETİN DIŞINDA GÖREMEZ'

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunlarının sağlık hizmetleri standartlarını belirlemek ve takip etmek görevini Sağlık Bakanlığı'na verdiğine dikkat çeken Bakan Ahmet Demircan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası sağlık hizmetlerinde sadece kamuya görev vermez. Sağlık hizmetlerini devlet ve üniversite hastanelerinin yanı sıra özel ve vakıf hastanelere verir. Hepsi acil hizmetlerine katılmak zorundadır. Hiçbiri kendisini bu hizmetin dışında göremez. Türkiye'nin kapasitesi vakıf ve kamu üniversiteleri, özel ve kamu hastaneleriyle acil sorununu çözmeye yeterli. İyi planlanır, iyi yönetilirse Türkiye bu sorunu iyi bir şekilde çözecektir, bundan hiç kimsenin endişesi olmasın."


 

saglik bakani
ahmet demircan
2018 yili degerlendirme toplantisi
acil servis
yeşil alan2
Yorum (9)
Erkan
Sağlık bakanlığı dışında bugün 5'den sonra gelsende işinizi hallederiz diyen kurum yok
19
Cevapla
Ali Pekşen
Çözüm daha önce de defalarca yazıldığı gibi acile enjeksiyon ya da aşı dışında bir nedenle gelen her hastadan 30-35 TL gibi bir ücret alınmasıdır. Sayılar azalacak ve aciller rahatlayacaktır.
19
Cevapla
Frankie Bellevan
Hastaneleri Panayır , Lunapark , AVM , Çorbacı , Turşucu , Kokoreççi , Şırdancı yerine çeviren de Sizin Sağlık Politikalarınız.. Oy gelsin de , Nasıl gelirse gelsin...!
21
Cevapla
Mustafa D.
Acil servis başvurularının yüzde 15-20’si gerçek aciller oluşturduğu Sağlık Bakanlığı çalışmalarında da vurgulanmıştır. Tıp literatüründe“acil”, ‘aciliyet’ kavramı hastanın zaman kaybetmeden tıbbi bakım ihtiyacı olması anlamına gelmektedir. Hastanın aciliyet algısı bize göre farklıdır. Afilalo ve arkadaşları, tarafından yapılan bir çalışmada bu nedenin hastaların algılanan ciddiyet durumundan kaynaklandığını belirtmişlerdir. Prince ve Worth tarafından yapılan İngiltere’de bir başvuran hastaların üçte birinin hastalık şiddetini yanlış algıladıkları sonucunu çıkarmıştır. Mevcut sistemde triyajı KLAVUZ sistemine göre yapılmış bir hasta "tıbben" acil olmasa bile HUKUKEN acil sayılmaktadır. O da yetmiyormuş gibi herhangi bir müdahalede (mesela 6 aydır öksüren hastaya PA AKCİĞER çektirmek, 2 aydır dizi ağrıyan hastaya bir DİKLORON IM yaptırmak) bulunulan hasta OTOMASYONDAN SARI alan olarak kodlanmaktadır. Böylece SGK'dan sınırsız ödeme alınıp, OY VEREN memnuniyeti için finansman rahatça sağlanabilir!!! 24 saatte baktığım maksimum hasta sayısı 634'tür, geçen yılbaşında baktığım hasta sayısı 402'ydi. Bu açıkça bir SİSTEMSEL MOBBİNGTİR. Oluşan kalabalık ve düşük muayene süreleri sebebiyle de 25 kez ŞİDDETE uğradım. TÜKENDİM. AŞIRI SİGARA İÇİYORUM. UYKU SİKLUSUM TAMAMEN BOZULDU. TAHAMMÜL EDEMİYORUM. MUTSUZUM. Medimagazine SANSÜRSÜZ yayınlarsan sevinirim. Herkes kimin ne olduğunu bilsin LÜTFEN.
37
Cevapla
mecburi
%70-80 acil değil ‘’Ama biz, 'Ben kendimi acil hissediyorum, acil olarak bakılmak, tedavi görmek istiyorum' diyen her vatandaşımıza bakmakla yükümlüyüz.’’ Yani onlar keyfi davranacak ama biz zorunlu bakacağız. Bu popülist yaklaşımdır hem sağlık çalışanın hem de kamunun zararınadır. Hekime sağlık çalışanına gelince KIRMIZI ışık vatandaşa gelince her yer (sevk zinciri ve saat vb. sınırlama yok) YEŞİL ışık… Peki biz ne yapıyoruz arkadaşlar. Aile hekimlerinin gösterdiği birlik ve dayanışmayı biz neden gösteremiyoruz. Birçok branşta uzman hekim pratisyen aile hekiminden daha az gelire sahipken neden bu keyfiliğe karşı durmuyoruz. Meslek örgütümüz altında bir araya gelip mesleki dayanışma ile hareket etmeliyiz başka çıkar yolumuz yok. Eski genel başkanları iktidar partisi milletvekili ve 10 yıldır yetkili sendika olan Sağlık-Sen’den bize hayır yok. TTB üyesi arkadaşlar daha aktif olmalı kamuda çalışan arkadaşlarda üye olarak seçimlere katılmalı ve bizi en iyi temsil edecek arkadaşları göreve getirmeliyiz.
104
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir