Medimagazin logo

Sağlık çalışanlarının sabit dönerlerine merkezi bütçe önerisi

Sağlık Sen İzmir Şube Başkanı Özgür Yıldırım, "Hastanedeki sağlık çalışanlarına ödenen sabit ödeme, hastane bütçesinden değil merkezi bütçeden karşılanmalı" önerisinde bulundu. Yıldırım, böylece hastanede bütçesindeki artışla hekim dışı sağlık çalışanlarına daha fazla ek ödeme ödenebileceğini söyledi.
Sağlık çalışanlarının sabit dönerlerine merkezi bütçe önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Sen İzmir Şubesi temsilci toplantısı Bornova'da gerçekleştirildi. Toplantıda sağlık çalışanlarının sorunları, çözüm önerileri masaya yatırıldı. Hekim odaklı bir sağlık sistemini doğru bulmadıklarını belirten Başkan Yıldırım, "Acil serviste doktorun müdahale ettiği bir hastanın takip ve tedavisi 2-3 saat sürebiliyor. Bu tedavi ve takipleri, hemşireler, sağlık memurları yürütüyor. Yazılan kanı hemşire alıyor, tetkiğini laboratuvar teknisyenleri çalışıyorsa, ameliyattan çıkan hastanın bakım ve tedavilerini hemşire ve sağlık memurları yapıyorsa sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu bilmemiz gerekiyor. Sağlık bir ekip işiyken, sağlıkta maddi ve manevi iyileştirmelerin hekim odaklı olmaması gerekiyor. Bir hekim 8-10 bin TL alırken, nöbet tutamayan bir sağlık memuru ve hemşire net 2 bin 500 TL almaktadır. Bu kadar ücret uçurumunun olduğu sistemde, yoğun çalışan emeğinin karşılığını alamayan hekim dışı sağlık çalışanları artık tükenmiştir" diye konuştu.

"Her ay ne kadar döner alacağız beklentisi bitiyor"
Sağlık çalışanlarının her ay sonunda 'ne kadar döner sermaye ek ödemesi alacağız' beklentisine girdiğini anlatan Yıldırım, "Bu beklenti sağlık çalışanını psikolojik yönden bitiriyor. Hastanelerde uygulanan döner sermaye ödemelerinde önce hekimleri dağıtım yapılıyor. Para kalırsa hekim dışı sağlık çalışanlarına ödeme yapılıyor. Bunu kabul etmiyoruz" dedi.

"Yıpranma payı sağlık çalışanlarını kapsamalıdır"
Döner sermaye bütçesinden maaş alan çalışanlarının maaşları ve sabit ek ödemelerin merkezi bütçeden ödenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: "Böylece hastanelerin döner sermayelerinde kalan para ile sadece sabit ödeme alan sağlık çalışanlarına döner sermaye ek ödemesi dağıtılabilecektir. Bir çok hastanede sağlık çalışanları arkadaşlarımız döner sermaye alamıyor. Sağlık işinin bir ekip işidir. Yıpranma payı düzenlemesi tüm sağlık çalışanlarını kapsamalıdır."

döner sermaye
sabit döner
merkezi bütçe
Yorum (20)
Hakkı Sadık
( Sağlık bir ekip işiyken, sağlıkta maddi ve manevi iyileştirmelerin hekim odaklı olmaması gerekiyor.) derken arkadaşımız bir şeyi görmezden geliyor ; günümüzde herşey ekip işi örneğin TBMM, yada Tüm Bakanlıklar ve çalışanları, Yargı kurumları vs, şimdi desekki dosyaları katip taşıyor, yazıları katip yazıyor, evrakları o düzenliyor , Adalet bakanlığındada herkes aynı maaşı alsın çok komik olur değilmi, Hekimlik babadan oğula geçmiyor istiyen herkes okuyabilirse hekim olabilir. Lütfen kendi çıkarlarınızı artırmak için birilerini hedef tahtası yapmayın. Fedakar Türk hekimlerini kırmayın. I
24
Cevapla
Mustafa
Bütün sağlık sendikaları hekimlerin maaşına takmış durumda. Sendikalar hekimlerin hiçbir hakkını savunmamakla birlikte varsa yoksa hekim dışı sağlık personeli diyip duruyorlar. Zaten hiçbir sendikanın yönetiminde bi tane hekim yok. 10 yıl önce iki kat olan döner sermayelerin şu an yarıya inmiş olmasını sorgulamıyorlar. Dönerleri nasıl artıralım da hem doktorların hem de diğer sağlık çalışanlarının dönerleri iki katına çıksın diye çabalamıyorken hekimlerin dönerlerinin kesilip diğer sağlık personeline aktarılmasının derdindeler. O nedenle sadece hekimlerin üye olabileceği bir sendikanın kurulması kaçınılmaz olmuştur.
26
Cevapla
Osman Kaygısız
Beyfendi Sağlık Sen başkanı olmuş ama döner sermaye nasıl dağıtılır konusunda hiçbir fikri yok... Neymiş önce hekimlere dağıtılıyormuş kalırsa diğer personeleymiş... Ne alakası var efendim... Herkes puanına göre alır... İlçe devlet hastanesinde çalışıyorum... Bir ay çalışıyorum hastane ortalamasını geçemediğim için "0" tl aldım defalarca... Yanımdaki sağlık memuru ise direk ortalamadan aldığı için defalarca benden çok kazandı... Aynı odada çalışan lise mezunu sağlık memuru ile 5 yıllık fakülte mezunu diş hekiminden sağlık memuru daha yüksek döner alıyor... Sendika başkanı azıcık araştırsın da döner nasıl dağıtılır öğrensin...
41
Cevapla
orhan
"Hastanelerde uygulanan döner sermaye ödemelerinde önce hekimleri dağıtım yapılıyor. Para kalırsa hekim dışı sağlık çalışanlarına ödeme yapılıyor." Sağlık-sen şube başkanı olmuş. Döner sermayenin nasıl dağıtıldığından bihaber.
22
Cevapla
Adnan Özpek
Sağlık sendikasında yönetici konumda olan bir kişinin bu kadar dar ve sığ görüş açısına sahip olmaması gerekir. Öncelikle 2008 yılından beri hekimler acımasızca cendereye alan özel sektör kadro kısıtlamaları-poliklinik, tıp merkezi açılmasını imkansız hale getiren uygulamalar- muayenehane açmayı zorlaştıran uygulamaları bilmesi gerekir. Hekimlerin özel sektöre kaymasını zoraki uygulamalarla engelleyen makro politikalar sahada ne sonuçlar doğurmuş bunları bilmesi gerekir. Yani şu anda bir hekimin özel sektörde çalışması engellenmese ne kadar kazanır, veya her halükarda özelde çalışma imkanı elinde olan bir yardımcı sağlık personeli gidip özelde çalışsa ne kadar kazanır bunları bilip öyle konuşması gerekir.
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir