Medimagazin logo

Sakat doğum korkusu 'tüp'ü patlattı

Kısırlık sorunu olmayan ancak engelli çocuk dünyaya getirme riski taşıyanlar da tüp bebeğe yöneldi. Normal gebelikte sakatlıklar 4'üncü ayda belirleniyor. Tüp bebekte ise yumurta rahme yerleştirilmeden teşhis konuyor.
Sakat doğum korkusu 'tüp'ü patlattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kısırlık sorunu olmayan ancak engelli çocuk dünyaya getirme riski taşıyanlar da tüp bebeğe yöneldi. Normal gebelikte sakatlıklar 4’üncü ayda belirleniyor. Tüp bebekte ise yumurta rahme yerleştirilmeden teşhis konuyor.

Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, ''Üreme sorunu yaşamayan, ama engelli çocuk dünyaya getirme riski taşıyan çiftlerin de tüp bebek tercih ettiğini'' bildirdi. Kadayıfçı, tüp bebek yönteminin, ''Kadın üreme hücreleri olan yumurtalar ile erkek üreme hücreleri olan spermin vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtanın kadının rahmine yerleştirilmesi'' sürecini kapsayan bir tedavi şekli olduğunu belirtti.

KİMLER TERCİH EDİYOR?

Bu yönteme daha önceleri üreme sağlığı sorunu yaşayanların başvurduğunu anımsatan Kadayıfçı, ''Ancak son yıllarda sakat çocuk dünyaya getirilmesine neden olan risk faktörlerini daha net ortaya çıkması, yapılan araştırmalarla bunun kanıtlanması risk taşıyan evli çiftlerde kaygıya neden oluyor.

Bu da, son dönemlerde tüp bebek yönteminin çare olarak görülmesini sağladı'' dedi. İleri yaştaki hamilelikler, ailedeki genetik geçişli hastalıklar, kan uyuşmazlıkları ve artan kalıtsal kan hastalıklarının çiftlerdeki kaygı düzeyini artırdığına işaret eden Kadayıfçı, şunları söyledi:

''Bu kaygıya kapılan çiftler de artık tüp bebek yöntemine başvuruyor. Çünkü, normal gebelikte bebekteki sakatlığın belirlenmesi 4'üncü ayı bulabilirken, tüp bebekte, yumurta dışarıda döllenip anne rahmine yerleştirilmeden teşhis konulabiliyor. 4 ya da 5 tane aşılama yapılırken, seçilen ve en sağlıklı olan iki embriyo anne rahmine yerleştiriliyor.''

AİLENİN ZOR KARARI

Engelli bebek doğurma ya da gebeliği sonlandırma tercihinin test sonuçlarına göre ailelere bırakıldığını ancak, bu durumun da aile için yıkım olduğunu belirten Kadayıfçı, “Türkiye'de kürtajla hamileliğe son vermenin yasal süresi 10 hafta ile sınırlı. Down sendromu testleri 10. haftadan önce yapılamıyor. Oysa, ilk 3 aydan sonra bebek fiziksel gelişimini tamamlıyor. Tüm uzuvları ekranda gözüküyor. Bu durumda aile ya engelli çocuk dünyaya getirmeyi ya da hamileliği sonlandırmak seçeneği arasında kalıyor” dedi.

Bugün

sakat
doğum
korkusu
'tüp'ü
patlattı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir