Medimagazin logo

Sıradan hücrenin gen kurgusu değiştirilerek kök hücre üretildi

ABD'de bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları deneylerde genom kurgulama yoluyla deri hücrelerinden kök hücre üretti.
Sıradan hücrenin gen kurgusu değiştirilerek kök hücre üretildi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD'nin San Francisco kentindeki özel Gladstone Enstitüsünden araştırmacılar, "CRISPR" adlı verilen genom kurgulama teknolojisiyle genom zincirindeki tek bir geni aktif hale getirerek sıradan deri hücrelerini "uyarılmış çoklu doğurgan" kök hücrelere (iPSC) dönüştürmeyi başardı.

Araştırmaya başlarken "Genom zincirindeki belirli bir geni aktive ederek hücrenin yeniden programlanması mümkün mü" sorusundan hareket ettiklerini ifade eden Gladstone Enstitüsü araştırmacısı Dr. Sheng Ding, bu sayede kök hücre üretmenin yeni bir yöntemini keşfettiklerini belirtti. 

Gladstone Enstitüsünden Dr. Shinya Yamanaka 2006 yılında bilim tarihinde ilk kez sıradan deri hücrelerinden iPSC üretmeyi başarmıştı. Yamanaka bunu sıradan hücrelere 4 tip protein ilave ederek yapmıştı. "Transkripsiyon faktörleri" adı verilen bu proteinler, hücrede hangi genlerin ifade bulacağını belirliyordu. Böylece bu proteinler deri hücreleriyle ilgili genlerin ifadesini bastırıp kök hücrelerle ilişkili genlerin ifade bulmasını sağlıyordu.  

Yamanaka'nın öncü çalışmasının ardından Ding ve diğer araştırmacılar, transkripsiyon faktörleri dışında birtakım kimyasallar ekleyerek sıradan hücreleri kök hücrelere dönüştürmenin farklı bir yolunu geliştirmişti. Yeni yöntem araştırmacılara herhangi bir ilave olmadan, doğrudan hücrenin gen kurgusunu değiştirerek iPSC üretme olanağı sunuyor.


iPSC tipi hücreler vücuttaki her türden hücreye dönüştürülebiliyor. Bu yüzden kalp krizi, parkinson hastalığı ve körlük gibi onarılması mümkün olmayan doku hasarlarının tedavisi için büyük önem taşıyor. Ayrıca laboratuvar ortamında üretilen kök hücreler hastalık araştırmalarında ve yeni ilaç testlerinde model işlevi görüyor.

Araştırmanın bulguları "Cell Stem Cell" dergisinde yayımlandı.

arastirma
kok hucre
crispr
genetik
genom
Yorum (2)
LUNA AKSOY
Kordon kanı daha "cost-effective" ve pratik bir yöntem. Ülkemizde neden yaygınlaştırılamadı hiç anlayamıyorum, sezaryen oranlarının bir türlü düşürülememesine benziyor sanki???
1
Cevapla
emeklidoktor
Sezeryan sezeryan gene sezeryan,ben gıda fiyatlarındaki enflasyonun da sezeryan oranlarının düşmemesi ile alakalı olduğunu düşünüyorum.Bakalım ne zaman farkedecek ilgililer.Bu sezeryan işi hallolmadan, memleket bir gıdım ilerlemez, bunu da burdan yazmış olayım arkadaşlar.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir