Medimagazin logo

Türk Eczacıları Birliği: Danışmanlık hizmeti için sabit bir ücret ödenmeli

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, "Eczacıya tansiyon, şeker ölçümü, sigara bıraktırma gibi eczane temelli ekstra hizmetler ve bu hizmetler doğrultusunda sunduğu danışmanlık hizmeti için sabit bir ücret ödenmeli." dedi
Kaynak: AA
Türk Eczacıları Birliği: Danışmanlık hizmeti için sabit bir ücret ödenmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla her yıl farklı bir tema üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, 2019 için temanın "Anne Bebek Dostu Eczane" olarak belirlendiğini söyledi. 

"Eczacılara danışmanlık hizmeti için sabit bir ücret ödenmeli"
Eczane ekonomilerinin iyileşmesi ve sürdürülebilir olması adına çalışmalar yaptıklarını aktaran Çolak, bunun hayata geçirilebilmesi için eczacı kar oranlarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Çolak, taleplerine ilişkin şunları kaydetti:

"İlaç fiyatları hakkında tebliğ yeniden düzenlenmeli. Eczacıların kutu başına danışmanlık ücreti alması sağlanmalı. İkinci ve yardımcı eczacı çalıştıran eczanelere nitelikli personel istihdamı yaptığı noktada maddi destek sağlanmalı. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşulları, katsayıları ve ekonomik durumlarıyla ilgili iyileştirme yapılmalı.

Sıcaklık ve nem takibi gibi mekansal düzenlemeler kaldırılmalı. Avro kuru ilaçların yokluğuna neden olmayacak şekilde belirlenmeli. Avrupa ülkelerindeki pek çok örnekte olduğu gibi eczacıya tansiyon, şeker ölçümü, sigara bıraktırma gibi eczane temelli ekstra hizmetler ve bu hizmetler doğrultusunda sunduğu danışmanlık hizmeti için sabit bir ücret ödenmeli.

Eczane dışına çıkarılan ürünler eczanelere geri dönmeli ve eczacı danışmanlığında halka sunulmalı."

"Yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı"
TEB Başkanı Çolak, eczacılık fakültelerine ilişkin de talepleri olduğunu dile getirerek, eczacılık fakültelerinin kontenjanlarında son 7 yılda yüzde 71,7 oranında artış olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2001 yılında 8 olan eczacılık fakültesi sayısının bugün 49'a çıktığını ifade eden Çolak, "Tüm bunlar eczacılık eğitiminin niteliksizleşmesi, mesleğimizin geleceğinin riske girmesi ve eczacılık alanında istihdam sorunlarının yaşanması noktasında kaygılarımızı artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Çolak, sözlerine şöyle devam etti:

"Devlet, vakıf, özel fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalı. Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmeli. Böyle bir imkan bulunmaması halinde kapatılmalı. Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalı. Kontenjanlar acilen azaltılmalı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmeli."

türk eczacıları birliği
erdoğan çolak
eczacı
Yorum (3)
Mehmet
Bu ülkede eczacının işi zor başta doktorlar gibi kıskanç meslek grubu var onların gelişiminin önündeki en büyük engeldir doktorlar bu ülkede. Hem maddi hem mesleki. Bu gerçeği görün sayın meslektaşlarım. Birbirinizle rekabet edeceğinize sizi geriye götüren sistemi iyi anlayın ve mesleğinizin hakkını verin. Gelecek nesillere güzel eserler bırakın.
13
Cevapla
DR
eczacıların işi zor falan değil.asgari ücretli eleman tüm işleri çevirebiliyorsa ne kadar zor olabilir ki.raftan ilacı ver doktorun yazdığı şekilde tarif et ...işimiz zor diyen eczacıya ancak gülünür.
2
Cevapla
Mehmet
Ya Dr. daha ironiyi anlamıyorsun. İşlerimizi zorlaştıran önümüzü kapatan bizi eczanede raftan ilacı veren sisteme zorlayan sizlersiniz ona rağmen eczacı danışmanlık yapmaya çalışıyor hastalara. Bunu anlamak işinize gelmiyor. Eczacı ilacı öğretmese sokaktaki adam hangi ilacı nasıl vereceğini nasıl tarifleyeceğini nereden bilecek? Çocuk oyuncağı mı ilaç? Eczacı majistral ilacı yapmasa kim yapabilir ilacı? Sizler ilaçtan anlamadığınızdan önüne gelen ilaç hazırlar sanıyorsunuz maddeleri karıştır oldu bitti mi ilaç bir yemeği bile yaparken onca noktaya dikkat ediliyorken bu boş yorum sevdasından vazgeçsin doktorlar. Avrupada amerikada eczacılar burada pratisyenlerin aile hekimlerinin yaptığı bir çok işi yapıyor. Türkiyede her şey hazır isteniyor eczacıları sağlık sisteminden uzaklaştırma derdindesiniz. Klinik uzman eczacılığı önleyerek başınız göğe mi erecek? Hiç bir ilacın takibi yapılamıyor. Bu kara düzen sayenizde sürüp gidiyor. Utanın sebep olduklarınıza. Eczacının işini zorlaştıran onları hastanelerde depocu yapan değersizleştirenler sizsiniz.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir