Medimagazin logo

TUS, DUS, EUS, şimdi de VUS!

Veteriner hekimler, uzun yıllardır uzmanlık alanı talep eden mesleğin sorunlarının çözülebilmesi için "Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Sınavı (VUS)" istiyor
TUS, DUS, EUS, şimdi de VUS!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Veteriner hekimler, meslekleriyle ilgili sorunlarının çözülebilmesi için "Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Sınavı (VUS)" talep ediyor.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Sarımehmetoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, veteriner hekimlerin uzmanlık alanı bulunmasının sorunlarının çözülmesi için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Sarımehmetoğlu, VUS'un yapılmasının mesleğin geleceği açısından şart olduğunu vurgulayarak, "Veterinerlerin uygulama alanları olarak farklı mağduriyetleri var. Uzmanlık ortadan kaldırılınca ne oluyor, 'Yüksek lisans yapılsın, doktora yapılsın o da bir uzmanlıktır' deniliyor. Ama multidisipliner dediğimiz farklı alanlarda ihtisaslaşma çok önemli, bu maalesef veterinerlikte yok. Doktora ile bu meslekte uzmanlaşma sağlanamaz." dedi.

Veteriner hekimlikte, küçük hayvan anabilim dalı, büyük hayvan anabilim dalı gibi alanların bulunmadığını, hekimlerin spesifik alanlara yönelemediği için veterinerlerin bir hayvan grubuna yönelik çalışamadığını belirten Sarımehmetoğlu, "30-35 yıldır uzmanlığı olmayan tek meslek grubu veteriner hekimliktir. Alanı geniş bir mesleğimiz olmasına rağmen, uzmanlaşma sıkıntısı yaşıyoruz." sözlerine yer verdi.

Sarımehmetoğlu, tıpta TUS, diş hekimliğinde DUS yapılırken, veteriner hekimlikte de VUS'un olmasının önemine değinerek, "Ortada bir kanunumuz var. Kanunun ek maddesi var. Ama yönetmeliğimiz yok. Yönetmelik çıksa veteriner hekimler için altın çağ başlamış olacak. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışıyor. Veteriner hekimler olarak acil çözüm istiyoruz." dedi.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa veteriner hekimler için ek madde konulduğunu ve bunun önemli bir adım olduğunu ifade eden Sarımehmetoğlu, çıkacak kanun kapsamında yayınlanacak yönetmelikle hayvan sağlığı, hayvancılık gibi alanların gelişmesi için de büyük bir dönüşümün başlayacağını belirtti. Sarımehmetoğlu, şunları söyledi:

"Veteriner hekim üniversiteden mezun olacak. Hekim, 'Küçük hayvan uzmanı olmak istiyorum, büyük hayvan veya çiftlik hayvanları uzmanı olmak istiyorum, sürü yöneticisi olmak istiyorum' diyebilir. Bizim derli toplu alanlarımız yok. Parazitoloji ya da cerrahi gibi alanlarımız var ama, belirli alanlarda uzmanlaşmak için yeterli değil. Örneğin, küçük hayvanlarda parazitoloji gibi bir alanımız yok maalesef. Biz bunun problemini yıllardır yaşıyoruz."

Sarımehmetoğlu, VUS'un Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çalışmalarının çıkması istenilen yönetmelikle beraber nihai olarak sonuçlandığında, Türkiye'de hayvancılığın devrim atlayacağını dile getirdi.

veteriner hekimlikte uzmanlik sinavi
vus
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir