Medimagazin logo

Uzun süre devam eden öksürük ihmale gelmez

Kişilerde uzun süre devam eden öksürüğün bir hastalık habercisi olabileceği bildirildi. Öksürüğün devam etmesi durumunda ihmal edilmemesini isteyen uzmanlar, bu durumun hastalık habercisi olabileceğini belirtiyor.
Uzun süre devam eden öksürük ihmale gelmez
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hacer Özkan, Verem Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberküloz yani verem hastalığının belirtilerinin genelde hafif başladığını ve yavaş yavaş ilerlediğine dikkat çekti. Şüpheli kişide hastalık belirtileri varsa hemen akciğer filmi çektirmek gerektiğine dikkat çeken Dr. Özkan, kesin tanının ise balgam incelemesi sonunda konabildiğini vurguladı.

Dr. Hacer Özkan, Tüberküloz hastalığının belirtilerini şöyle sıraladı: "İki haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemeleri, göğüs ağrıları, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, yorgunluk, kanlı balgam."

Özkan, hastalığın genelde hafif başladığına dikkat çekerek, "Bu nedenle, birçok hasta doktora başvurmakta gecikir. Bazıları da özellikle öksürük şikayetini sigara ya da başka bir nedene bağlar ve doktora başvurmaz. Bu durum, yanlış teşhis ve yanlış tedavilere yol açabilir. Şüpheli kişide hastalık belirtileri varsa hemen akciğer filmi çekilmelidir. Akciğer filmindeki bazı görüntüler tüberkülozdan şüphelenmemize neden olur. Fakat bu görüntüler başka hastalıklarda da olabileceğinden, sadece akciğer filmi ile kesin tanı konulamaz. Akciğer tüberkülozunun kesin tanısı balgam incelemesi ile konulur. Doğru tanı için, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi önemlidir. Bunun için mikroskobik muayene ve kültür testi yapılmalıdır. Tüberküloz hastalığı insandan insana havayolu ile bulaşır. Tüberküloz mikrobunun en önemli kaynağı, tedavi görmemiş akciğer tüberkülozlu hastalardır. Bu hastaların öksürmesi, hapşırması veya konuşması ile mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler bu mikropları solunum yolu ile alırlar ve enfeksiyona yakalanırlar. Tüberküloz mikroplarının, vücuda girdikten sonra hastalık yapma süresi ve riski kişiden kişiye değişir." diye konuştu.

Bugün tüberküloz hastalığının tedavisi için etkili, yan etkisi az 5 tane ana ilaç olduğunu belirten Özkan, bu ilaçların Türkiye'de verem savaşı dispanserleri tarafından hastalara ücretsiz olarak verilmekte olduğunu hatırlattı. 'Tüberküloz tedavisi başladıktan kısa süre sonra hastalık belirtileri azalıp kaybolabilir' diyen Özkan, hastalığın kesin tedavisi ve tekrarlamaması için tedavi süresinin en az 6 ay olması gerektiğini vurguladı. Özkan, şöyle dedi:

"İstirahat, beslenme ve hava değişimi gibi unsurların, tüberküloz tedavisinde çok önemli yeri olmadığı gösterilmiştir. Verem ilaçları bulunmadan önce bu konulara çok önem verilmekteydi. Ağır işlerde çalışanların hastalıklarının durumuna göre bir müddet istirahat etmeleri gereklidir. Tüberküloz tedavisinin garantisi ancak gözetimli tedavi ile sağlanır. Bu nedenle bütün hastalar gözetimli tedavi kurallarına uymalı ve hasta yakınları bu konuda duyarlı olmalıdır." dedi.

uzun
süre
devam
eden
öksürük
ihmale
gelmez
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir