Medimagazin logo

ÖSYM'nin sınav sorularını gizlemesi kabul edilemez

Türk Dişhekimleri Birliğinden yapılan açıklama...
ÖSYM'nin sınav sorularını gizlemesi kabul edilemez
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 33 üncü maddesi[1] ile 53 üncü maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılmıştır.  

ÖSYM tarafından 29.08.2013 tarihinde yapılan duyuruya göre bu uygulama ile soru havuzunun oluşturulması ile soruların gizliliği ve bilimsel ölçme değerlerinin korunması adına önemli bir gelişme yaşandığı belirtilmiştir.

Duyuruya göre; bundan böyle sadece sınavlarda yer alan test sorularının tamamından rastgele seçilen % 10'u, adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte yayınlanacak. Üstelik tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla yayınlanması da bundan böyle suç sayılacak.  

Milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren pek çok sınavı düzenleyen ÖSYM'nin adaletli, güvenilir ve şeffaf olması, yapılan işin doğası gereğidir.  Soruların sınav öncesine kadar saklanması, sınav öncesinde ve sınav sırasında maksimum güvenlik önlemleri ile korunması son derece makuldür ve olması gereken de budur.  Ancak katılımcılar için son derece önemli olan sınavların şeffaflık ilkesiyle örtüşmesi isteniyorsa eğer; sınav sonrasında soruların, cevap anahtarları ile verilmesi tartışmasız bir zorunluluktur.  

Önceki yıllarda KPSS de ve çeşitli sınavlarda yaşanan skandallar söz konusuyken, sınavların güvenilirliği fazlasıyla yara almışken, bir de kanun yoluyla ÖSYM'nin şeffaflıktan uzaklaşarak böyle bir uygulamaya gitmesi kabul edilemez bir durumdur.  Bilimsel ölçme değerlerinin korunması adına yapılan bu adım, aslında sorular kimse tarafından görünmesin ve yanlış sorulara hiçbir şekilde itiraz edilmesin demekle aynı şeydir.   

Anlaşılır ve makul bir gerekçe ile açıklanamayan yeni uygulamayı; kurumların kamuoyunca denetlenmesinin önüne geçilmesi ve  toplumun kurumlara olan güveni adına sakıncalı ve bir hakkın gaspı olarak görüyoruz.

Meslektaşlarımızın da Dişhekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS) ile ÖSYM'nin bu uygulaması hakkındaki  mağduriyetleri söz konusu olduğundan, konunun yargıya  taşınması için girişimlerimiz sürmektedir.

Kamuoyuna duyurulur.

TÜRK DİŞHEKİMLERİ BİRLİĞİ
 

ösym'nin
sınav
sorularını
gizlemesi
kabul
edilemez
Yorum (2)
veli nar
ÖSYM nin bu kararına saygı duymalıyız. Çok güzel bir uygulama olduğu kanaatindeyim.
0
Cevapla
ahmet çelik
kimse sınavların çalındığını , satıldığını , sızdırıldığını , hangi soruların sorulduğunu öğrenmesin .
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir