Medimagazin logo

Diş hekimliği bölümüne 7 bin 752 kontenjan açılmasına Ankara Diş hekimleri Odası'ndan tepki: Kontenjanlardaki artış kaygı verici

Ankara Diş hekimleri Odası, YÖK'ün diş hekimliğinde 7 bin 752 kişilik kontenjan açmasına tepki gösterdi. Açıklamada ''Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının, mesleğinin dışında başka alanlarda çalışmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır.'' ifadeleri dikkat çekti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diş hekimliği bölümüne 7 bin 752 kontenjan açılmasına Ankara Diş hekimleri Odası'ndan tepki: Kontenjanlardaki artış kaygı verici
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

YÖK bu yıl üniversitelerin ön lisans ve lisans düzeyinde örgün öğretim programları için 835 bin 66 kontenjan belirledi. Tıp ve diş hekimliği fakültelerine verilen yüksek sayılı kontenjanlar dikkat çekmişti.


YÖK kontenjanları açıkladı: Tıp Fakültesi 15 bin 50 oldu


Diş hekimliği bölümüne açılan 7 bin 752'lik kontenjan diş hekimlerinden tepki çekti. Ankara Diş hekimleri Odası, kontenjanların kaygı  verici bir şekilde arttığını belirtti.

Yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Sağlık Bakanlığı ve YÖK 2008 Türkiye’de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Raporu’nda; “Sağlık insan gücü planlaması, topluma bugün sunulan ve gelecekte sunulacak sağlık hizmetlerini gerçekleştirmek üzere sağlık çalışanlarının yeterli nicelikte, yüksek nitelikte, düzgün bir dağılımla, yerinde bir zamanlama ile ve doğru bir şekilde istihdam edilmesidir” denmektedir.
 
Ancak ne yazık ki uygulamada, diğer tüm mesleklerde olduğu gibi Sağlık Mesleklerinde de bu kriterlere göre planlama yapılmamaktadır.
 
İnsan gücü planlaması; ülkelerin kaynaklarını verimli kullanmak adına en çok önem verdikleri konulardan biridir. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Meslekleri eğitimi, en maliyetli eğitimdir.
 
Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren, insan gücü planlamasını; ihtiyaç, talep ve nüfus kriterlerine göre belirleyen Ulusal Sağlık Politikaları oluşturulmadan, toplum sağlığının çağdaş ülke seviyelerine getirilmesi mümkün değildir.
 
Son 10 yıldır insan gücü planlaması ilkeleriyle bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına Dişhekimliği Fakülteleri açılmış, öğrenci kontenjanlarında kaygı verici artışlar yaşanmıştır.
 
Sadece Türkiye'de 2012 yılında 19 olan dişhekimliği fakültesi sayısı bugün 97'ye çıkmıştır.
Bunların 79'unda eğitim verilmektedir.
2005 yılında 960 olan kontenjan, 2020’de KKTC ile birlikte 8000'e yaklaşmıştır.
 
Bu durum sürdürülemez bir noktaya gelmiştir. Önlem alınmaz ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde işsiz sağlık meslek çalışanlarının, mesleğinin dışında başka alanlarda çalışmak zorunda kalması kaçınılmaz olacaktır.
 
Sağlık bir bütündür ve en temel haktır.
Yeterli öğretim elemanı olmadan, müfredatları güncellikten uzak, laboratuvarları yetersiz, kütüphaneleri fakir ve en önemlisi üniversite geleneğinden yoksun açılan niteliksiz fakültelerde ve arttırılan kontenjanlarla yeterince eğitim almadan mezun olmuş meslektaşlarımızla Toplumun Sağlık Kriterlerinin düzeltilemeyeceğini bir kez daha dile getiriyoruz.
 
Sürdürülemez diye açıklamalarını yaptığımız bu durum hem ülke kaynaklarının kötüye kullanılmasıdır hem de yaşam hakkının temel ögelerinden sağlık hakkının kötü ortam hazırlayıcısıdır. Hekim sayısının kontrolsüz artması toplumdaki sağlık mesleği algısında değer kaybı oluşturmaktadır.

 
Meslek Odaları olarak mesleklerimizle ilgili sözlerimizin dikkate alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor ve çözüm önerilerimizi sıralıyoruz:
 
Sağlık İnsan gücü stratejik planlamaları ivedilikle yapılarak,
 
- Hiçbir hazırlık yapılmadan, plansızca, siyasi rant için açılan, teknik altyapısı yetersiz fakülteler bir an önce kapatılmalıdır.
 
              - Var olan fakülte kontenjanları azaltılmalıdır.
 
              - Fakülteler kurulmadan önce meslek örgütleri ve akademiden görüş alınmalıdır.
 
              - Öğretim üyesi eksikliği tamamlanmadan fakülteler açılmamalıdır.
 
         - Fakültelerin müfredatları evrensel standartlarda, laboratuvarları ve kütüphaneleri ise taleplere yanıt verecek yeterlilikte olmalıdır.
 
Aksi takdirde meslektaşlarımızın geleceğini planlamak mümkün olmayacak ve işsizlik kaçınılmaz olacaktır.

saglik bakanligi
yok
saglik insan gucu raporu
dishekimligi fakulteleri
Yorum (4)
Barış
Malesef mesleğimiz bazılarının rant aracı haline geldi. YÖK vakıf üniversitelerinin kontenjan taleplerini(altyapı ve öğretim kadrosu eksikliğine rağmen) kabul ediyor. Ne yazık ki bazı milletvekilleri ve meslektaşlarımız fakülte açılmasına ön ayak olmaktadır. Acilen halihazırdaki fakültelerin yarısı kapatılmalı ve diğer yarısını da kontenjanı 30 dolaylarına indirilmeli.
21
Cevapla
salih
derhal 2000 sonarsı acılan tıp fakülteleri kapatılmalı ve hekim yeterlilik sınavı adı altında 5 yılda bir sınav yapılmalı,ayrıca cerrahi birimlerde hasta opere teşhis ve tedavide hekimin başarı oranları belirlenmeli ve %95 altında olan hekim meslekten men edilmeli yoksa ileride büyük halk sorunları bekliyor olacak bizleri ki ben emekli bir hekim olarak şu an türkiyede doktor demeye bin şahit binlerce meslektaşım var ...
14
Cevapla
alp yılmaz
devlet derhal dr salih beyin dediğini yapmalı. inci neden pahalı çok zor bulunuyor teneke neden değersiz bol bulunuyor.dr salihin esas sıkıntısı elinden giden kolay imkanlardır.istanbul ve ankarada değişmez değişmesi teklif dahi edilemez çakılı kadrolar 2002 den sonra lav olmuştur.yetişmiş civa gibi anadolu mezunu genç hekimler istanbul ve ankaraya gememektedir.işin özü şu yeni açılan tıp fak çoğu ist ve ank. daha iyi eğitim vermektedir. hekim adayı öğrenci hocasını nişantaşında veya kavaklıderede olduğu için zaten göremiyordu.gitti gelmez mutlu ferah günler geri gelmez. şimdi sadece en iyiler ve insanlara en iyi iletişim kuranlar kazanacak.
3
Cevapla
rcp(dermatolog)
salih dr emekli olmasaydıda bu sınavlara birde kendisi girseydi dışarıdan konuşmak kolay
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir