Medimagazin logo

Fakülteyi birincilikle bitirdi...Hekimlik yapmıyor, süt işletme tesisi kurdu

Elazığ'da diş hekimi Sinan Ateş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan aldığı 1 milyon lira hibeyle süt işleme tesisinin sahibi oldu.
Kaynak: AA
Fakülteyi birincilikle bitirdi...Hekimlik yapmıyor, süt işletme tesisi kurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Mersin Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini birincilikle bitirip yerleştiği memleketi Elazığ'ın Karakoçanilçesinde mesleğini yürüten Sinan Ateş, ilçede istihdam alanı oluşturmak için süt işleme tesisi kurmaya karar verdi. Bunun için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvuran Ateş, süt işleme tesisi için 1 milyon lira hibe almaya hak kazandı.

Aldığı destekle Avrupa Birliği standartlarına uygun süt üretim tesisi kurup ilk etapta günde 12 ton süt işleyen Ateş, zaman içerisinde kapasiteyi günlük 50 tona çıkardı, 26 kişiyi de istihdam etti.

Ateş yaptığı açıklamada, yöredeki üreticilerin bazı firmalar tarafından mağdur edilmesi nedeniyle bu işe girdiğini söyledi.

Firmaların aldıkları sütün bedelini ödemediği için düşük gelire sahip üreticilerin büyük sıkıntı yaşadığını vurgulayan Ateş, yakınlarının da aynı durumda olduğunu kaydetti.

Ateş, devlet desteğiyle Karakoçan'a süt üretim tesisi kazandırdığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Karakoçan'a üretim tesisi kazandırdığım için çok mutluyum.12 bin tonla başladık şimdi günlük 50 ton üretim kapasitemiz var. Burayı 35 ton kapasiteyle düşünmüştük ama yetmeyince kapasitemizi 50 tona çıkardık. Buradaki süt yetmeyince il dışından Erzurum, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Bingöl ve Tunceli'den de süt alıyoruz."

"Bölgenin süt eksiğini biz karşılıyoruz"

Bölgeye büyük katma değer sağladıklarını vurgulayan Ateş, "Elazığ'ın bütün fazla sütünü alıyoruz. Çevre illerdeki fazla sütü de biz alıp işledikten sonra süt ihtiyacı olan bölgelere gönderiyoruz." dedi.

 

İşletmenin kurulmasında devlet desteğinin önemine değinen Ateş, şunları kaydetti:

"Devletten aldığım hibenin bu işletmeyi kurmamda çok büyük katkısı oldu. Bu işe üreticilerin mağduriyetini önlemek için girdim. Sonra baktım ki bu sıkıntı sadece Karakoçan'da yok Elazığ'da ve bölgede de sıkıntı yaşanıyor. Elazığ ve bölgedeki diğer illerin fazla sütlerini alıp işliyoruz, ardından ihtiyaç duyulan illere gönderiyoruz."

Süt üreticilerinin yaşadığı mağduriyetten dolayı hayvancılık yapmaktan vazgeçmeye başladığına işaret eden Ateş, şunları söyledi:

"Herkes sadece kendi ihtiyacı kadar inek besliyordu. Sütünü alıp içiyordu, üretime hiç katkısı olmuyordu. Paralarını düzenli ödeyince bu işten gelir elde ettiklerini gördüler. 2 ineği olan 10 inek, 10 ineği olan 20 inek, 50 ineği olan ise 100 inek daha aldı. Bu sayede hayvan sayısında artış oldu. İstihdam sağladık, daha iyi olacak."

Bu yatırımın bölge için çok önemli olduğunu belirten Ateş, "İşletmeyi kapatsam 650 aile sütüne alıcı çıkmayacağı için hayvanlarını satmak durumunda kalacak. Bu yüzden bölgenin süt konusunda sigortası konumundayım. Buradaki fazla sütü değerlendiriyorum, köylü de mağdur olmuyor." dedi.

Ateş, 26 kişinin tesiste çalıştığını vurgulayarak "650 aileninde kapısından sütünü alıyoruz. Aylık 50 ton karşılığında üreticilere 2 milyon 500 bin lira ödeme yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

dis hekimligi fakultesi
sinan ates
tkdk
Yorum (15)
Kaçkar KAPLANI
50 ton süte mi 2 milyon 500 bin TL ödüyormuş? Bu sütün kilosunu kaç liradan alıyor? Yema bizi dayı.
12
Cevapla
Mustafa Eroglu
Günlük 50 ton, ödenen para ise aylık rakam olmalı.
2
Cevapla
ihsan
Ne sütü bu? litresi 50 tl :) yıllık olsa 4 tl, o da olmuyor. Ne yapsak ki?
4
Cevapla
haldun güner
Tek kelimeyle, TEBRİKLER.
8
Cevapla
s
yıllıktır o
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir