Medimagazin logo

İzmir Dişhekimleri Odası: Sağlıkta yaşanan şiddet toplumsal sorun

Türkiye’de bilimsel Diş Hekimliği eğitiminin başlamasının 111. yılı kutlanıyor
İzmir Dişhekimleri Odası: Sağlıkta yaşanan şiddet toplumsal sorun
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de 22 Kasım Diş Hekimliği Günü, içinde bulunduğumuz hafta ise Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanıyor. İzmir Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Sütpideler Türkiye’de bilimsel Diş Hekimliği eğitiminin başlamasının 111. Yılı, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü ve Ağız Diş Sağlığı Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
22 Kasım 1908’de Diş Hekimliği okulunun kurulması ile birlikte Diş Hekimliği eğitimi çağdaş bir şekil aldığını belirten Dr. Murat Sütpideler sözlerine şöyle devam etti:
 
‘’ Ülkemizde 22 Kasım ‘ Diş Hekimliği Günü’ olarak, 22 Kasımı içine alan hafta  ağız diş sağlığının önemini topluma daha iyi yansıtmak amacıyla  "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak  kutlanmaktadır. Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) ve Odalarımızca mesleki sorunların dile getirilmesi, toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığının arttırılması, koruyucu Diş Hekimliği hizmetleri kavramına dikkat çekilmesi ve ayrıca Diş Hekimliği hizmetlerine ilişkin kamuoyu oluşturulması anlamında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
 
Ağız diş sağlığı problemlerinin hızlıca tedavi edilmeleri gerekir 

Ağız ve diş hastalıkları dünyanın hemen tüm bölgelerinde en sık görülen sağlık sorunları arasındadır. Ağız diş sağlığı problemlerinin açığa çıkmadan koruyucu önlemlerle engellenmeleri, hastalıklar açığa çıktığında ise hızlıca tedavi edilmeleri gerekir. Türkiye deki kamu, üniversite ve serbest çalışan diş hekimlerinin katılımı ile koruyucu diş hekimliği hizmetlerinin halka yaygın bir şekilde ulaşmasını sağlayacak Ulusal Ağız Diş Sağlığı politikaları Diş Hekimliği odaları ve TDB’ nin katkıları ile geliştirilmeli, Dünya sağlık örgütü ve Dünya Dişhekimliği Birliği hedeflerine ulaştırılmalıdır.
 
Günümüz Türkiye’sinde kamuda diş hekimi istihdamı artarken, devletin temel görevi olan koruyucu hekimlik yerine döner sermaye gelirlerini arttırmak üzere planlanmış tedavi uygulamalarına öncelik verildiği görülmektedir. Kamudaki meslektaşlarımız iş yükü altında ezilmektedirler. 
 
İnsan gücü planlaması yapılmadan Diş Hekimliği Fakültesi açılmamalı
 
2002 yılında 19 olan fakülte sayısı 2019 yılında 92’ ye çıkmış, halen 63 fakültede eğitim devam etmektedir. 2005 yılında 960 olan öğrenci kontenjanı 6421 e ulaşmıştır. 2016 yılında 29.417 diş hekimi mevcuttur ve bir diş hekimine 2.713 hasta düşmektedir. 2025 yılında diş hekimi sayısı 64.000 olacaktır. 1338 kişiye bir diş hekimi düşecektir. AB kriterlerinin bile altında bir orana ulaşmış olacağız.2025 yılında yılda 6.500 Diş Hekimliği mezun veriyor olacağız. 2035’te 800 kişiye 1 Diş Hekimi düşecek. İşsiz diş hekimleri yaratılmaması için kontenjanların 2019 yılından itibaren azaltılması gerekmektedir. 

İnsan gücü planlaması yapılmadan Diş Hekimliği Fakültesi açılmamalı. Henüz eğitime başlamamış̧ olan fakülteler kapatılmalı. Eğitim veren fakültelerde kontenjanlar azaltılmalı 
 
Sağlıkta artan şiddet, toplumsal bir sorun
 
Hiçbir meslek grubu daha yoktur ki insan için bu kadar emek verirken, fedakârlık yaparken karşılığında fiziksel ve /veya psikolojik şiddet görsün…Artan şiddet; sonuçları açısından da sağlık çalışanları için önemli mesleki bir risk olmanın da ötesinde toplumsal bir sorun ( Kadına şiddet, hayvana şiddet vb.) olarak kendini göstermektedir. Şiddeti önlemek için hayatın her alanında şiddet dilinden vazgeçmeli, şiddet kullananlara karşı etkili ve caydırıcı düzenlemeler bir an önce  hayata geçirilmelidir. 
 Yukarıda açıkladığımız olumsuz koşullara rağmen  Diş Hekimleri olarak bizler; ağız diş hastalıklarını önlemesi için bu rehberlikler ışığında halkımıza  koruyucu ağız diş sağlığı öncelikli diş tedavilerini gerçekleştirmede çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tüm vatandaşlarımızın “Toplum Ağız  Diş Sağlığı Haftasını”,  meslektaşlarımızın   22 Kasım ''Diş Hekimliği Gününü”  kutluyoruz.’’
 

diş hekimi
i̇zmir dişhekimleri odası
Yorum (1)
burhan kuri
sayın başkan kamuda calışan hekim olarak hastaları geçtik bize hastane yönetimi şiddet uyguluyor şu kadar hasta bakacaksınız diye
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir