Medimagazin logo

Kamuda çalışan 12 bin diş hekimi dernek çatısı altında bir araya geldi: İlk talepleri 'aile hekimliği' modelinin kurulması

Kamuda çalışan 12 bin diş hekimi, "Kamu Diş Hekimleri Derneği" adı altında bir araya geldi. Dernek ilk olarak "Aile Diş Hekimliği Sistemi" kurulmasını istiyor
Kaynak: NTV
Kamuda çalışan 12 bin diş hekimi dernek çatısı altında bir araya geldi: İlk talepleri 'aile hekimliği' modelinin kurulması
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Pandemi sürecinde yüksek risk altında görevlerini yürüten kamu diş hekimleri, örgütlendi.

Kamuda çalışan 12 bin diş hekiminin sorunlarını ve taleplerini kamuoyu gündemine getirmeyi hedefleyen “Kamu Diş Hekimleri Derneği” kuruldu.

Dernek, kamuda çalışan diş hekimlerinin karşı karşıya olduğu sorunları ve çözüm önerilerini 33 maddede sıraladı.

Kamu Diş Hekimleri Derneği, ilk açıklamasında, Türkiye’de diş tedavileri konusunda atılması gereken öncelikli adımlara dikkat çekti. Dernek, ilk etapta “Aile Diş Hekimliği Sistemi”nin kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Kamu Diş Hekimleri Derneği, sistemin, koruyucu diş hekimliğinin hayata geçmesini sağlayacağını vurguladı. Bu adımın, devlet açısından maliyetlerin düşürülmesini sağlarken diş hekimleriyle hastaların ilişkisinin gelişmesini sağlayacağına dikkat çekti.

PANDEMİDEN EN ÇOK ETKİLENENLER ARASINDA

Dernek açıklamasında, diş hekimlerinin, pandemi koşullarından en fazla etkilenen sağlık çalışanları arasında yer aldığına dikkat çekildi. Kamuda çalışan diş hekimleri, bu nedenle, hasta mahremiyeti, anksiyete, bulaş riski gibi mücbir sebeplerden dolayı tek ünitelik, tam izole ve hekime sabit odalar tanzim edilmesi talebini dile getirdi.

"PERFORMANS SİSTEMİ REVİZE EDİLSİN"

Kamu Diş Hekimleri Derneği, diş hekimleri açısından performans sisteminin acil bir şekilde kaldırılmasını ya da güncel şartlara uygun olarak revize edilmesini istedi. Derneğin, kamu diş hekimleri için öncelikli bir başka talebi de ücretler ve özlük hakları maaşlar konusunda oldu. Kamu Diş Hekimleri Derneği, diş hekimlerinin alacakları maaşların sabit olması gerektiğini belirtti.

30 Ekim’de kuruluş hazırlıklarını tamamlayan Kamu Diş Hekimleri Derneği yönetim kurulunda, kamudan emekli diş hekimi Temel Umur Yıldız, başkan olarak yer aldı. Derneğin başkan yardımcılığı görevini ise Dt. Hakan Kasımay yürütecek. Nurgül Kayım sayman, Necat Dilaver sekreter, Ayda As, Tolga Uzdil ve Hasan Işık ise üye olarak yönetimde bulunuyor.

pandemi
kamu dis hekimleri dernegi
Yorum (15)
Dt
Hem aile diş hekimliği sistemi diyorsunuz,, daha sağlıklı hizmet verilmesi adı altında hem performans sistemi iyileştirilsin. Kamuda çalışan biri olarak performans sistemi sürdüğü sürece hangi sistem gelirse gelsin ayar tutmaz. Eğer kalite artsın diyorlarsa performans kalkmalı. Eskisi gibi performans kaygısı devam ederse sadece sayısal hizmet artar. Nitelik daha da yok olur. 60-70binlerde tavan alınamıyan sistemde hangi kaliteden bahsedilebilir. Malzeme kalitesi. Laboratuvar kriterleri ne olacak. Bakılan aşırı hasta yükü devam edecekse ki devam eder.. 12 senelik adsm döneminde hep nicelik öncelikli oldu. Bana kurulan bu derneğin açıkçası hiç samimi olacağını düşünmüyorum. Görüşümü birdefa daha söylüyorum. Yeni normalde pandemi sonrası için, iyileştirilmiş poliklinik sistemi.,performans sistemi olmaksızın gündeme alınmalı. 12 senelik devletteki performans sisteminin fiziksel ve ruhsal olarak kendimi nasıl yıpratığını iyi biliyorum. Bu şartlarda kimse emekli olamaz. Çünkü fiziksel olarak yetemez öncelikle. Eğer Covit ten dolayı ölmezsek, bir hasta tarafından darp edilmezsek. Hasbel kader emekli olursak, el ayak tutmaz emeklilik te. Gerçekçi olunacağını düşünmüyorum. Yine populist kaygılar ön plana çıkacaktır.. Gelecek bu bakış açısıyla, sistemin tümün için bile diyebilirim KARANLIK.
15
Cevapla
Mustafa
Cok iyi bir gelişme. Cok doğru tespitler
12
Cevapla
dt
performans sisteminin özündeki yanlışlıktan hiç kimse bahsetmedi.bahsetmiyor. doktorları personeli sağlık çalışanları birbirine düşürüyor. hekim performans yapacak ,kurumunun geliri yüksek olacakta herkes tavan alacak. sut değerleri artmıyor,protez katkı payları senelerdir iptal. kurumun akibeti sadece hekimin performans sonucu gelirine bağlı. bu işin hastalık,izin dönemleri de var.neredeyse yaz tatil döneminde performans yapılamadığı için ciddi gelir kaybı oluyor.vergi dilimlerinden bahsetmiyorum bile. şu anda nerdeyse yardımcı destek personeliyle aynı parayı alıyorum. normal anormal performans döneminde yüksek puan yapan da az yapan da gelir olarak mağdur. gelir öyle bir dağıtılıyor ki az puan yapan çok puan yapana,çok yapan az yapana beni mağdur ediyorsun diyor.yani performans sistemi kalkmadığı sürece hep hekimler mağdur olacak. ayrıyeten dişhekimliğinde kamu ,özel çekişmesi,ayrımı kalkmadığı tek çatı altında ortak birpolitika çıkmadığı sürece sonuç alınamacaktır.
8
Cevapla
suzer
koruyucu dıshekımlıgı ıle kucuk ergen yaslarda alınan onlemler ve yapılan kucuk dolgu gıbı koruyucu ıslemlerle ılerde pek cok radıkal ıslem gerektırecek tedavılerden korunabılır bırey... tum kamu ve ozelde devlet desteklı hıc olmazsa 6 ..18 yas aralıgına bır proje uretılıp sadece 4 adet bırıncı buyukazılar ın dolgu ve kanaltedavılerı ucretsız yada kamu karsılayacak sekılde orgutlenebılır ve agız hıjyenı saglık bılgılerı genclere asılanabılırse bu programla cok yol alınmıs olur..
12
Cevapla
Barış
Hayırlı olsun. Umarım mesleğimiz ve toplumun ağız ve diş sağlığı adına güzel işlere imza atarlar.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir