Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı diş tedavisi sırasında alınacak tedbirleri Kovid-19'a göre güncelledi

Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle mücadele kapsamında, zorunlu olmayan diş tedavisi başvurularının ertelenmesi, muayene sırasında koruyucu ekipman kullanılması ve bekleme sırasında sosyal izolasyon kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı diş tedavisi sırasında alınacak tedbirleri Kovid-19'a göre güncelledi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan enfeksiyon kontrol önlemleri kapsamında, Kovid-19 salgını sırasında diş tedavisine ilişkin işlemler, tedavi öncesi ve sonrasında uyulması gerekenler güncellendi. 

Kovid-19 hastalarıyla temasları riskli olduğundan, 65 yaş üstü kronik bir rahatsızlığı (hipertansiyon, kronik akciğer hastalığı, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar vb.) olanların veya hamilelerin çalıştırılmasının uygun olmadığı vurgulandı.

Çalışanların, kendilerini Kovid-19 semptomları (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı) açısından günlük olarak takip etmesi, semptomatik bir çalışan tespit edildiğinde pandemi hastanesine yönlendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Kişisel koruyucu ekipmanların (KKE) hazır bulundurulması, başkaları tarafından dokunulabilen ve kolay dezenfekte edilemeyen dergi, gazete, broşür ve oyuncak gibi nesnelerin ortamdan kaldırılması gerektiğinin de belirtildiği tedbirler şöyle sıralandı:

"Hastaların görebileceği alanlara sosyal mesafe uygulamaları ve çeşitli hijyen talimatlarını içeren afişler asılmalı. İçerikler Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yayımlanan rehber ve diğer materyaller ile uyumlu olmalı.

Bekleme alanlarında hastaların bir arada bulunmasından dolayı oluşabilecek bulaşma riskinin azaltmak için randevulara tam zamanında gelinmesini sağlama, hastaların gerekirse bina dışında ya da araçlarında bekletilmesi gibi önlemler alınmalı. Hasta ve refakatçi kliniğe gelirken maske takmalı.

Hastanın yardıma ihtiyacı olduğu durumlar hariç (Pediyatrik hastalar, özel gereksinimli bireyler, yaşlı hastalar vb.) refakatçi kabul edilmemeli. Refakatçi kabul edildiği durumlarda, refakatçi de ilk görüşme esnasında Kovid-19 semptomları açısından sorgulanmalı. Hastanın şikayeti öncelikle telefon, mesajlaşma veya video konferans yoluyla değerlendirilerek mümkünse zorunlu olmayan başvurular ertelenmeli."

"Muayeneler kişisel koruyucu ekipmanla yapılmalı"

Kovid-19 salgını sırasında uyulması gereken dental işlemler prosedürü de güncelledi. "Acil" olarak tanımlanan diş hekimliği işlemleri için başvuruda bulunan hastanın Kovid-19 enfeksiyonu ile uyumlu semptomları (ateş, öksürük, solunum sıkıntısı) yoksa uygun protokoller ve kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılarak muayenesinin yapılması gerektiği bildirildi.

Kovid-19 tanısı alan hastalar içerisinde acil tedaviye ihtiyaç duyanların işlem öncesi değerlendirmelerinin, hastayı takip eden hekimi ile yapılması ve tedbirlere birlikte karar verilmesi gerektiği belirtildi.

Hastada Kovid-19 enfeksiyonu ile uyumlu semptomlar mevcutsa tedavinin, Kovid-19 hastaları için ayrılan iyi havalandırılmış bir tedavi ünitesinde yapılması gerektiği ifade edildi.

Olası/kesin Kovid-19 hastaları ve karantinada olan temaslıların acil bir durum olmadıkça tedavilerinin ertelenmesi gerektiği vurgulandı.

"Sosyal mesafe sağlanamıyorsa hastalar bina dışında beklemeli"

Hasta randevularına tam zamanında gelinmesi, diğer hastalarla temasa olanak vermeyecek şekilde randevuların organize edilmesi gerektiği belirtilen enfeksiyon kontrol önlemlerinde, hasta kabulü sırasında uyulması gerekenler de şöyle sıralandı:

"Hasta bekleme alanlarında sosyal mesafe (en az 1 metre mesafe) sağlanmalı. Hasta bekleme alanları, uygun sosyal mesafeye izin vermiyorsa veya hastaların tercih etmesi durumunda kişisel araçlarında veya cep telefonu ile temasa geçebilecekleri şekilde binanın dışında beklemeli. Sağlık tesisi girişlerinde, bekleme odalarında ve hasta girişlerinde alkol bazlı antiseptik bulundurulmalı."

"Panoramik radyografi ve bilgisiyarlı tomografi tercih edilmeli"

Tüm hastalara standart enfeksiyon kontrol önlemleri uygulanması gerektiği vurgulanan enfeksiyon önlemlerinde, olası/kesin Kovid-19 hastalarına ek olarak damlacık ve temas önlemleri alınması gerektiği kaydedildi.

Standart önlemlerin, el hijyeninin sağlanması, kişisel koruyucu ekipman kullanımı, güvenli enjeksiyon uygulaması, steril alet ve cihazların kullanılması, tedavi ve çevre yüzeylerinin temizliğinin ve dezenfeksiyonunun sağlanması olduğu belirtildi.

Hasta değerlendirmelerinde sıkça kullanılan intraoral radyografilerin tükürük sekresyonunu artırması ve öksürük refleksini uyarması sebebiyle panoramik radyografiler ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografilerin kullanımının tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Tedavi sonrası hasta kabulünde dikkat edilmesi gereken önlemler ise şöyle sıralandı:

"Her hastadan sonra yüz koruyucu, gözlük gibi tekrar kullanılabilen kişisel koruyucu ekipman yüzde 70'lik alkol ile silinerek dezenfekte edilmeli ya da yenisi ile değiştirilmeli,

Hastaya özel olmayan ve ortak kullanım gerektiren dental röntgen cihazı, ışık, dental ünit ve sandalyesi gibi cihazlar her hastadan sonra üreticinin talimatlarına göre ya da yüzde 70'lik alkol ile silinerek (1 dakika süre beklenmeli) dezenfekte edilmeli. El aletlerinin üzerindeki kalıntıları gidermek için detaylı temizlik yapılmalı ve her hastadan sonra rutin enfeksiyon önleme kurallarına uygun olarak buharlı otoklav ile sterilizasyonu sağlanmalı,

Kapı kolları, sandalyeler, masalar, asansörler, tuvalet ve banyo gibi alanlar rutin temizlik ve dezenfeksiyon prosedürlerine uygun olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli,

Dental ağrı ve oral kavite enfeksiyonu olan hastaların tedavisi için konservatif yaklaşımın yeterli olup olmayacağı iyi değerlendirilmeli ve hastaların bu sebeple tekrarlayan müracaatlarına engel olunmalı,

Diş hekimi ve yardımcı ekibi iş yerinden ayrılırken, kişisel koruyucu ekipmanı tıbbi atık kutusuna atmalı, el hijyenini sağlamalı, kişisel kıyafetlerini giymeli."

kovid-19
kke
dis hekimi
Yorum (2)
Süzer
Dişhekimliği uygulamalarında artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak...özelde hersaat başı randevu ile hasta bakıp ardından dezenfeksiyon havalandırma yapılabilir..kamuda kalabalık merkezlerde dişhekimliği hizmetleri yoğun ve hızlı verilirken bakılan hasta sayısında azalma olacak bu durumda..özelde maliyetler artıcak Buda vatandaşa yansıyacak ...daha pahalı hizmete ulaşım olabilir..kamuda birkaç ay daha uzayan tedaviler gözüküyor...bazen hasta ağzında devamlı yakın mesafede yarım saat bir saatlik işlemler boyunca dişhekimleri kendini nasıl koruyacak oda ayrı bi mevzu..alınacak önlemler yeterli olurmu ..dişhekimliği açısından şaşkınım...
37
Cevapla
Aziz Zafer TEKİN
DİŞ HEKİMLİĞİ KLİNİK UYGULAMA AĞIRLIKLI BİR MESLEK OLDUĞU HALDE YILLARDIR POLİKLİNİĞİ İLE KLİNİĞİ İÇ İÇE BİR SİSTEMLE YÜRÜTÜLMEYE ÇALIŞILDI. ŞU SON DÖNEMDE UYGULANMAYA ÇALIŞILAN DEZENFEKSİYON, SEYREK HASTA, BEKLEME SALONUNDA AZ HASTA GİBİ UYGULAMALAR ASLINDA BAŞTAN BERİ BÖYLE SÜRMESİ GEREKEN UYGULAMALARDI. YILLARDIR BİR HASTA BİTMEDEN ÖTEKİNİN KAPIDAN TACİZİYLE MESLEĞİ YAPMAYA ÇALIŞTIK. MUAYENELERİ BİTİRİP DOLGU YAPMAK İSTERSİN, RADYOGRAFİDEN GELEN, MHRS SAATİ GELEN,65 YAŞ ÜSTÜ, ÖZÜRLÜ HAMİLE, KONTROL HASTASI,ŞİKAYET HASTASI HEPSİ KAPIDA BİRİKİR, KİMİ İÇERİ ALSAN ÖTEKİLER DIŞARIDAN SIKIŞTIRIR. BU VAZİYETE KALKAN HASTADAN SONRA YETERİNCE DEZENFEKSİYON, TEMİZLİK , ORTAMI HAVALANDIRMA VS.. YAPMAYA ÇALIŞIRKEN BİR DE ONLARIN TACİZİYLE BAŞ ETMEYE ÇALIŞIRSIN. TEDAVİ YAPACAĞIN HASTAYA TEDAVİ İLE İLGİLİ BİLGİ VERME, RIZA ONAM FORMU DOLDURTMA VS İÇİN BİLE YETERLİ ZAMAN YOK VE BU DURUMDAN HUKUKEN " TEDAVİYİ HASTAYA YETERİNCE ANLATMA SORUMLULUĞU" İLE TAMAMEN HEKİM SORUMLU. YANİ HASTANIN ANLAYIŞ DURUMUNA GÖRE O ANLAYANA KADAR ANLATACAKSIN, "OKUNDU, ANLATILDI" DİYE YAZDIRACAKSIN ( Kİ ÇOĞU ADINI SOYADINI ZOR YAZIYOR) TEDAVİSİNİ YAPACAKSIN, HERHANGİ BİR TERS DURUMDA DA HASTA "DOKTOR ANLATTI AMA BEN ANLAMADIM" DEDİĞİNDE SORUMLULUK SENDE. TEDAVİLER İÇİN BELİRLENEN SUT DEĞERLERİ DE YAPILAN İŞLEMLERİN GERÇEK DEĞERLERİNİN ÇOK ALTINDA UYGULANDI VE SENELERCE ARTTIRILMADAN DEVAM ETTİ. PERFORMANS UYGULAMASININ İLK BAŞLADIĞI ZAMAN TAVAN ALINAN PUANLAR ZAMANLA PEŞİN DÖNERİ KARŞILAYAMAZ HALE GELDİ, SONUÇ OLARAK MESLEK DEĞERSİZLEŞTİ. PEK ÇOK ADSM VE DİŞ HASTANESİNDE YAPTIĞI PUANLAR GÖRECELİ OLARAK DEĞERSİZ GÖRÜLEN HEKİMLER UYARILDI, DIŞ GÖREVE GÖNDERİLDİ. BU BASKILAR ALTINDA HEKİMLER SOSYAL, EKONOMİK, PSİKOLOJİK VE GENEL SAĞLIK DURUMU BAKIMINDAN ÇOK YIPRANDI. ÇÖZÜM OLARAK BENİM GÖREBİLDİĞİM,DİŞ HEKİMLERİNİN MESAİSİ POLİKLİNİK VE KLİNİK OLARAK İKİ AYRI ZAMANA AYRILMALI, POLİKLİNİK HASTALARININ MUAYENE VE DİĞER TETKİKLERİYLE BELİRLEDİĞİ TEDAVİLERİ KLİNİK ZAMANINDA KENDİ VERDİĞİ RANDEVULU HASTALARA DOLGU, KANAL , SABİT PROTEZ VS..YAPARKEN EKSTRADAN MUAYENE, RÖNTGEN VS HASTALAR TARAFINDAN MEŞGUL EDİLMEDEN ÇALIŞABİLMELİ. ÜCRETLENDİRME SİSTEMİ " DİŞ HEKİMLERİNİN BELİRLİ ZAMANDA YAPABİLECEĞİ TEDAVİLER, ÜRETEBİLECEĞİ İŞLER, DEZENFEKSİYON, VS " HER BAKIMDAN GÖZ ÖNÜNE ALINARAK GEREKLİ VE YETERLİ HALE GETİRİLMELİ
16
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir