Medimagazin logo

Türk Diş Hekimleri Birliğinden 'Sağlıkta Şiddet ve Önlenmesi' Çalışma Grubu Raporu

Türk Diş Hekimleri Birliği görev başında şiddete maruz kalan diş hekimi için "Sayın Sağlık Bakanı ve  Sayın Adalet Bakanını gerekli tedbirleri almak üzere sorumluluğa davet ediyoruz" açıklamasında bulundu
Türk Diş Hekimleri Birliğinden 'Sağlıkta Şiddet ve Önlenmesi' Çalışma Grubu Raporu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bursa Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli diş hekimi Hamdi Gören’in bir hastası tarafından bıçakla yaralanması üzerine yazılı basın açıklaması yapan Türk Diş Hekimleri Birliği, yaşanan olayla ilgili oalrak derin üzüntü yaşadıklarını belirterek; "Hiç bir meslek grubu daha yoktur ki insan için bu kadar emek verirken, fedakârlık yaparken karşılığında fiziksel veya psikolojik şiddet görsün…  Sağlık ile şiddet kelimelerinin hiç yan yana gelmemesi gerekirken, biz sağlık çalışanlarının "hedef" haline getirildiği ve hekimlik mesleğinin değersizleştirildiği bir ortamı maalesef yaşıyoruz." ifadelerini kullandı. 


Görevi başında hekimi bıçaklayan zanlı adliyeye sevk edildi 


2002 yılından itibaren uygulanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı” (SDP) ile birlikte sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarında sayısal artışın yanı sıra çok sık ölüm olaylarının da yaşandığına dikkat çekilen açıklamada; "Mevcut sistem; sağlık hizmetini meta, hastaya ise müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu sistemde nitelik değil, nicelik esastır ve ne yazık ki  bu durum hekim ile hastayı "düşmanlar" gibi karşı karşıya getirmektedir." denildi. 


Sağlıkta şiddet dün Bursa'daydı...Yarın Nerede? 


Artan şiddetin; sonuçları açısından toplumsal bir sorun haline geldiği belirtilen açıklama şu sözlerle devam etti:

"Sağlık ortamında yaşanan şiddetin yaygınlığı   toplumsal cinnet gibi  ürperten davranış olağanlığını biz sağlık çalışanlarına yaşatmaktadır. Dolayısıyla  temelinde mevcut  sağlık sistemi ve  toplumda yaşanan  diğer genel sorunların da  iç içe olduğu bilinmektedir.

Şiddeti önlemek için hayatın her alanında şiddet dilinden vazgeçmeli, şiddet kullananlara karşı etkili ve caydırıcı olmayan mevcut düzenlemeler yerine Sağlık Meslek Birliklerinin hazırladıkları yasa tasarısı bir an önce  hayata geçirilmelidir. Sayın Sağlık Bakanı ve  Sayın Adalet Bakanını gerekli tedbirleri almak üzere sorumluluğa davet ediyoruz.

Yönetsel, hukuksal, mesleki ve toplumsal bağlamda çok yönlü ele alınması gereken "Sağlıkta Şiddet" konusunda kapsamlı çözüm önerilerimizi içeren TDB 25.Uluslararası Dişhekimliği Kongresi Meslek Sorunları Sempozyumu ‘Sağlıkta Şiddet ve  Önlenmesi’  Çalışma Grubu raporumuzu kamuoyunun ve yetkililerin dikkatine sunuyoruz.
 
Yaşanan bu vahim olayı bir kez daha kınıyor, sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel ve /veya psikolojik şiddet uygulanmasının önlenmesi için gereken her türlü hukuki ve idari tedbirin eksiksiz olarak alınması talebimizi ve şiddet karşısında tüm meslektaşlarımız ile sağlık çalışanlarının yanında duracağımızı bir kez daha yineliyoruz." 

Sağlıkta Şiddet ve  Önlenmesi’  Çalışma Grubu Raporu

türk diş hekimleri birliği
sağlıkta şiddet
Yorum (1)
Ahmet
Türk Diş hekimleri birliği ilçede çalışıp hemşireden az maaş hekimler içinde bir açıklama yapsa keşke..
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir