Medimagazin logo

Türk Dişhekimleri Birliği: Dişhekimlerinin yetkinliğinin kamuoyunda tartışılmasına karşıyız

Türk Dişhekimleri Birliği  İzmir Ortodontisler Platformu (İZMORP) tarafından bir gazeteye yapılan açıklamayı 'dişhekimliği mesleğinin onuru ve yetkinliğini zedeliyor' olarak niteleyerek kınadığını bildirdi
Türk Dişhekimleri Birliği: Dişhekimlerinin yetkinliğinin kamuoyunda tartışılmasına karşıyız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kamuoyunu yönlendirici ve meslektaşlarını öteleyenaçıklamayı kanunlar, davalar ve çekirdek eğitim çerçevesinde kabul edilemez olarak gören Türk Dişhekimleri Birliği  yaptığı açıklamada  "Fakültelerimizde verilen çekirdek eğitim programı kapsamında, akademik olarak eğitim, araştırma ve dişhekimliği mesleğini geliştirme temelli oluşturulan Anabilim Dalları, dişhekimlerimize sınırlar koymak değil ağız, diş ve çene hastalıkları ve tedavileri için yetkinlik vermek amaçlıdır." ifadelerini kullandı. 

" Dişhekimlerimizin ellerine ayna-sond alamaz hale getirilmesine müsaade etmeyeceğiz"

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına  Dair Kanunun 29. maddesini hatırlatılan açıklamada  "'Dişhekimi dişlerin, dişetlerinin ve bunlarla doğrudan bağlantılı olan ağız ve çene dokularının sağlığının korunması ,hastalıkların ve düzensizliklerin teşhis ve tedavi ve rehabilite edilmesi ile ilgili her türlü meslek faaliyetini icra etmeye yetkilidir.' Yasanın verdiği yetkinin -uzmanlık alanları üzerinden- basit bir benzetme ile dişhekimlerimizin ellerine ayna-sond alamaz hale getirilmesine müsaade etmeyeceğiz. Eğer açıklamadaki anlayış üzerinden hareket edersek 9 Uzmanlık dalının dışında kalan dişhekimlerimiz başka meslek icra etmek zorunda kalacaktır." denildi. 
"Dişhekimi, almış olduğu eğitim ve yasanın verdiği yetki ile komplikasyon ve malpraktisleri öngörme, önleme ve yönlendirme etik anlayışı ile halkımızın sağlık hizmetlerine kolay ve etkin olarak ulaşması için özveri ile hastalarını tedavi etmekle yükümlüdür." ifadelerine yer verilen bilgilendirmede şu açıklamalara yer verildi: 

"TDB Sürekli Dişhekimliği Eğitimi çerçevesinde, yetkinliği olmayan kişi ve gruplar tarafından verilen birkaç günlük kurs, sertifika programı, seminer gibi çalışmalara karşı önlemlerin alınması konusunda, dişhekimlerinin çalışma alanlarını kısıtlamak üzerinden değil, bu tür etkinliklerin kontrolü için  Sağlık Bakanlığı ve/veya  TDB 'nin çatısını oluşturduğu bir yapı  için gerekli çalışmaları zaten yapmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak açılan bir davada Mahkeme dişhekiminin ortodonti tedavisini de yapabileceği gerekçesiyle davayı haklı bulmuş, bu kararın temyizi üzerine dosya Yargıtay tarafından incelenmiştir. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi de Mahkemenin Kararını yerinde bularak Kararın Onanmasına karar vermiştir.
Yargıtay Kararı ile kesin olarak karara bağlanan bu uyuşmazlıkta yapılan hukuki değerlendirmeler, bir kısım uzmanlık alanlarının belirlenmesinin dişhekimlerinin mesleki yetkilerini genel olarak kısıtlamadığını bir kez daha ortaya koymuştur.
Türk Dişhekimleri Birliği olarak dişhekimlerinin yetkinliğinin özellikle kamuoyunda tartışılmasına karşı olduğumuzu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız." 
 
 

türk dişhekimleri birliği
 i̇zmir ortodontisler platformu
deiş hekimi
Yorum (6)
Hasan Akdemir
Sağlıkla ilgili her şey ortalık yerde tartışılıp akıllara ziyan sonuçlara varılabiliyor ama siyaset ve adaletle ilgili her konu duvara toslamış gibi sönüp gidiyor. Yanlış mevziye düşerseniz bozgun ve sefalet de tabii ki kaderiniz olacaktır.
33
Cevapla
uzman
aynı işi uzmana mı yaptırırsınız, uzman olmayana mı?
5
Cevapla
Diş hekimi
Devlet hastanelerinde çalışan Diş hekimlerinin onuru mu kaldı.. Çalıştığım hastanede döner sıfır. Diğer tüm hekimlere sözleşme hakkı varken diş hekimine yok.. Gece bekçisinden 500 tl fazla maaş alıyorum. Hemde 4 senedir torpilim olmadığı için aynı hastanede çalışıyorum..
10
Cevapla
Ahmet
Döner olmayan hastanelerde tıp hekimlerine sözleşme hakkı varken diş hekimlerine yok.. Meslek onuru derken bizi hekimden saymıyorlar
9
Cevapla
adem
uzman doktorum sözleşme falan yok. dönerse neyse o...
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir