Medimagazin logo

'Bu Yönetmelik sahte dişhekimlerini arttırır'

Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman ve Adanalı dişhekimleri, dişhekimi olmayan kişilere ağız diş sağlığı sunulan özel merkezlere ortak olma hakkı veren yönetmeliğin iptali için Ankara’ya giderek Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
'Bu Yönetmelik sahte dişhekimlerini arttırır'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yaman, yönetmeliğin içerdiği hükümlerde; diş hekimliği mesleğinin dünyadaki uygulamalarının ve getireceği etik sorunlar gözardı edilerek, toplum sağlığına bir ticaret/tüccar yaklaşımı içerisinde çözüm arandığını ve sahte dişçilere Ağız Diş Sağlığı Merkezi (ADSM) açma yolu açıldığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu bildirdi.


Türk Dişhekimleri Birliği Yöneticilerinin de katıldığı eylemde bugün sağlığın en saygın meslek gruplarından biri olan dişhekimliği mesleğinin zor bir dönemeçten geçirilmek istendiğine işaret eden Yaman, dişhekiminin herhangi bir baskı olmadan, serbestçe, kendi özgür iradesi, vicdanı ve tıbbi bilgileriyle hizmet verebileceği bütün dünyada kabul edildiği mesleki gerçeklik olduğunu söyledi. Yaman, “Bütün dünya bu gerçeği biliyor ama bizim Sağlık Bakanı bilmiyor. En iyi Ağız Diş sağlığı hizmeti özelden verilir. Uygulanmaya çalışılan bu yönetmelikle Ağız Diş sağlığında kalite düşecektir. Korsan dişçilere giden vatandaşımız daha da mağdur olacaktır” ifadelerini kullandı.


Başkan Yaman, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Sağlık Bakanlığınca hazırlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağında, diş hekimi diplomasına sahip olmayan kişilere ağız diş sağlığı merkezlerine ortak olma hakkı verilmesine bütün meslektaşlarımız karşı çıkmaktadır. Yine aynı taslakta muayenehane ve polikliniklerin açılması, bugünün Türkiye’sinde karşılanması son derece zor olan fiziki şartlar getirilerek bir anlamda engellenmektedir. Yönetmelik taslağındaki ilgili maddeler, diş hekimlerini kendini yöneten bir meslek grubu olmaktan çıkaracak; herhangi bir meslekten bir kişinin ya da mesleksiz sermaye sahibinin yanında işçileştirecektir. Yönetmelik taslağının bu haliyle kabul edilmesi halinde; diş hekimliği mesleğinin gelişmesi engellenecek, mesleğin geleceği tehlikeye atılacak ve meslekte geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlara neden olacaktır. Zaten şimdiye kadar ülkemizde koruyucu uygulamalardan uzak, yetersiz sağlık politikaları nedeniyle toplumun yüzde 90’ının ağzında oluşan diş çürüğü ve diş eti hastalıkları; sağlık hizmetlerine erişimde kar amacının öne çıkarılmasıyla daha büyük boyutlara taşınacaktır. Ağız ve diş hastalıklarının genel sağlıkta yarattığı olumsuz sonuçlar ise daha da büyüyecektir”


Yapılan basın açıklamasının ardından Dt. Yaman, Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle görüşerek Ağız ve Diş sağlığında kalitenin düşürülmemesi ve sahte dişçilere fırsat verilmemesi için uygulamaya konulmak istenen taslağın yanlış olduğunu ifade ederek düzeltilmesini istedi.

'bu
yönetmelik
sahte
dişhekimlerini
arttırır'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir