Medimagazin logo

Diş hekimlerinden yönetmeliğe karşı ‘imza kampanyası’

Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin değiştirilmesi çalışmalarıyla ilgili Türk Diş Hekimleri Birliği yetkililerinden tepki geldi. Yönetmelikle ilgili çalışmalarda ortak hareket etmeyi arzu ettiklerini belirten yetkililer Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere tüm ilgililere duyurmak üzere imza kampanyası başlattıklarını bildirdi.
Diş hekimlerinden yönetmeliğe karşı ‘imza kampanyası’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin değiştirilmesi çalışmalarıyla ilgili Türk Dişhekimleri Birliği yetkilileri tarafından açıklama yapıldı.

 TDB, yaptığı açıklamada hazırlanan yeni yönetmelik ile dişhekimliği mesleğinin özelliklerinin göz ardı edildiğinin altını çizerek, bu durumun diş hekimliğinin geleceğini tehdit ettiğini belirtti.

Açıklamanın devamında  ise şunlar yer aldı:

“ Dişhekimlerinin çalıştığı sağlık kuruluşlarının gelişen tıbbi ve teknolojik değişime uygun olarak yenilenmesi, mesleğin gereği olarak elbette bizim de hedefimizdir. Bu anlamda yapılacak değişikliklerin TDB ile yürütülmesi gerçekçi kurallar getirilmesi bakımından gereklidir.

Yeni yönetmelik mevcut haliyle yayınlanırsa mesleğimizde tekelleşmenin önü açılacak, hekim dışı sermayenin girmesiyle "kâr" amaçlı bir hizmet gündeme gelecek, dişhekimleri büyük sermayeye teslim edilerek ucuz işgücü haline gelecek, muayenehane ve poliklinikler süreç içinde ortadan kalkacaktır”

Yönetmeliğin değiştirilmesine ilişkin çalışmanın TDB ile ortak yapılmasını arzu ettiklerini belirten yetkililer, mesleğin uygulayıcılarının en üst örgütünün görüş ve önerilerinin dikkate alınmasının ortaya çıkacak düzenlemenin kabul görmesi ve hizmetin daha nitelikli sunulması için gerekli olduğunu kaydetti.

Yönetmelik hazırlığında Bakanlıktan 10 talebi olduğunu belirten TDB;

  1)Mevcut sağlık kuruluşları faaliyetlerini sürdürebilmeli,

  2)Yeni açılacak sağlık kuruluşları için hizmetinin niteliğini artırmakla ilgisi olmayan koşullar getirilmemeli,

  3)Sağlık kuruluşları ancak dişhekimleri tarafından açılabilmeli,

  4)Sağlıkta reklama izin verilmemeli, tanıtım adı altında reklama kapı aralanmamalı,

  5)Hasta sırrına saygı gösterilmeli; hastanın açık izni olmadan kişisel verilerinin paylaşılması istenmemeli,

  6)Olağan denetimler önceden bilgi verilerek yapılmalı; denetimde rehberlik önde tutulmalıdır.

  7)Uygulanacak yaptırımlar ölçülü olmalı,

  8)Dişhekiminin sürekli mesleki eğitimini destekleyen kurallara yer verilmeli,

  9)Düzenlemelerde dişhekimi ile meslek örgütü arasındaki bağı gözeten kurallara yer verilmelidir.

10)Dişhekimliğini ilgilendiren bütün kurallar dişhekimlerinin görüş ve önerilerini etkin biçimde ortaya koyabileceği bir yöntemle yapılmalıdır.” diye belirtti.

Mesleğin geleceği için tüm diş hekimlerini imza kampanyasına davet ettiklerini belirten Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu olmak üzere tüm ilgililere duyurmak üzere imza kampanyası başlattıklarını kaydetti.

İmza Kampanyası için tıklayınız.

diş
hekimlerinden
yönetmeliğe
karşı
‘imza
kampanyası’
Yorum (1)
Ferda Sözen
Belki de ülkemizde tarihinin en sancılı süreçlerinden birinin içinden geçmekte olan mesleğimiz dünyanın saygın meslek gruplarının en başında haklı yerini alırken malesef gün geçtikçe prestij kaybetmektedir. Son derece ağır bir eğitimden geçerek ;günler geceler hatta yıllarca pekçok fedakarlık sonucu almaya hak kazandığımız ünvanımız tehdit altındayken Diş Hekimleri haftasına buruk giriyoruz .Tarihsel süreçte eğitimin kalitesinde daha da iyileşme beklerken üniversitelerdeki çekirdek eğitim müfredatı ile ilgili ciddi soru işaretlerimiz var! UMARIZ gelen günler tüm diş hekimliği camia sında endişeleri yok edecek ;ilim bilim ışığında hasta ve hekimin hak ettiğini tam karşılayacak biçimde uygulamanın gerçekleşeceği bir ortam müjdeler! Tüm meslektaşlarım gününü kutluyorum!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir