Medimagazin logo

TDB: Amalgam güvenle kullanılabilir

TDB: Amalgam güvenle kullanılabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Son günlerde çeşitli medya kuruluşlarında dişhekimliğinde kullanılan "Amalgam" restorasyon materyali ile ilgili yanlı ve haksız bir tartışma yürütülmektedir. Amalgam restorasyonların insan sağlığına zararlı olduğu konusunda ısrarla dile getirilen bu görüşlere cevaben,  Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) ve Amerikan Dişhekimleri Birliği'nin (ADA) son bilimsel raporlarını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI) 2011 Bildirisi  ve Amerikan Dişhekimleri Birliği'nin (ADA) Aralık 2010 Raporu'nun  Ortak Sonuçları

  • Dental amalgam, güvenilir ve efektif  (etkili, işe yarar) bir restoratif materyaldir.
  • Mekanik direnci yüksek, kenar adaptasyonu ve uzun süreli kalıcılığı ile geniş okluzal diş yüzeylerinin restorasyonu için çok uygundur.
  • 6 yaş ve daha büyüklerde, dental amalgam ile sağlık açısından oluşan yan etkiler arasında nedensel bir ilişki kurulamamıştır. Ayrıca 2 araştırmada, 6 yaş ve daha büyüklerde, amalgamın kullanımı ile ilişkili olarak herhangi bir nörolojik ve böbrek sorunu bulunamamıştır.
  • Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bilimsel araştırmalara dayanarak dental amalgamdan açığa çıkan civa buharının 6 yaş ve daha yaşlı bireylerde civa ile ilişkilendirilebilecek yan etkiye neden olmadığına karar vermiştir.
  • Dental amalgam ile 6 yaş altı çocuklarda oluşan civa günlük dozu, günlük tahmini oluşan dozdan daha düşüktür.
  • Dental amalgamdan oluşan annenin sütündeki civa buharının bebek için bir risk oluşturmadığına karar vermiştir.
  • Bilimsel kanıta dayalı çalışmalar Dental amalgamın sağlık için güvenli olduğunu oraya koymaktadır.

Amalgam konusunda dile getirilen olumsuz görüşler, toplumun ağız ve diş sağlığı sorunlarını çözmeye yardımcı olmadığı gibi bilakis toplumun çeşitli kesimlerinden gelen tepkilerden anlaşıldığı üzere tedirginlik yaratmakta ve soru işaretlerine neden olmaktadır.

Birliğimize ulaşan haklı tepkilere tercüman olmak ve kamuoyunun aydınlatılmasını sağlamak üzere bir kez daha vurgulamak isteriz ki; "Amalgam" bütün dünyada kabul gören bir restorasyon  materyalidir. Dünyada ve ülkemizde de meslektaşlarımız tarafından hasta tedavisinde güvenle kullanılmaktadır. Günümüzde dental amalgamın yerine kullanılabilecek alternatif bir restorasyon materyali yoktur.

Kamuoyunun dikkatine sunarız.

Saygılarımla,

Prof. Dr. Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı

amalgam
diş hekimi
tdb
Yorum (2)
burak
kompozit dolgular pahalansın ya da daha pahalı bir ürün piyasaya girsin birden amalgam zararlı demeye başlarlar. nedense hep en ucuz temin edilebilen malzemeler zararlı oluyor. ne hikmetse.
0
Cevapla
şahin öztürk
Amalgam dolgu özellikle aproximale taşmış çürüklerde vazgeçilmez bir üründür..İllada beyaz dolgu istiyorum diyen hastalarda bu tip dişlerde hassasiyet ,üstüne basınca ağrı gibi şikayetler çoğunlukla vardır.Sebebi ise ne kadar iyi kondanse edilmeye çalışılırsa çalışılsın el aletini çekince kompozit mikron bile olsa dişten ayrılmakta dişe tam adapte olamamaktadır.. Amalgam dolgunun kondansasyonu iyi yapılırsa vazgeçilmez bir materyaldir..İyi kondanse edilmiş bir amalgamın sızdırma yapması imkansızdır..Beyaz dolgular altına sızdırma sıklıkla olduğundan segonder çürük ihtimali hep vardır..rakamsal olarak söylemek gerekirse amalgam dolgunun ömrü 15 yıl ise beyaz dolgunun ömrü 7-8 yıldır..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir