Medimagazin logo

TDB, muayenehaneden hizmet alımından vazgeçilmesine tepki gösterdi

Türk Dişhekimleri Birliği, halkın sağlık hakkının ekonomik gerekçelerle reddedilmesini eleştirdi
TDB, muayenehaneden hizmet alımından vazgeçilmesine tepki gösterdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), 2012 yılı sonu hedeflerinin tutturulamayacağı gerekçesiyle ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınması yönündeki sürecin kesileceği haberlerine tepki gösterdi. TDB, bunun “sağlık hakkından faydalanma hakkının” ihlali olacağını savundu.


Basında yayınlanan haberlere göre; Ekonomik Koordinasyon Kurulu, 2012 yılı sonu hedeflerinin tutturulamayacağı öngörüsüyle bütçede kısıtlamalara gidileceğini ve bu kısıtlamalara sağlık alanından başlanacağını, sağlık alanındaki ilk kısıtlamanın da alt yapı çalışmaları tamamlanmış olan ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınmaması olduğunu açıklamıştı.


TDB Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel tarafından yapılan açıklamada, Ekonomik Koordinasyon Kurulunun, ağız diş sağlığı hizmetlerinin muayenehanelerden alınmasını reddederek, aslında 74 milyon vatandaşın en temel haklarının başında gelen sağlık hakkından faydalanma hakkını elinden aldığını dile getirdi.


Açıklamada, “Tıpkı geçmişte olduğu gibi yine ve sözde ekonomik gerekçelerle alınan bu kararla, en temel insan hakkı olan hekim seçme özgürlüğü engellenmektedir. Toplumun sağlık hakkı kısıtlanmaktadır. Toplumun koruyucu ağız diş sağlığı hakkı göz ardı edilmektedir. Toplum, ağız diş sağlığı hizmetleri için performans sistemi altında ezilen kamuya (ADSM’lere) mahkum edilmektedir. Serbest çalışan diş hekimleri kamuyla haksız rekabet içerisinde yok edilmektedir. Toplum, yoğun emek temelli çalışan diş hekimlerinin potansiyelinden ülke genelinde mahrum edilmektedir.” denildi.  

Süreç 2008’de başlamıştı
Yücel, açıklamasında, 2008 yılında başlayan 2009 yılında yine ekonomik gerekçelerle kesintiye uğratılan, 2012 yılının Ocak ayında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının talimatıyla yeniden başlayan bu süreçte; hizmet alınacağı yolunda Hükümet yetkililerince yapılan açıklamalarla hastaların ve diş hekimlerinin bir büyük beklenti içine sokulduklarını kaydetti. Bunun sonucunda hastaların tedavilerini ertelediklerini, bu durum karşısında diş hekimlerinin de bir yıldır ağır bir işsiz durumuna düşürüldüğünü belirten Yücel, şöyle devam etti:
“Halkın genel sağlığını çok yakından ilgilendiren ağız diş sağlığı; kısa vadeli hesaplarla, yanlış ve sözde ekonomik gerekçelerle Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından büyük tehlikeye atılmıştır. Ülke genelinde toplumun çok ciddi bir ağız diş sağlığı sorunu yaşadığı gerçeğini göz ardı eden Ekonomik Koordinasyon Kurulunun bu kararını TDB olarak şiddetle kınıyoruz.


TDB’nin hem hizmeti kullananların (halkın), hem hizmeti sunanların (diş hekimlerinin), hem de hizmeti finanse eden kamunun (Sosyal Güvenlik Kurumu) yararlanacağı projesi; koruyucu diş hekimliği hizmetlerini önceleyen, toplumun hizmete daha rahat ulaşması sonucu vatandaşın memnuniyetini arttıran, sürdürülebilir, denetlenebilir ve kamuya yıllık maliyeti belli olan bir öneridir. Koruyucu ve bilimsel temelli TDB politikalarının uygulanmaması, ülke kaynaklarının potansiyelinden yeterli faydalanılmaması sonucunu getirecek ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesi hedefine ulaşılmasını engelleyecektir.


TDB olarak uzun yıllardan beri hizmet alımına yönelik sürdürdüğümüz politikalarımıza kararlılıkla devam edeceğimizin altını çizerken, bugüne kadar hiçbir sonuç alınamamış olmasının nedenlerini ve sorumlularını da meslektaşlarımızın ve kamuoyunun dikkatlerine sunarım.”

tdb
muayenehaneden
hizmet
alımından
vazgeçilmesine
tepki
gösterdi
Yorum (11)
ihsan
demiştim böyle bir şey imkansız olsa bile anında mahkeme iptal eder diye
0
Cevapla
Dt.serbest
Hizmet alımı için biz dişhekimleri galiba fazla çaba göstermedik.Geçmişteki seçimi iyi değerlendiremedik. seçime 3 gün kala sözleşmeliye kadro veriliyorsa, bizde hizmeti alabilirdik.nasıl, iktidarın ve muhalefetin bütün mitinglerinde ,bizden neden hizmet almıyorsunuz diye pankart açacaksın,çoğu lider o pankartları tek tek okuyor,televizyonların çoğunda çıkar.muhalefet de hizmet alacağız sözü verirse, iktidar seçim öncesi bile, 3gün kala hizmet almaya başlar. gelecek seçimi iyi değerlendirelim...Saygılarımla...
0
Cevapla
dr. mehmet
Bukonuda daha önce de yazdım.Eğer diş hekimi özel muayanehanesinden hizmet alımı yapılırsa anayasanın eşitlik ilkesine göre tıp doktoru, veteriner vb. özel muayenehanelerindende hizmet alımı yolu açılır.Bu ise Bakanlığın ve özel grupların istemeyeceği bir durumdur.
0
Cevapla
h.u
Diş hekimleri ne kadar şanslı olduklarının farkında değiller. Muayenehaneden hizmet alımı başladıktan iki yıl sonra birde bakmışsınız ki 4 tl ye diş çekip 8 tl ye dolgu yapar hale gelmişsiniz. Muayenehanelerinizin değerini bilin. Orası sizin için kutsaldır. Direkten döndünüz..
0
Cevapla
hasan şimşek
şu anda dişhekimleri şanslı falan değil ayrıca diş özele açılırsa 4 liraya çekim 8 liraya dolgu olmayacak sgk SUT fiyatları üzerinden ödeme yapacak bu da dt ler için iyi sayılır çünkü adsm lerde 1 dolgudan 1 lira kazanılıyor.Ayrıca bütün branşlar tıp merkezi yada özel hastane adı altında özele açık olduğu halde diş ne özel diş hastanesi nede özel diş kliniği olarak hizmet alımına açık değil öyle olunca bütün yük kamuda ki 6000 dişhekiminin üzerine yıkılmış oluyor.yakında 40 000 öğretmen alınacak özel çalışan 15 000 diş hekimini kamuya almayı kimse düşünmüyor haram zıkkım olsun
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir