Medimagazin logo

2017 sağlık istatistikleri: Hekime müracaat sayısı arttı, hasta memnuniyeti azaldı

Türkiye’nin 2017 yılındaki sağlık istatistikleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlandı. Sağlık personelinin sayılarının da işlendiği yıllık analizde tıp hekimi sayısı 149 bin 997 olarak görüldü. Hasta memnuniyetinin de bir önceki yıla göre azaldığı istatistik verilerinin arasında yerini aldı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
2017 sağlık istatistikleri: Hekime müracaat sayısı arttı, hasta memnuniyeti azaldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TÜİK ölüm nedenlerinin yıllara göre sıralandığı istatistiki bilgilerde 2017 verilerine göre Dolaşım Sistemi Hastalıkları yüzde 39,66 ile en çok görülen ölüm nedeni olarak belirlendi. Ana Tanı Gruplarına Göre Ölüm Nedenlerinin Dağılımının gösterildiği bu grafikte dolaşım sistemi hastalıklarını Neoplazmlar, Solunum Sistemi Hastalıkları, Sinir Sistemi ve Duyu Organı Hastalıkları ve Endokrin, Beslenme ve Metabolizma Hastalıkları takip etti.

Yıllara Göre Enfeksiyon Hastalıklarının Vaka Sayılarının da belirlendiği raporda 2017 rakamları AIDS’te 81, Kızamık’ta 84, Tüberküloz’da 11 bin 821, Sıtma’da 214 olarak görüldü. Sıtma vakalarında tamamı Yabancı veya Hariçten Gelenden Türeyen Vakalar olarak belirlendi.

En sık görülen kanser türleri

 

Erkeklerde en sık görülen 10 kanser türünün insidansının açıklandığı istatistik raporunda trakea, akciğer ve bronş kanserlerini prostat, kolorektal, mesane ve mide kanserleri takip etti. Kadınlarda ise bu sıralama meme kanserini takiben tiroid, kolorektal, uterus korpusu, trakea, akciğer ve bronş olarak görüldü.

DSÖ’nün 2018 yılına ait tahmin verilerinden yararlanılarak hazırlanan Türkiye’de en sık görülen ilk 10 kanser türünün cinsiyete göre insidansında meme kanseri kadınlarda en sık erkeklerde ise hiç görülmeyen; Trakea, Bronş, Akciğer kanseri ise erkeklerde en sık kadınlarda ise 9,8 olarak seyretti.

Hekime müracaat ikinci ve üçüncü basamakta yoğunlaştı

Dallara göre hastane ve yatak sayılarının 2017 verilerinin açıklandığı istatistik raporunda genel hastanelerde yatak sayısı 206 bin 858’i, kadın doğum ve çocuk hastalıkları hastanesinde 4 bin 728 yatak sayısı takip etti. Toplam hastane yatak sayısının 2017 verileri 225 bin 863 olarak görüldü.

2017 yılında hekimlere müracaat sayılarının belirlendiği istatistikte; yüzde 33’lük kesimin birinci basamağa yüzde 77’sinin ise ikinci ve üçüncü basamağa başvuru yaptığı belirlendi.

Birinci basamak sağlık hizmetlerine müracaat eden toplam kişi sayısı 235 milyon 135 bin 618 olarak belirlendi. İstatistik raporunda 2002 yılında itibaren sevk hızında azalma görüldüğü kaydedildi.

Yıllara ve sektörlere göre hastanelere müracaat sayısı toplamda 464 milyon 876 bin 362 olarak görüldü. 2016 yılına göre 2017 yılında müracaat sayılarının arttığının tespit edildiği istatistiki bilgilerde en çok Sağlık Bakanlığı birimlerine müracaat edildiği tespit edildi.  

Yıllara göre diş hekimliğine müracaat sayıları 2016 yılında 44 milyon 155 bin 365 olarak görülürken bir sonraki yıl 49 milyon 637 bin 355 oldu.

Sağlık hizmetlerinde memnuniyet azaldı

Yaşam Memnuniyeti Araştırması ve TÜİK verilerinin kaynak olarak kullanıldığı sağlık hizmetlerinden genel memnuniyet; 2016 yılında yüzde 75,4 iken 2017 yılında yüzde 71,7 geriledi.

C grubunda 2 milyondan fazla ameliyat

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaynaklı 2017 verilerine göre toplam ameliyat sayısı 4 milyon 931 bin 299 oldu. A grubu ameliyatlarının sayısı 546 bin 894, B grubu ameliyat sayısı 1 milyon 683 bin 414, C grubu ameliyat sayısı ise 2 milyon 700 bin 991 olarak kaydedildi.

Her grupta ameliyatların yoğunlukla Sağlık Bakanlığı hastanelerinde yapıldığı da raporda kaydedilen diğer bir nokta.

En çok nakli yapılan organ böbrek iken 2017 yılında toplam nakil 3 bin 341 olarak belirlendi. Böbrek naklini, karaciğer takip etti ve aynı yılın verilerinde bin 446 vaka görüldü.

Uluslararası platformda hekim sayısı yetersiz kaldı

Sağlık personel sayısı 2017 yılında toplam 920 bin 939 olarak tespit edildi. Bu sayının 149 bin 997’sinin uzman, asistan ve pratisyen hekimi kapsadığı belirtildi.

Uzman hekimlerin yoğunlukla İstanbul’da yer aldığı bilgisi paylaşılan raporda pratisyen hekimlerin Güneydoğu Anadolu’da, asistan hekimlerin ise Batı Anadolu’da diğer bölgelere göre daha fazla olduğu kaydedildi.

100 bin kişiye düşen toplam hekim sayısının 186 olduğu bilgisi paylaşılan 2017 sağlık istatistikleri raporunda, OECD verileri kaynaklı uluslararası karşılaştırmaya göre hekim sayısı diğer ülkelerin gerisinde kaldı. Meksika, Şili ve Güney Kore’den sonra 100 bin kişiye düşen hekim sayısında Türkiye en az rakamla son sırada yerini aldı.

Aynı istatistik raporunda 100 bin kişiye düşen eczacı sayısı 35,3

100 bin kişiye düşen diş hekimi sayısı önceki yıllara göre yükseliş seyrederek 35

100 bin kişiye düşen hemşire, ebe sayısı ise 272 olduğu kaydedildi.


Sağlık çalışanı 1 milyonu hekim sayısı 150 bini geçti


 

sağlık i̇statistikleri
sağlık bakanlığı
Yorum (9)
Hasan Akdemir
Hekime başvuruda artışların büyük bir nedeni de aynı hastanın aynı şikayetlerle aynı branştan doktorları gezmesi. 15 gündür süren başağrısı nedeniyle sabah gelen hastaya akşama beyin MR randevusu veriliyor , " Ne biçim hastane burası, neden hemen filmim çekilmiyor, ölelim mi yani ! " diyecek kadar zıvanadan çıkmış tepkiler veriyor. Bu ve benzeri durumlarda olup her geçen gün oranları artan bu hastaları gelin de memnun bakalım. Benim tezim: Suriyeli mülteci kardeşlerimiz yurtlarına dönüp koruyuculuğumuz bittikten sonra, artık şımarmaya başlayan halkımıza Allah'ın tokatı bir yerden gelecek gibi.
54
Cevapla
dr
sopa yiyen ve azarlanan doktordan nasıl bir verim beklenir.savcı ve hakim kral gibi.doktor ise şamaroğlanı olmuş.
41
Cevapla
Postenflamatuar
Bana göre %71.6 gibi yüksek bir memnuniyet harika bir değer. Hekimlerin çalışma şatları bu şekilde devam ederse bu oranın %50 yi bile yakalaması mucize olacak. Hekimler çalışma şartlarına pasif tepki verirse oran %30 lara kadar düşer.
44
Cevapla
Nintendo
Bu ülkede, vatandaşlar biloyor muki: Hekimler , uzman çavuş ve polislerden daha az maaş alıyor.
33
Cevapla
ömer hayyam
siyah x beyaz uzun x kısa çok x az soğuk x sıcak aydınlık x karanlık fakir x zengin mutlu x mutsuz görüldüğü gibi herşeyin bir tezatı var, herşey denge halinde, garip ve ucube bir şekilde herşey hasta odaklı düşünülüyor, yaw kardeşim doktorlara, hastaların kölesi muamelesi yapmayı bırakın, hekimlik mesleği temel bir meslektir ve 1219 sayılı kanun ( yönetmelik değil ) ile düzenlenmiş,... eeee kardeşim hasta hakları diye bir yönetmelik var, tam bir fiyasko ve hukuksuzluktur,... kimsenin kafası çalışmıyor, arkadaşlar temel haklar ( hekim hakkı, hasta hakkı , hekim hakkı öncelikli olduğundan ilk yazdım ) kanunla düzenlenir, kaynağını anayasadan alır, hasta hakları yönetmeliği şuan kanuna vede anayasaya dayanmayan bir yönetmelik olup, 1219 sayılı kanunu hiçe sayarak hekim haklarını, hekim mutluluğunu yok etmiştir. hasta hakları diye , kıytırık ve anayasaya aykırı bir şekilde hekim üzerinde taciz mekanizması kurulmuş ve hekimler hipnotize edilmiştir. Madem hasta memnuniyeti azaldı, düşman gördüğünüz hekimin memnuniyeti niye artmadı,....eeee hekimin karaciğerindeki depı glikojen bitti, hekimin ağzından keton kokusu geliyor, hekimin emeğini hastane patronuna ve pinti hasta - hasta yakınına peşkeş çekerseniz sizi şehir hastaneri bile kurtarnaz, hastaneler, 4 duvar taş beton, sıvadır, hastanelerin kanı canı doktordur, doktor olmadan istediğin kadar büyük 4 duvar beton bölmeler yap, içini sağlıksız insanlar ile doldur, haaa ben doktoru tacizleyerek, emeğini değersizleştirerek sağlıksız insab yığınlarını eritirim diyorsab yolda kalırsın, herkesin bir dayanma sabrı var, sabır ve ilgi bilgi, beyin.... doktorda sınduz değil, kısıtlı bir kaynak,.... hekimin emeğini vereceksin, simsar hastane patronlarının hekimi ve emekliliğini sömürme davranışını , rutinini yok edeceksin,... hekimin beyni değerlidir, hekimin beyni bedava değil,..... bakın arkadaşlar özel hastaneye sen geldiğinde 15 tl katılım payı( ayakbastı parası ), reçete aldığındada 8 tl daha aldı, bu 23 tl ile devlet sadece aracılık yaptığı için kar ediyor, vatandaşın her ay yatırdığı prime dokunmasına gerek bile yok,....kardeşim bu parayı doktora ver, o para doktorun hakkı, yaw kardeşim hekimlik beyindeki nörotransmitterlerin, seratonin, dopamin, asetilkolin salgılanmasıyla olan bir meslek, sen para vermeden taciz mekanizmalarıyla bu nt leri üreten hüçreleri, amfetamin alan bir ilaç bağımlısı gibi hekimde dipsiz ve çıkılamaz mutsuzluk oluşana dek sağıyorsun.... arkadaşlar beynimizi koruyalım ve sağdırtmayalım, bizler hastaların kölesi değiliz, bizler kuralları çizilmiş 4x4 ticari bir meslek koluyuz, gabine maruz kalıyoruz vesselam....
10
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir