Medimagazin logo

Doç. Dr. Ayşe Yıldırım: Her göğüs ağrısı kalpten değil

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Kardiyoloji Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Ayşe Yıldırım, çocuklardaki göğüs ağrılarının çok azının nedeninin kalp hastalıkları olduğunu belirterek, "Çocuğun ağrısı şiddetli, ateşi ve terlemesi var, nabzı hızlanmış, halsiz ve nefes almakta güçlük çekiyorsa aile bir an önce doktora başvurmalı. Bir, iki saniye gibi çok kısa süren ve iğne batar gibi tarif edilen ağrılar sıklıkla önemsizdir. Ailenin endişe etmesine gerek yoktur." dedi
Kaynak: AA
Doç. Dr. Ayşe Yıldırım: Her göğüs ağrısı kalpten değil
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Doç. Dr. Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göğüs ağrısının, göğüs duvarını oluşturan deri, kas ve iskelet sistemi, akciğer, kalp ve mide hastalıkları gibi çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabildiğini söyledi.

Bazen bu durumun psikojenik de olabileceğine işaret eden Yıldırım, tekrarlayan ve nedeni açıklanamayan ağrıların çocukluk cağında sıkça görüldüğünü söyledi.

Yıldırım, her yıl çok sayıda çocuğun göğüs ağrısı nedeniyle acillere başvurduğu bilgisini vererek, şunları söyledi:

"Çocuklardaki göğüs ağrılarında, genellikle belli bir neden bulunamaz, ağrı uzun sürer ve tekrarlayıcı özellik taşır. Aileler kalp hastalıklarından endişelenirler ve bu nedenle doktora başvururlar. Göğüs duvarını oluşturan dokulardaki enfeksiyonlar, şiddetli ağrıya neden olur. Göğüs travmaları sonucunda yumuşak doku zedelenmeleri, kosta kırıkları görülebilir. Ağırlık kaldırma çalışmaları (halter), aşırı egzersiz, uygunsuz oturma pozisyonları kasların gerilmesine ve ağrılara neden olabilir. Akciğer hastalıkları, diğer bir göğüs ağrısı nedenidir. Ağrıya ateş ve öksürük eşlik eder, ağrı derin nefes almakla artar. Mide sorunlarına bağlı gelişen ağrılar ise yemeklerden sonra ortaya çıkar yanma tarzında olur ve göğüs altından başlar ve boyna uzanır. Psikojenik kökenli göğüs ağrıları her yaş grubunda olabilir. Ergenlik dönemindeki kız çocuklarında ise sıklığı daha fazladır."

"Psikojenik ağrı belirsizdir ve iyi tarif edilemez"

Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Yıldırım, psikojenik kökenli ağrının nedeninin, stres, depresyon ya da anksiyete olabileceğine işaret etti.

"Stres ilişkili ağrılarda çocuklar sıklıkla ağrının kaynağını söyler (sınavlar, ödevler gibi). Psikojenik ağrı belirsizdir ve iyi tarif edilemez." diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çocuk hastalarda kalp kökenli göğüs ağrısı erişkinlere göre çok daha az görülür. Nedenler arasında, kalp zarı ve kası enfeksiyonları, miyokard infarktüsü, aritmiler ve doğumsal kalp hastalıkları sayılabilir. Göğüs ortasında şiddetli bir ağrı şeklinde hissedilir, kola yayılım gösterebilir. Kalp zarı enfeksiyonlarında, oturma ve öne doğru eğilmekle ağrının şiddeti azalır. Kalp zarı ve kası enfeksiyonlarında halsizlik, ateş, öksürük ve zor nefes alma gibi yakınmalar genellikle görülür. Ağrıya bayılma ve çarpıntı eşlik ediyorsa, bilinen kalp hastalığı ya da ailede erken yaşta (40 yaş altı) ani ölüm öyküsü varsa, ağrı nedeninin kalp kökenli olma ihtimali yüksektir."

Yıldırım, ağrıların deri ve iç organlara bağlı olmak üzere iki şekilde hissedilebileceğini ifade ederek, derinin iç organların aksine ağrı yönünden zengin bir yapıya sahip olduğunu, bu nedenle deriye bağlı oluşan ağrıların keskin ve yanıcı özelik taşıdığını anlattı.

"Egzersizle görülen, dinlenmekle geçen ağrı kalp kökenli olabilir"

Doç. Dr. Ayşe Yıldırım, ailenin çocuklarında göğüs ağrısı durumuyla karşılaştıklarında öncelikle sakin olması gerektiğini belirterek, "Unutulmamalıdır ki çocuklardaki göğüs ağrılarının çok azının nedeni kalp hastalıklarıdır. Çocuğun ağrısı şiddetli, ateşi ve terlemesi var, nabzı hızlanmış, halsiz ve nefes almakta güçlük çekiyorsa aile bir an önce doktora başvurmalı. Bir, iki saniye gibi çok kısa süren ve iğne batar gibi tarif edilen ağrılar sıklıkla önemsizdir. Ailenin endişe etmesine gerek yoktur. Daha uzun süren ve tekrarlayan ağrılarda, neden genellikle kalp kaynaklı değildir ancak çocuğun bir doktor tarafından görülmesi ve ağrının araştırılmasında fayda vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Çocuğun ağrı yerini ve ağrının şeklini çok iyi tarif edebileceğine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Nasıl bir göğüs ağrısı?, sorusuna genellikle 'bıçak saplanır gibi, iğne batar gibi' ifadelerini kullanır. İç organlara bağlı oluşan ağrılarda çocuk ağrıyan yerini net olarak gösteremez, ağrıyı çok iyi tarif edemez, genellikle 'bir şey göğsüme baskı yapıyor, sıkıştırıyor, zor nefes alıyorum' şeklinde anlatır. Çocuğa sormamız gereken ve ailelerin en çok dikkat etmesi gerek konulardan biri ağrının özelliğidir. Örneğin egzersiz sırasında ortaya çıkan ve dinlenmekle geçen ağrı kalp kökenli olabilir. Egzersiz, stres ve soğuk astım atağını tetikleyerek göğüs ağrısına neden olabilir. Belli bir hareketle ortaya çıkan ağrılar kas-iskelet sistemi ile ilişkili olabilir. Bu nedenle göğüs ağrısını daha iyi tanımlamak ve sorulara yanıt verebilmek için çocuk iyi gözlemlenmeli."

sağlık bilimleri üniversitesi
ayşe yıldırım
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir