Medimagazin logo

Hastaneler arası paralı kadro transferi bitiyor

Özel hastaneler 31 Aralık kâbusuyla karşı karşıya. Yeni yılda farklı sağlık kuruluşlarından kadro transferi yapamayacak olan hastaneler, pazarlığı hızlandırdı. 20 doktor kadrolu bir hastaneye verilen rakam 2 milyon lirayı geçti. Bakanlıktan ek süre isteyen hastane sahiplerine göre bazı kuruluşlar için kapanma riski kapıda.
Kaynak: ZAMAB - ÇAĞLAR AVCI
Hastaneler arası paralı kadro transferi bitiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin kendi aralarında kadro satın almalarına 31 Aralık itibarıyla son veriyor. Yeni dönemde özel hastaneler aralarında kadro değişimi yapamayacakları gibi başka özel sağlık kuruluşlarından da ekip transfer edemeyecek, laboratuvarlar ve görüntüleme merkezlerini birleştiremeyecek. Ayrıca özel hastanelerin başka bir özel hastane ile birleşmelerinin önü de tıkandı. Durum böyle olunca aralık öncesi kadro transferleri rekor rakamlara ulaştı. İstanbul Fatih’te 20 doktor kadrolu bir hastaneye verilen rakam 2 milyon lirayı geçti. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’ne (OHSAD) göre, özel hastaneler için bu tarih sonun başlangıcı olacak. Bu yerlerin ruhsatları satılamayacağı için bir anlam ifade edemeyecek. OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül, “Kamu istediği hastaneyi istediği kadroda açabiliyor. Fakat özel sektörün elini kolunu bağlamak adaletsizlik. Tekrar düzenleme şart.” diyor. Türkiye’de 20-40 yatak arası 100 civarında özel hastane bulunuyor, toplam sayı ise 550’ye yakın.

    Sağlık Bakanlığı, özel hastanelere yönelik ilk kadro planlamasını 2008 Şubat ayında yayınladığı yönetmelikle başlattı. Yeni hastanelerin açılması planlamaya tabi tutuldu. Buna göre bakanlık sadece ihtiyaç olan yere hastane açılmasına izin verecekti. Fakat yönetmelik çıkınca birçok hastane, inşasını bitiremediği ya da yeni ruhsat alamadığı için sıkıntı yaşadı. Hastaneler geçici çözüm olarak kadro ve yatak değişimine başladı. Ayrıca laboratuvarlar ve görüntüleme merkezlerini de birleştirdi. Fakat en son yayınlanan yönetmelikle tüm kadro değişimleri, kadro satın alımı ve merkezlerin birleştirilmesi için son tarih olarak 31 Aralık belirlendi. Durum böyle olunca hastaneler satın almaları hızlandırdı. İstanbul’da özel bir hastane grubu, 5 ameliyathane, 15 yataklı yoğun bakım ve 4 yataklı yenidoğan ünitesi ve 20 civarında doktor kadrosu bulunan küçük bir hastanenin ruhsat devrini yaklaşık 3 milyon liraya gerçekleştirdi.

Hastanelerin yarısı kapanabilir

31 Aralık’ın özel hastaneler için kâbus tarihi olduğunu belirten OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül, hastanelerin yarısının kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Uygulamayı ‘haksızlık’ olarak nitelendirdi: “Bakanlık zaten 2008’de sınırlama getirdi. Bu tarihten sonra açılan birçok hastane, yeterli sayıda hekim kadrosu alamamıştı. Ayrıca 2008’den önce hizmet veren hastaneler de hekim kadrolarını tamamlamamıştı. Maalesef kamu istediği yerde istediği kadroda hastane açarken özel sektörü sınırlamak haksızlık. Vatandaşın sağlığa ulaşımını engeller. Bakanlığa başvuru yaptık. Tarih uzatılmalı ve özel kuruluşlar ile bakanlık yetkilileri bir araya gelerek problemi çözmeli.”

özel hastane
kadro
satılık kado
sağlık bakanlığı
Yorum (31)
ÖF
-Kadro, eski sağlık bakanının icat ettiği, tamamen bilimle uğraşan tıp içinde, hiçbir bilimsel yanı olmayan, ben yaptım oldu, tarzı bir uygulama. -Aynı zamanda kadro tahsis edilen hastane sahibi kafadan 'Kadro parası' sahibi de oluyor. -Yazıdaki gibi para etmeyen, hastanesi için 3 milyon alabiliyor. -Kalite Standartlarından bahsedilirken, mangalda kül bırakılmazken, iş sağlık çalışanlarının sayıca yeterli olup olmadığına gelince, statejik planlama ortaya atılıyor. -Büyük ameliyatların iki doktor ile yapılması istenir ama, çelişkiye bakınız ki kadro bir olabilir... -Ozel hastaneler kanununda sadece fakir hastalar için geçerli olan poliklinik işleri, ne gariptir ki danıştayca bile anlaşılamaz. -Oysa sistem doğru idi. Hastalar doktorları tarafından muayenehanelerde görülürler ve özel hastanelerde tedavi edilirlerdi. -Yapılması gereken tabip odalarına üye olan serbest hekimlerle SGK'nun muayenehanelerinde anlaşma yapmak olmalıydı.
0
Cevapla
mehmet akdemir
bu kadro devirlerinde aracı olanların aradan yüzde 5 aldığını duyuyoruz.doğru mu bilmem!maliye ve bakanlık bence bunu incelese iyi olur.
0
Cevapla
doktorbey
Muayenehanecilik tekrar gelmeli diyen arkadaşa tek birşey diyorum Allah bu ülkeye bir daha o rezilliği yaşatmasın,elbette bazı hekimler onu isteyecek,bol sıfırlı kazandıkları günler çok geride kaldı ama halkın resmen evini,barkını,tarlasını sattıran o günleri Allah bir daha göstermesin,vicdansız doktorlara da Allah bir daha o fırsatı vermesin,bu yazdıklarım sistemi geri isteyen arkadaş için geçerli değil,genel yazdım,yanlış anlaşılmasın
0
Cevapla
dr
'doktorbey' muayenehanecilik tekrar gelmesin diyorsunuz, peki doktorların özellere ucuz işgücü olarak pazarlandığı mevcut sistemi mi savunuyorsunuz? Muayenehaneler açılmazsa hergeçen gün haklarımız geriye gidecek, bunları görmüyor musunuz? Muayenehaneleri suistimal edenleri denetlemeyi neden düşünmüyorlar? 'doktorbey' yok sa sizde özel hastane sahibimisiniz? Doktorları ucuza çalıştırmak isteyen sömürücülerden misiniz?
0
Cevapla
osman
Muayenehanecilik tekrar gelmeli. Nedeni basit: bugün bir dermatoloji, biyokimya uzmanı bir cerrahtan daha fazla maaş alıyor. Cerrahinin bütün riskini, sıkıntısını, malpraktisini çek, gecelerini acil serviste geçir, karşılığında aldığın para diğer uzmanlardan az olsun. Muayenehane düzeninde çok çalışan, isim yapmış, riskli hastaya bakan doktor çok kazanırdı. Şimdi iyi doktor da kötü doktor da aynı maaşı alıyor. Hatta uzmanlık yapmamış, TUS'ta barajı geçememiş doktorlar aile hekimi oldu, uzmandan fazla kazanıyor. Bu ortamda millet enayi mi kadın-doğum, genel cerrahi gibi alanlarda uzmanlık yapsın? Riskli bölümlerde asistan kalmadı, herkes tekrar TUS'a kazanıp dermatoloji, FTR'ye girmeye uğraşıyor. Devlet ya cerrahi branşlara doğru düzgün maaş versin ya da muayenehane ve bıçak parasını serbest bıraksın.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir