Medimagazin logo

İlaç hukuku

Kitap; ilaç endüstrisi, doktor, eczacı, diş hekimi ve sağlık hukuku alanında çalışan kişilere ilk kaynak olma özelliği taşıyor
İlaç hukuku
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'nin ilk ilaç hukuku alanındaki ilk kitabı çıktı. Kitapta ilacın üretiminden, reçete edilmesine ve hastaya verilmesine kadar geçen süreçte, ilaç üreticisinin, hekimin ve eczacının hem tazminat hem de ceza hukuku sorumluluğu kapsamlı bir biçimde ele alınıyor. 
Medimagazin Köşe yazarı Dr. jur. Dr. h.c. Hakan Hakeri  tarafından yazılan kitapta öncelikle ilaç kavramının tanımı yapılarak, ilaç hukukunun kapsamı belirleniyor. Sonrasında ilacın geliştirilmesinden ruhsat alınmasına kadar geçen süreç, hukuki açıdan bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Sonra da ilaç üretiminden kullanımına kadar geçen süreçte yer alan kişi ve kuruluşların hukuki sorumluluğu tartışılıyor. 
Bu çerçevede endikasyon dışı ilaç kullanımı da incelenerek, bundan dolayı söz konusu olabilecek hukuki sorunlar da ele alınıyor. 
Hekimin ilaç tedavisinde hatalı uygulamalarına da kitapta yer veriliyor. 
Eczacının sorumluluğu kapsamında da konu ikiye ayrılarak, eczacının üretici olarak ve hazır olarak verdiği ilaçlar nedeniyle sorumluluğu kitapta ayrıca inceleniyor. 
Bu ana konular dışında kitapta klinik araştırmacının, klinik araştırma etik kurullarının ve üyelerinin, hastanelerin ve sağlık bakanlığının da ilaç hukuku kapsamındaki sorumluluğuna vurgu yapılıyor. 
Kitap, ülkemizde ilaçla bağlantılı ana konuları hukuki açıdan derli toplu inceleyen ilk eser olma niteliğinde. 

 

ilac hukuku
ilac ureticisi
hekim
eczaci
Yorum (2)
RKTR
Dikkat ediyorsanız, hekimlere dava açılabilecek (= para istenebilecek) alanların sayısı giderek artıyor. İlaç Hukukumuz da var artık. Elbette olmalı, ama şu anki haliyle adil mi acaba? Prospektüste yazan nadir ama çok ciddi, yani potansiyel olarak ölümcül bir şey, örneğin; anafilaksi, Stevens-Johnson sendromu, bronkospazm, merkezi sinir sistemi reaksiyonu, vb. görülürse hastanızda, Türk hukuk sistemi “Bunu neden söylemedin önceden, yan etkilerle ilgili olarak niçin aydınlatmadın hastayı ?” diye yakanıza yapışabilecek rahatlıkla. PROSPEKTÜSTE YAZDIĞI İÇİN DE KENDİNİZİ ASLA SAVUNAMAZSINIZ. Z.M.S.S. de ödeme yapmaz. Örnekleri olmaya başladı. Hatta, aslında reel bir yan etkiye bile gerek yok. Dünkü haberi okudunuz; karnındaki bebeği ileri gelişme geriliği sonucu ölen bir kadının kocası Kadın-Doğum hekimlerini şikayet etti: “Eşime verdiğiniz antibiotik bebeğimi öldürdü” diye. Şikayet edilme sonrasını anlatmama gerek yok zaten: Milli Tıp Hukuku Formülü ..
4
Cevapla
postenflamatuar
ideolojik gündemden zaman bulabilirse, Suriye sınırıdan başını çevirip hastane sınırına gelebilirlerse TTB yönetimine ve kongrelerden zaman bulabilirlerse uzmanlık derneklerine sormak istiyorum. ilaç Kısa Ürin Bilgisi (=KÜB) belgelerinde yazılan yan etkilerden dolayı tazminata mahkum edilme riski var mı? Bunu engellemenin pratik yolu nedir? Hukuk bürolarınızı bu iş ile görevlendirmeyi kendinize zulüm mü sayarsınız yoksa görev mi? Bu ve benzeri konularda üyelerinizi bilgilendirmeyi akıl etmez misiniz? Resmi web sitelerinizde bu konuya dair dökümanlar araştırmalar ve çalışmalar neden yok? Her halde bunu kendi görev alanınız içinde kabul etmiyorsunuz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir