Medimagazin logo

İyi veya kötü huylu tiroid nodüllerinde ne yapılır?

İzmir Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, tiroit bezinde bulunan ve belirti vermeden ilerleyen nodüllerin her iki kişiden 1’inde görülebildiğini söyledi.
İyi veya kötü huylu tiroid nodüllerinde ne yapılır?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Nodüllerin çoğunlukla iyi huylu olduğunu ancak incelenmesi gerektiğini kaydeden Karadeniz, "Tiroid nodülü kadınlarda daha sık görülür. Anneniz veya kız kardeşinizde nodül varsa bir endokrinoloji uzmanına danışın" dedi. 

Doç. Dr. Muammer Karadeniz, troid nodüllerin yüzde 80-90'ında semptom olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodül çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olur. Hastalık muayene ya da boyun bölgesine uygulanan ultrasonla görüntülenir. İzmir Üniversitesi Hastanesinde nodüllerin iyi veya kötü huylu olmasını, moleküler genetik araştırmalarla yüzde 80-90 oranında tespit ediyoruz. Bu sonuçlara göre ameliyat veya izleme yapıyoruz."

KALITIM ETKİSİ

Saptanan her nodülün tümör anlamına gelmediğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, hasta olmayan ancak ailesinde iyi veya kötü huylu tiroid nodülü olan bireylerin risk altında olduğunu ifade etti. Karadeniz, troid nodülünün genellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü belirterek "Eğer kız kardeşinizde varsa sizde de olabilir. Nodüller bazen çok ciddi bir nefes darlığına neden olabilir. Kötü huylu olmasa da boğaz bölgesine baskı yaparak yaşam konforunu bozabilir. Neredeyse iki kişiden birinde bu hastalığa rastlanıyor" diye konuştu.

ŞÜPHELİ NODÜLLERE UYGULAMA

Doç. Dr. Muammer Karadeniz, tiroid nodülünün değerlendirilmesinin hastanın hikayesine ek olarak ultrason ve muayene ile yapıldığı, gerekli görüldüğü yerlerde genetik araştırmaların da yer alabildiği bilgisini vererek şöyle konuştu; "Tiroid sintigrafisi radyoaktif madde verilerek yapılmaktadır. Sintigrafide nodül soğuk ve sıcak olarak görülür. Sıcak nodüllerin kanser olasılığı yüzde 1 gibi çok düşük kabul edilmektedir. Soğuk nodüllerde kanser oranı yüzde 10-20 gibi daha yüksek oranda saptanabilmektedir."

tiroid nodulu
sislik
kotu huylu
ameliyat
oc. dr. muammer karadeniz
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir