Medimagazin logo

Eczacıların aşı endişesi: İhtiyaç 10 milyon, gelecek 1.5 milyon doz

"Aşı henüz ülkemize gelmemesine rağmen aşıya olan talebin fazlalığı ve buna karşılık yeterli dozda aşının gelmeyecek olması, bir sağlık meslek örgütü olarak bizleri kaygılandırmaktadır
Eczacıların aşı endişesi: İhtiyaç 10 milyon, gelecek 1.5 milyon doz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacıları Birliğinden, grip aşısının henüz ülkeye gelmemesine rağmen aşıya talebin fazlalığına işaret edilerek, Türkiye'nin bu süreci sorunsuz atlatabilmesi adına 10 milyon civarında aşıya ihtiyaç bulunduğu belirtildi. 

Türk Eczacıları Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, grip aşısına talebin Kovid-19 pandemisi sebebiyle geçen yıllara oranla bir hayli yüksek seviyede olduğu kaydedildi.  

Tedarikçi firmalar tarafından yapılan açıklamaların ülkeye gönderilecek aşı miktarının talebi karşılamayacağını açıkça gösterdiği aktarılan açıklamada, "Geçtiğimiz yıl grip aşıları aralık ayında ülkemize gelmiş ve pandemi olmamasına rağmen ihtiyacı karşılamada yetersiz kalmıştı. Ülkemizde pek çok farklı coğrafi bölgenin bulunması sebebiyle yaşanan iklim farklılıkları da göz önüne alındığında grip mevsimi başlamış durumda. Grip aşılarının ise 15 Ekim tarihinden sonra, 1,5 milyon doz civarında geleceği bilgisi mevcut." bilgilerine yer verildi. 

Açıklamada, halk sağlığı uzmanlarının salgın sürecinde 65 yaş üzeri, 5 yaş altı ve kronik hastalığı bulunan kişilerin zatürre ve grip aşısı olmasının önemine dikkati çektiği belirtilerek, bunun yanı sıra 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanmak zorunda olanların, hamilelerin, bakım evinde veya toplu yaşam alanlarında yaşayanların, ilaç kullanan şeker hastalarının, böbrek yetmezliği olan kişilerin, bağışıklık sistemlerini zayıflatacak bir hastalığı olanlar ya da ameliyat olanların, sağlık çalışanlarının grip aşısı olmalarının tavsiye edildiği anlatıldı. 

- "Aşılar eczanelerimizden çıkarılmamalı"

"Tüm bu parametreler göz önüne alındığında Türkiye'nin bu süreci sorunsuz atlatabilmesi adına 10 milyon civarında aşıya ihtiyacı olduğu söylenebilir." değerlendirmesi yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aşı henüz ülkemize gelmemesine rağmen aşıya olan talebin fazlalığı ve buna karşılık yeterli dozda aşının gelmeyecek olması, bir sağlık meslek örgütü olarak bizleri kaygılandırmaktadır. Aşı sayısının yeterli olmaması durumunda eczanelerimizde kaosun yaşanacağı, eczacılarımız ile hastalarımızın karşı karşıya geleceği ve en önemlisi de halk sağlığının zarar göreceği ortadadır. Grip aşısı sayısının yetersizliğinin yanı sıra aşıların dağılımı konusundaki yöntemin belirsizliği de bizleri kaygılandırmaktadır.

Bu noktada eczacılarımızın birinci basamak sağlık hizmetinin önemli birer parçası olduğunu hatırlatıyoruz. Grip aşıları, her zaman olduğu gibi eczanelerimiz aracılığıyla hastalarımıza ulaştırılmalı, aşıların eczanelerimizden çıkarılmaması gerekmektedir. Kaos yaşanmaması adına, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunanlar için aile sağlık merkezlerinde aşıların reçetelendirilmesinin ardından aşı eğitimi almış eczacılarımız tarafından hastalarımıza aşı uygulamasının yapılması ve akabinde İlaç Takip Sistemi'ne kaydedilmesi önerimizi ilgili mercilere ilettik. Vaktin daraldığının altını çiziyor ve acilen yanıt almak istediğimizi belirtiyoruz."

Türk Eczacıları Birliğinin açıklamasında, konu hakkındaki belirsizliklerin bir an evvel giderilmesi, yaşanacak sorunların öngörülerek bir an evvel çözüme ulaştırılması, doz sayısının artırılması adına acilen adımlar atılması istendi. 

Açıklamada, Türk Eczacıları Birliğinin ek aşı getirme konusunda Sağlık Bakanlığı nezdinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'ne yaptığı başvurunun neticelendirilmesi çağrısında bulunuldu. 

turk eczacilari birliginden
grip asisi
Yorum (6)
dr(yok artık)
Aşıyı eczanede aşı eğitimi almış eczacılarımız uygulasın da ne demek oluyor?Niçin tıp doktorlarının meslek yetkisini gasp etmeye kalkıyorsunuz?O zaman ilaç satma eğitimi alan her sağlıkçıda her mümessilde eczane açıp ilaç satsın olur mu?İnsana enjeksiyon yapma yetkisi yalnızca tıp hekimlerindedir ve tıp doktoru gözetiminde hemşirelerdedir.Ayrıca diş ve dişle sınırlı dokularda diş hekimindedir.Her nevi hastalık ve sağlık için muayene yapma ,teşhis koyma, tedavi planlama,enjeksiyon ve benzeri girişimsel işlem yapma ve sağlık danışmalığıda dahil tüm bu uygulamalar yalnızca tıp doktorlarında diş sağlığı ile ilgili durumlarda da diş hekimlerindedir.Tüm bu durumlarda kanunla sabittir.Eczacıların teşhis,tedavi tıbbi uygulamaları yapma yetkisi yoktur.Heleki enjeksiyon gibi bir işlemi yapmaya hiç yetkisi yoktur.Buradan tüm tıp hekimi ve diş hekimlerine çağrım meslek yetkilerimize sahip çıkalım ve bu durumu CİMER'e bildirelim.Bu meslek hakkımızı gasp eden kabul edilemez bir durumdur.Aşı yapmak basit herkes yapar mantığı varsa ilaç satmak daha basit tüm sağlıkçılar yapabilir o zaman.Ayrıca hatırlatırım Veteriner Hekimler kendi muaynehanelerinde kendi reçete ettikleri ilaçları satabiliyor kanunen.Neden tıp hekimleri ve diş hekimleri kendi muaynehanelerinde kendi yazdığı ilaçları satamasın denir o zaman.
8
Cevapla
Hakan
Dr arkadaş ne saçmalamışsın öyle bilinç altinda ilaç satmak işini aşikar eylemişsin. Doktorluğun da cılkı çıkmış sende haklısın ama eczacılığın zaten çıkmıştı bir de sizinle mi uğraşacaz? Size bir teklifim var madem doktorlar ilaç satsın diyorsanız tıp ve eczacılık birleşsin yıllar öncesindeki gibi biz hem teşhis hem de ilaç yapalım işimize gelir. Bizde bu kadar çesit ilaç, farmakoloji, teşhis bilirken neden doktorluk yapamıyoruz diyorduk.
9
Cevapla
drahmet
Hekimliğe sahip çıkalım!!!Koronayı fırsat bilip böyle bir talepte bulunmak ne kadar etik?Aşı-enjeksiyonun doktor dışında veya doktor gözetimi olmadan yapılması kabul edilemez.Eczacıda dahil tabip dışı hiç kimseye aşı-enjeksiyon yetkisi verilemez.Aşı işi belli ki ilerde çok kazançlı bir getiri sağlayacak zaten aşı eczanede reçete karşılığı satılabiliyor birde enjeksiyon uygulama yetkisi eczacıya verilirse eczane resmen muaynehane olacak.Eczacı muhtemelen bir de sağlık memuru kalfa çalıştıracak kendisi hiçbirşeye elini bile sürmeden hem eczane hem muaynehane sahibi olacak.Kaldıki enjeksiyon yetkisi bizzat eczacıya bile verilemez eğer böyle tıbbi işlem yapmak isteyen gider tıp okur alternatif oluşturulamaz.Doktorluğun en temel yetkisidir enjeksiyon yapmak kimseyle paylaşılamaz.Kaldı ki eczacı aşıyı uygularken veya sonrasında bir komplikasyon olursa onunlada hastanedeki doktor uğraşacak bu kabul edilebilir mi?.Özel hastaneler ve muaynehaneler bunun için değil mi ne güne duruyor buralar? .Tüm doktorlar bu duruma karşı çıkmalı enjeksiyon -aşı yetkisi kimseye verilmemelidir.Tüm doktrolar e -devletten bu durumu CİMER'e bildirmeli.Ayrıca tıp doktoru olmadığı halde reçetesiz ilaç satan,terapi adı altında tıbbi uygulamalar yapan en ufak invazif işlem yapan yerleride süratle il-ilçe sağlık müdürlüklerine şikayet edin doğrudan savcılığa veriyorlar emin olun.Herkes kendi işini yapsın.Devlet artık bu kadar doktoruda atamayabilir yeteri kadar dr'da var artık senede 17 bin doktor yetişiyor tabiplik meslek yetkilerinin başkasına verilmesine bu sebeple bile gerek yok.
7
Cevapla
ali
nasıl böyle bir talep dile getirilebiliyor ... ama komplikasyon gelişince vur abalıya ....ambulans yetişmedi. masaja erken başlanmadı. nerde kaldın doktor nerde kaldın hemşire . sopa dayak
1
Cevapla
Can K
Eczacılar her isteyene reçetesiz aşı satmak ve mümkünse eczanede yapmak istiyorlar. Eczacıların reçetesiz ilaç satma iştahı azalmaz. Kontrole tabi olmayan herhangi bir ilacın eczaneden reçete yok diye satılmadığını hiç duydunuz mu? Hiç böyle bir şeye şahit oldunuz mu? 1. Aşı reçete ile satılmalıdır. 2. Eczacılar aşıyı soğuk zincire uygun şekilde hastaya teslim etmeli ve hastayı bilgilendirmelidir. 3. Aşısını temin eden şahıs bağlı olduğu ASM'de aşısını yaptırmalıdır.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir