Medimagazin logo

'Eczacıların mesul müdürlük sıkıntılarından kurtulması amaçlanıyor'

Ankara Eczacı Odası, 984 sayılı Kanun'un 3. maddesindeki fıkranın kaldırılması ile eczacıların mesul müdürlük yaparken karşı karşıya kaldığı bazı sıkıntılardan kurtarılmasının amaçlandığını bildirdi
Kaynak: İHA
'Eczacıların mesul müdürlük sıkıntılarından kurtulması amaçlanıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Eczacıların ecza depolarında mesul müdürlük yapma şartları değişti. Ankara Eczacı Odası tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilerek, ''Bazı basın yayın kuruluşlarında kanunla ilgili yer alan haberlerde, kanunun 4. maddesinde yer alan değişikliğin yanlış yorumlandığı ve haberin muvazaanın önünü açtığına dair bazı yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiği tespit edildi. Kanunda yapılan asıl değişiklik ecza depolarını ilgilendirmekte ve eczacı olmadan mesul müdürle eczane açılabileceği anlamına gelmemektedir'' denildi. 
Yapılan kanun değişikliğiyle 984 sayılı Kanun'un 3. maddesindeki "Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartıyla şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır" cümlesinin yürürlükten kaldırıldığı belirtilen açıklamada, "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 4. maddesi; '984 sayılı Kanun'un 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır' şeklindedir. 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun'un 3. maddesi ise; 'Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartıyla eczacı olmayan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartıyla şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır' şeklindedir. Yapılan kanun değişikliğiyle 984 sayılı Kanun'un 3. maddesindeki 'Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartıyla şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır' cümlesi yürürlükten kaldırılarak, yapılan bu değişiklik ecza depolarında mesul müdür olarak görev yapan eczacılar için yeni bir düzenlemedir. Bu fıkranın kaldırılması, eczacıları mesul müdürlük yaparken karşı karşıya kaldığı bazı sıkıntılardan kurtarmayı amaçlıyor. İlgili kanunun düzenleme öncesi maddesine göre ecza depolarında mesul müdürlük yapan eczacıların depolarda belirli oranda ticari ortak olması gerekiyor ve bu da eczacıları ticaret yapmaya zorluyordu. Kimi zaman yaşanan ticari sıkıntılar eczacıların da sıkıntılar yaşamasına neden oluyordu. Bu kanunda yapılan değişikliğin eczanelerde mesul müdürlük yapılması şartları ile karıştırılmaması ve eczanelerde mesul müdür çalıştırılmasıyla ilgili değil ecza depolarında görev yapan meslektaşlarımızı ilgilendirmektedir'' ifadelerine yer verildi. 

Türk Eczacıları Biriliği de konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: 

 

7151 Sayılı Kanun Değişikliği ile Yapılan Düzenleme Hakkında Açıklama

05.12.2018 tarihli Resmi Gazetede, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapılmasına Dair 7151 Sayılı Kanun yayımlanmıştır.

Bu Kanunla yapılan değişiklikler kapsamında yer alan, 2/3/1927 Tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunun 3 üncü Maddesinde yapılan düzenleme hakkında bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere istinaden meslektaşlarımız tarafından Birliğimize çok sayıda bildirim yapıldığından, maddede yapılan düzenleme hakkında bilgilendirme yapılması ihtiyacı oluşmuştur.

Söz konusu madde, Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunda yer alması itibarıyla, eczane açılışları ile ilgili bir düzenleme değildir.

 

ÖNCEKİ HALİ

 

2/3/1927 tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunun 3 üncü Maddesi:

Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartiyle eczacı olmıyan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şukadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.

 

 

YENİ DÜZENLEME

 

2/3/1927 Tarihli ve 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat Ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli Ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanunun 3 üncü Maddesi:

 

Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartiyle eczacı olmıyan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şukadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.

 

 

İlgili maddenin değişiklikten önceki hali, “Ecza ticarethanesi işlerinden mesul olacak diplomalı bir eczacıyı müdür göstermek şartiyle eczacı olmıyan kimseler dahi ecza ticarethanesi açabilirler. Bir şirket tarafından dahi ecza ticarethanesi açılabilir. Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartiyle, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.” şeklinde iken, uygulamada, ecza depoları, ecza deposunun mesul müdürü olacak kişiyi, sembolik hisselerle hissedar yaparak yasa gereğini yerine getirmekte idi.

Zaman içerisinde bu maddenin uygulamasında karşılaşılan çeşitli sorunlar nedeniyle, yasa koyucu,  “Şu kadar ki, diplomalı eczacı olmak şartıyla, şeriklerden birinin ticarethane işlerinden mesul müdür gösterilmesi lazımdır.” Cümlesini maddeden çıkarmak suretiyle, ecza ticarethanesi açılışlarında, mesul müdür olacak diplomalı bir eczacı bulunması şartını aynen korumuş, ancak, mesul müdürün ticarethaneye ortak olması şartını kaldırmıştır.

Sözkonusu düzenlemenin, eczane açılışlarında yapılan düzenleme ile herhangi bir ilgisi bulunmadığı konusunda, haberi yapan basın yayın organlarına da Birliğimizce gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ

 

ankara eczacı odası
Yorum (1)
Hasan
Diplomalı eczacı ve ecza ticarethanesi, ilaç satmak deyimleri ülkemizde eczacılığın "sağlık mensuplarına" dahi yabancı bir meslek olduğunu gözler önüne seriyor. Sn. Sağlık Bakanım ve bu yorumu okuyan Sn. Yetkililer biz eczacılar kar, para, ticaret gibi kelimelerle anılmak istemiyoruz. İnsan Sağlığı adına mesleğimizin tüm gereklerini yerine getirmek istiyoruz. Lütefen bizi bu kapital, insan sağlığını hiçe sayan sisteme teslim etmeyin. 5 yıllık bir fakülte kazanılıp okunup bitirilmeden eczacı mı olunuyor ki diplomalı eczacı tabiri var? Diplomasız eczacılar kimlerdir? Diploması doktorlar? Diplomasız hemşireler? Diplomasız avukatlar, hakimler, savcılar mı var?...Toplumumuzdaki bu yanlış bilinç düzelsin artık. Bilinçli eczacılar olarak insan sağlığı konusunda daha fazla sorumluluk almak istiyoruz. İyi kazanacaksak insan sağlığını koruyup iyileştirmek yoluyla gerçekleşsin isteriz. İlacı satıp kar odağı görüp, kapital sistemin köleliğini yapıp, köşeyi dönüp insan sağlığını düsünmeyenlerle bir tutulmak istemiyoruz. Şimdi bir de kapital zincir eczane söylentileri yayılmaya. Ülkemizdeki eczacılık sistemi yenilensin artık.
5
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir