Medimagazin logo

TEİS: Reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmalı

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılması uygulamasının hayata geçirilmesinin ilaca erişimde yaşanan sıkıntıların önüne geçeceğini bildirdi
Kaynak: AA
TEİS: Reçetelere ilaç ismi yerine etken madde yazılmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Saydan, düzenlendiği basın toplantısında yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Piyasada ilaç bulunamamasının nedeninin yanlış ilaç politikası olduğunu savunan Saydan, sorunun çözülebilmesi için avro kurunun güncel hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan avro kurunun 3 lira 40 kuruş olarak hesaplandığını ancak bunun güncel kurun çok altında olması nedeniyle piyasada ilaç bulma sorununun sürdüğünü ifade eden Saydan, "Piyasada bulanamayan ilaç sorunu devam edecektir. Güncel kura göre avro bugün itibarıyla ilaçtaki kurun yaklaşık iki katı oranda 6 lira 43 kuruş seviyesinde bulunmaktadır." dedi.

Saydan, ilaç fiyatlandırmasında yapılacak iyileştirmenin yanı sıra yerli ilaç üretimi ve kullanımını özendirme çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "İlaçta dışa bağımlı olduğumuz sürece ilaç yokluğu, bulunamaması gibi sorunlar her zaman yaşanacaktır. Bu yüzden yerli ilaç üretimi ve kullanımı bir an önce hızlandırılmalıdır. Bunun için reçeteye ilaç ismi değil etken maddenin yazılması uygulamasına bir an önce geçilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

 "Yerli ilaç desteklenmeli"

Türkiye'deki eczacılık ürünleri ithalatı incelendiğinde, 2018'de sektörün en çok ithalat yaptığı ülkeler arasında Almanya, ABD, İsviçre, Güney Kore ve İtalya'nın geldiğini bildiren Saydan, ithalat için harcanan paranın 2 milyar 589 milyon dolarının sadece bu beş ülkeye gittiğini söyledi.

Saydan, yerli ilaç sanayinin desteklenmesinin dışa bağımlılığı azaltacak en önemli unsurlardan birisi olacağına işaret ederek, "Reçetelerde etken madde yazılımına geçilerek, hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli. Yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da bu projeye katılımı sağlanmalıdır. Hastalara eş değer ilacı çok iyi anlatmak gerekmektedir. Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkündür." diye konuştu.

tüm eczacı i̇şverenler sendikası
Yorum (5)
Tamamen
İlaçlara etken madde yazılsın kabul ama MF mal fazlası yasaklansın ilaç firmaları bu sayede fiyatlarını düşürebilirler mal fazlası ile rekabet edeceklerine fiyat ile rekabet ederler bu şekilde kamu ve halk kazançlı çıkar ne dersiniz?
23
Cevapla
ahmet gümüş
oooo MF ci TEİSciler yine hortlamış. Ben size elemanları tercüme edeyim diyor ki : Siz reçeteye etken madde yazın ki ben de bana en karlı olan yani MF si en fazla olan ilacı vereyim. Yoksa hasta geliyor benden reçeteye yazılan orjinal ilacı istiyor ben ondan MF alamıyorum, sonra sıkıntı oluyor. Araya da yerli ve milli laflarını ekleyerek kendine yandaş bulmaya çalışıyor. benden teis e bir öneri mal fazlası ( yani 100 kutu al ben sana 400 kutu bedavadan vereyim ) kalksın biz de etken madde yazalım. haaa unutmadan bu MF ci eczacılara bir eleştiri daha, adam anasını babasını getiriyor, hepsi norvasc, lipitor, plavix kullanıyor. yani orjinal molekül kullanıyor, vatandaşa MF li çakma ürün, kendi aileme orjinal. YEMEZLERRRRR bırakın bu işleri
16
Cevapla
murat han
Son derece mantıklı bir öneri. Bununla beraber MF yi de kaldırırlarsa tadından yenmez. Sanırım TEİS bunu belirtmeyi sehven unutmuş. Ben etken yazmaya dünden razıyım.
19
Cevapla
Redondo
Sanki yazdığınız ilaçları birebir veriyorlar.kafalarına göre takılıyorlar
3
Cevapla
Hasan
Değerli doktor arkadaşlar yorumlarınız için tşk ederim kendi adıma. Şahsen bir ilaç kullanırken en uygunu hangisi ise onu kullanıyorum. İlaçların pozolojilerine hakim olduğumdan bazı durumlarda dozu kendim de ayarlıyorum. İçindeki etken maddelerin belli oranda olması o ilacı kullanmaya engel değil. Hatta bazen daha iyi. Çünkü doktorlarımız hastalar için doğru dozlama yapmıyor. Bir çok ilaçta pozoloji ve literatüre aykırı keyfi uygulama yapıyor. Bunu da klinik deneyime bağlıyor. Doktor da olsanız kanıta dayalı tıbba uymak zorundasınız ancak ne kadar uyuluyor size bırakıyorum. Ben bir hastane eczacısı olarak eczane eczacılığı, mf, ilaç satışı pazarlama gibi durumların değişmesinden yanayım ancak eczacıdan önce değişmesi gereken bir sağlık anlayışımız olmalı para odaklı olmayan halkı koruyan insan odaklı politikalar... O zaman her şey daha güzel olacak göreceksiniz...
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir