Medimagazin logo

Türkiye'ye gelen gurbetçilerin sadece acil reçeteleri karşılanıyor

Yurtdışında yaşayan gurbetçiler bugüne kadar Türkiye'ye geldiklerinde tedavi olmak veya kullandıkları ilaçları almak istediklerinde eczanelerden alabiliyorlardı, ancak SGK 2 Eylül 2019 tarihinden itibaren sadece acillerdeki ilaçları karşılayacak.
Türkiye'ye gelen gurbetçilerin sadece acil reçeteleri karşılanıyor
ARŞİV
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, YUPASS numarasının Türkiye’de sağlıktan yararlanmak için yurtdışında anlaşmalı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarına verilen numara olduğunu belirtti. 

Saydan, "Türkiye ile sağlık alanında sözleşme imzalamış ülkelerde ikamet edenlerin Türkiye’de geçirdiği süre boyunca yurt dışında bağlı oldukları sağlık sigortası şirketinden sağlık belgesi almaları şartı ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanma hakları vardı" diyerek konu ile ilgili şunları söyledi: 

"Bu numara Türkiye ile sağlık sözleşmesi imzalamış ülkelerde sigortalı olanların Türkiye’de sağlıktan yararlanabilmeleri için verilen numaradır. Yurtdışı Provizyon Aktivasyon Sağlık Sistemi kelimelerinin baş harfinden oluşur. Bu kişiler için provziyon sorgulaması bu numara üzerinden yapılmaktadır. Şöyle ki normalde Türkiye’deki bir Türk vatandaşı için hastaneler, doktorlar, eczaneler tarafından provizyon sorgulaması T.C. numarası ile yapılırken yurtdışı sigortalıları için YUPASS numarası ile yapılıyor. Türkiye’de geçici süre ile bulunan yani izinli v.s. olarak gelen Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Makedonya, Romaya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg’da yaşayan gurbetçilerimiz SGK’ya başvurup YUPASS numarası alarak tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyordu. Ancak 2 Eylülden itibaren yapılan değişiklikle SGK geçici süre ile ülkemizde bulunan gurbetçilerimizi turist olarak kabul ediyor ve sadece acilde yazılan ilaçlarını karşılıyor. "

GURBETÇİ VATANDAŞLARIMIZ TURİST OLARAK KABUL EDİLİYOR 

Saydan, "Eczacılar olarak kurumdan uygulama değişikliklerini yaparken önce resmi duyuru yapmasını istiyoruz. Maalesef kurum önce uygulamaya başlıyor sonradan duyuru yayınlıyor. Vatandaşa karşı güç durumda kalıyoruz" diyerek şöyle devam etti: 

"Suriyeli misafirler ilaç katılım payı, muayene ücreti vs. ödemeden tüm ilaçlarını alabilmekte ancak, gurbet ellerde çalışan ülkeye döviz girdisi sağlayan vatandaşlarımızın anavatana gelmeleri SGK tarafından “turistik gezi “ olarak kabul edilmekte ve ilaç paralarını kendileri ceplerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu durumun eczanelerimizden kaynaklanmadığını, kurumun uygulaması olduğunu gurbetçi vatandaşlarımızın ve vatandaşlarımızın bilgisine sunmak istiyor, bu uygulamanın da bir an önce düzeltilmesini talep ediyoruz. "

reçete
sgk
tüm eczacı i̇şverenler sendikası
nurten saydan
Yorum (33)
Tacettin Sekmenli Yakacık
Bunu kabul etmeyen yoruz yeni bizleri zor duruma bıraktınız turis gozĺiyle bakmayın acael bu yasaklı kaldıran
20
Cevapla
Mesut
Devletimiz gecte olsa dogru olani yapti. Burada calismayan vatandas bile gss oderken disarda euro dolar alan bizim milliyetci gurbetcilerimiz ucretini odeyerek yararlanmali .acil icin de ozel hastane ucreti alinmalidir.(tamamen sahsi fikirdir)
9
Cevapla
Hasan tan
Bedava muayene olmuyoruzki,sonucta muayene parasina yurt disinda bagli oldugumuz,sigorta ödüyordu,sigortamiz öderken,biz niye ödüyelimki?
11
Cevapla
Bekir yilmaz
Bu demetirki biz yurdişindaki vatandaşlar Türkiye’de istemiyoruz düşünün senenin alti ayini Türkiye’de geçiren koronik hastaligi olan bir vatandaş ilaclari alamiyor amma Suriyeli besmilyon siginmaciya haklarimiz peskes çekiliyor Avrupadan gelmeyen size ihtiyacimiz yok yeterince Suriyeli aldik denektir başka anlami yok
14
Cevapla
Ayten yilmaz
Yurtdişindan Türkiye gelecek olan emekli ve senelik izinlileri zor durumda bırakildigında izinlerini başka ülkelerde geçirmek zorunda bırakıyorlar seneye etkilerını görecekler ikinci ve emekliler gelmez olacaklar
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir