Medimagazin logo

Aşıyla ilgili tartışmalara bir tepki de TEB'den geldi: Aşı, yaşamsal bir üründür

Aşı, dünya genelinde uygulanan, en etkili ve en ucuz sağlık koruma yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; aşılama yoluyla her yıl 2-3 milyon kişinin enfeksiyona bağlı ölümü engellenmekte, pek çok hastalığın önüne geçilmektedir.
Aşıyla ilgili tartışmalara bir tepki de TEB'den geldi: Aşı, yaşamsal bir üründür
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacıları Birliği(TEB)'nin aşı ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

"Sağlık okuryazarlığının ilkokul iki seviyesinde olduğu ülkemizde, toplum sağlığını yakından ilgilendiren konularda bilimsellikten uzak olarak yapılan yönlendirmeleri doğru bulmuyoruz; medyatik kimliklerinden yararlanarak bu açıklamaları yapan bazı bilim insanlarını sorumlu, vicdanlı ve hassas davranmaya davet ediyoruz.

Aşı yaşamsal bir üründür, konu sağlık olduğunda toplumsal yararın her şeyden önce geldiği unutulmamalı; bilimselliğe ters düşecek açıklamalardan uzak durulmalıdır."

Toplum sağlığı medyatiklikten önemlidir

"Medya karşısında bilim insanlarının toplum sağlığına yönelik açıklamalarda bulunmaları yaşadığımızın çağın gereklerinden olmakla beraber bu açıklamaların temelinde bilimsel verileri içeren dayanaklar olmalıdır. Aşı gibi bilimselliği klinik araştırmalarla kanıtlanmış biyolojik bir ürünle ilgili medyanın olumlu atmosferinden yararlanılarak yapılan açıklamalar talihsizliktir. Türk Eczacıları Birliği olarak bilimsel verilere dayanmayan, sorumsuzca yapılan açıklamaların karşısında olduğumuzu da tüm kamuoyunun bilmesini isteriz.

Konuya dair akademik çalışmaları ve uzmanlığı bulunmamasına rağmen açıklamalar yapan bilim insanlarına toplum sağlığının, televizyon kameralarından ve gazete sayfalarından daha önemli olduğunu hatırlatmak isteriz."
 

“Yaşam süremiz 26 yıl uzamıştır”

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Bilim Dalından Prof. Dr. Şule Apikoğlu Rabuş, aşının toplumsal faydalarına değinerek şunları söyledi:

“OECD verilerine göre Türkiye’de ortalama yaşam süresi 1960 yılında 48.3 iken, bu rakam 2012 yılında 74.6’ya çıkmıştır. Yani 52 yılda yaşam süremiz 26 yıl uzamıştır. Bu iyileşmenin en büyük aktörlerinden birisi Genişletilmiş̧ Bağışıklama Programı kapsamında uygulanmakta olan Ulusal Aşılama Programı’dır. Ulusal Aşılama Programı dışında kalan aşıların da ilişkili hastalık durumları (grip, zatürre, vb.) ile ilişkili ciddi komplikasyon riski bulunan bireylere ve hekimlerin önerdiği diğer riskli bireylere uygulanması oldukça önemlidir.”

aşı
teb
türkiye
Yorum (4)
Mahmut Bozoğlu
Peki Bill Gates Afrikada binlerce çocuğu aşı ile felç etti haberini nasıl değerlendirmeliyiz.
2
Cevapla
uzman
Aşının tartışılması bile rahatsız verici bir durum. Aşının bulunması ve kullanılması başta bu gereksiz tartışmalara sebep olan Dr. Canan Karatay gibilerin ömrüne ömür katmıştır. Buna sebep verenlerin cezalandırılmadığı bir hukuk sistemimiz olduğu için bu vb gereksiz tartışmalar ülkemizde olmaya devam edecektir. Ayrıca herşeyin son kullanım tarihi olduğu gibi doktorların da belirli bir yaştan sonra bu işi bırakmaları daha doğru olur. Şimdi aşıyı rededecek bilinçli gibi görünen cehalet ordusunu seyrededurun. Ah memleketim vah memleketim. Aşı daki minimal ve kabül edilebilinir miktardaki civa miktarını sorun edenler hergün sürekli soludukları havadan aldıkları zehirli gazlardan bahsetmez. Gereksiz yere kullanılan antibiyotik ve vitamin müsvetelerin zehirinden bahsetmez. Alelen yapılan vitamin Zehiri reklamlarından bahsetmez. Balık cenneti memleketimizde balık yağı ilaçlarından bahsetmez. Aşı reytingi yüksek bir malzeme tabi. Kolay gelsin Canan hocama ve onun gibilerine.
1
Cevapla
troyka
Türkiye'de aşıdan, dozdan ve takipten sorumlu olan kurum Batının Beyaz Adamının üçüncü dünya ülkelerini ekonomik olarak kendi kontrolü altında tutmaya aracılık eden vakıflar değil, vergilerimizle var edilen Sağlık Bakanlığıdır. Bu konunun yetkilileri de milletimizin bağrından yetişmiş yetkin bilim insanı akademisyenlerimizdir. Aşı tıbbın en devrimci icadıdır.
0
Cevapla
Vedat
Bill Gates haberi gerçek mi önce ona göre değerlendirmeliyiz, ben haberin sadece Türkçe versiyonunu buldum herhangi bir İngilizce kaynakta belirtilmemiş bu da bizim insanlar tarafından üretilen asparagas bir haber olduğunu düşündürttü bana. Aşı çok hassas bir konu, aşının bırakılması demek insanlık tarihinin geriye gitmesi demek. Kendi alanında bile yetersiz bilgi sahibi bir televizyon yıldızının işi olmayan yerlere karışma çabası bir çok insanın ölümüne sebep olabilir. Dikkat..
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir