Medimagazin logo

İstanbul Eczacı Odası'dan 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasına tepki: Sağlıkta tasarruf olmaz

İstanbul Eczacı Odası, SGK Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) eki ile "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi"nde kayıtlı 52 ilacın geri ödeme kapsamından çıkarılmasına tepki gösterdi.
İstanbul Eczacı Odası'dan 52 ilacın geri ödeme listesinden çıkarılmasına tepki: Sağlıkta tasarruf olmaz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Eczacı Odası basın açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ve “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı" ile ağrı kesici ve kas gevşetici etkileri olan merhem ve spreyler, antiseptik ve ağrı kesici etkileri olan boğaz spreyleri, çocuk diş jellerinin bulunduğu 52 ilaç, Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme listesinden çıkartılmış ve eşdeğer ilaç taban fiyat uygulaması da yüzde 5’e düşürülmüştür. 

Vatandaşlarımız bugüne kadar ihtiyaç duymaları durumunda, söz konusu listede yer alan ilaçları sadece katılım payı ödeyerek alabiliyorken artık bu ilaçları ancak ilaç bedelinin tamamını ceplerinden ödeyerek satın alabileceklerdir. Aynı şekilde eşdeğer ilaç taban fiyat uygulamasının yüzde 10’dan yüzde 5'e düşürülmesi nedeniyle vatandaşlarımız bu ilaçlarda en az yüzde 5 daha fazla fiyat farkı ödeyecektir. 

Geri ödeme kapsamından çıkarılan ilaçların fiyatlarında bir süre sonra belirgin artışlar olduğuna, alım gücü düşen vatandaşların bu ilaçlara erişemediğine daha önce pek çok kez tanık olduk. Geri ödeme listesinden çıkarılan bu 52 ilaç ile ilgili olarak benzer bir sürecin yaşanacağı, sağlığa erişimde eşitsizliğin daha da artacağı ortadadır. 

Alınan bu kararlar, sağlığı koruma görevi üstlenen sosyal devlet anlayışına uygun değildir. Halkın ilaca erişimini zorlaştırarak sağlıkta tasarruf yapmaya çalışmayı doğru bulmadığımızı belirterek bu kararların gözden geçirilmesi, yanlıştan bir an önce dönülmesi çağrısında bulunuyor ve bir kez daha vurguluyoruz: SAĞLIKTA TASARRUF OLMAZ!"

i̇stanbul eczacı odası
sgk
geri ödeme listesi
ilaç
sut
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir