Medimagazin logo

TEB Soner Yalçın’ın kitabını değerlendirdi: Bilimin itibarı ve saygınlığı zedelenmektedir

Türk Eczacıları Birliği, Soner Yalçın’ın son kitabı Kara Kutu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada “Kanıta dayalı sağlık uygulamalarına karşı güvensizlik yaratan bu tür ifade ve iddialar ile aslında bilimin itibarı ve saygınlığı zedelenmektedir” ifadelerini kullandı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TEB Soner Yalçın’ın kitabını değerlendirdi: Bilimin itibarı ve saygınlığı zedelenmektedir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Kitabında ilaçların güvenliği, aşı reddi, gıda güvenirliliği konularını ele alan Soner Yalçın’a birçok bilim insanı tepki göstermişti. Türk Eczacıları Birliği de yaptığı yazılı açıklamada kitapta yer alan iddiaların kamuoyunda, hekimlik uygulamaları ve ilaç/eczacılık alanlarına yönelik ciddi bir güvensizlik oluşturmaya başladığını kaydetti. 


Soner Yalçın doktorluğa soyundu hekimlerden tepki yağdı: Popüler olmak için bilime sallayan adam 


“Topluma yönelik açıklamaların bilimsel temelli olması zorunludur”

Bilimsel yetkinliğe sahip hekimlerce reçete edilen ve bilimsel yetkinliğe sahip eczacılar tarafından sunulan ruhsatlı ilaçların; bilimsel gerçeklikten uzak, toplumu yanıltarak insan sağlığını tehdit eden söylemlerle hedef gösterilmesinin kabul edilemez olduğu elirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Toplumumuzun sağlık okuryazarlığının yeterli seviyede olmadığı da göz önüne alındığında sağlık ve ilaç alanı ile ilgili topluma yönelik açıklamaların bilimsel temelli, tutarlı ve kanıta dayalı olması zorunluluktur.

Türk Eczacıları Birliği olarak iyi biliyoruz ki insan sağlığı ile ilgili yapılacak tartışmalar ancak etik zeminde, bilimin ışığında, akademisyen ve bilim insanlarının öncülüğünde yürütüldüğünde topluma bir yarar sağlar. Kanıta dayalı sağlık uygulamalarına karşı güvensizlik yaratan bu tür ifade ve iddialar ile aslında bilimin itibarı ve saygınlığı zedelenmektedir. Öte yandan bu tür yaklaşımlar, sağlık profesyonellerinin saygınlığını azaltmaktadır.

İnsan ömrünün ortalama 40-45 yıldan 70’li yıllara çıkması, kısa sürede milyonlarca kişinin ölümüne neden olan salgın hastalıkların kökünün kazınması, çocuk ölümlerinin en aza indirilmesi ve geçtiğimiz yüzyılın kâbusu olan tüberkülozun tedavi edilmesi gibi başarılar hurafelerle değil bilimin ışığında gelişen kanıta dayalı modern tıp sayesinde gerçekleşmiştir. Bugün tedavisinde zorluk yaşanan hastalıkların önlenmesi ve tedavisi de bilimdışı yol ve yöntemlerle değil yine bilimin ışığında bilimsel çalışmalarla sağlanacaktır.
Halk sağlığının korunması adına gazetecileri, akademisyenleri, hukukçuları, sağlık profesyonellerini ve sivil toplum örgütlerini aklın ve bilimin ışığında birlik olmaya davet ediyoruz. “ 

türk eczacıları birliği
soner yalçın
aşı reddi
gıda güvenliği
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir