Medimagazin logo

İlaç takibi 'cep'ten yapılacak: İlacım nerede?

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Hakkı Gürsöz, ithal ilaçların Türkiye'de üretilmesine yönelik çalışma başlattıklarını belirterek, "İnşallah Türk Lirası karşılığı 2 milyar 400 milyon lira olan yaklaşık 500 ithal ilacı Türkiye'de imal ettireceğiz." dedi.
 İlaç takibi 'cep'ten yapılacak: İlacım nerede?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gürsöz, TİTCK ile Türk Eczacılar Birliğince (TEB) Çorum'daki bir otelde düzenlenen "4. Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı"nda, kurumun çalışmaları ve gündemdeki konularla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Son günlerde ilaç temini konusunda sorun varmış gibi haberler çıktığını belirten Gürsöz, "(Türkiye'de ilaç tedarik sorunu var mı, yok mu? Suçlu kim? Kimden kaynaklanıyor?) şeklinde tartışma var ancak ciddi manada bir sorun yok. Bu sorunun büyütülerek spekülatif hale getirilmeye çalışıldığı izlenimi var bizde." ifadesini kullandı.

Son iki aylık süreçte ilaç sevkiyatında üreticiden eczacıya, eczaneden de vatandaşa yönelik ilaç akışında bir sıkıntı bulunmadığına dikkati çeken Gürsöz, aksine ocak ayında önceki ayların üzerinde bir ilaç sevkiyatı olduğunu dile getirdi.

İlaç temini konusunda geçen ay 49 şikayet aldıklarını bildiren Gürsöz, şöyle devam etti:

"Bunları tek tek inceledik. 22 hastamızın ilacında muhtelif nedenlerle, aslında ocak ayına mahsus değil önceden de temininde sıkıntı yaşadığımız farklı 8-10 çeşit ilaçta sıkıntı olduğunu gördük. Çözümü için üreticiyle temasa geçtik. Çözüm yolu bulmaya çalıştık ancak şu an lanse edildiği gibi ilaç tedarik sıkıntısı yok. Rakamlar bunu söylüyor. Herkesin elinde bol miktarda ilaç var. Vatandaş ilacına ulaşıyor. Günde bir milyon kişinin ilaç almaya gittiği, eczanede ortalama 5,5 milyon kutu ilaç satıldığı bir ülkede ocak ayı boyunca 49 şikayet var. Onların da yarısı var. Böyle bir istatistikle karşı karşıyayız. Vahim bir tablo, abartıldığı gibi bir senaryo ortada yok. Bu işin altında başka şeyler var. Onu sizler de biliyorsunuz."

- "İthal ilaçları Türkiye’de ürettirmeyi hedefliyoruz"

Gürsöz, dün Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile ithal ilaçların Türkiye'de üretilmesi konusunda yaptıkları toplantının detaylarını da açıkladı.

Türkiye'de üretilebilecek eş değerdeki ithal ilaçların üretimini yaptırmak istediklerini vurgulayan Gürsöz, "Önce çok uluslu firmalara, ithal ilaç ruhsat sahiplerine çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki 'Sen bu ilacı ülkeme gelip üretir misin?' 'Gelirim, üretirim' diyorsa sorun yok. Sadece bir üretim yeri değişikliği ile ithal ruhsatından imal ruhsatına geçerek o ithal ilacın Türkiye’de üretimini sağlamak hedefimiz. 'Gelmiyorum' diyorsa onlardan doğacak boşluğu zaten o ilacı üreten, eşdeğer yerler var, onunla dolduracak süreci başlattık." diye konuştu.

Sürecin başarıyla ilerlediğini, ilk etapta 2 milyar 400 milyon lira ödenen ithal ilaçları üretmeyi hedeflediklerinin altını çizen Gürsöz, şu değerlendirmede bulundu:

"İnşallah Türk lirası karşılığı 2 milyar 400 milyon lira olan yaklaşık 500 ithal ilacı Türkiye'de imal ettireceğiz. Eczacılarımız için bir değişiklik olmayacak. İlaç aynı isimle satılmış olacak ama ekonomi ve dış ticaret dengeleri açısından, ülkedeki üretim kapasitesinin artırılması noktasında çok anlamlı bir iş yapacak. Bundan yerli üreticilerimiz çok memnun. Bu sürecin devamını istiyorlar. Yüzde 65 olan kapasite kullanım oranı daha yukarı çıkacak. Bu bizim için mutluluk verici. Ülkedeki atıl kapasiteyi harekete geçirdik."

- İlaç takibi "cep"ten yapılacak

Vatandaşların ilaç temininde sıkıntı yaşamaması için yeni bir uygulamayı hayata geçireceklerine işaret eden Gürsöz, Sağlık Bakanı Akdağ'ın onay vermesi halinde İlaç Takip Sistemi (İTS) verilerinin halkın kullanımına sunulacağını söyledi.

İTS üzerindeki bir portal üzerinden "İlacım Nerede" uygulaması hazırladıklarını anlatan Gürsöz, "Portal üzerinden 'ilacım nerede' diye bir sorgu yapılacak. Aradığımız ilacı o portal üzerinden basit bir işlemle, il ve ilçeyi seçip, ilacın adını yazarak hangi eczanelerde olduğunu görecek şekilde basit bir sorgu ekranı yaptık. Pilot çalışmalarını yaptık. Gayet başarılı çalışıyor. Sayın Bakanımız onay verirse halkımızın kullanımına açacağız. Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile herkes rahatlıkla istediği ilacın hangi eczanede olduğunu bulabilecek. Hayatı kolaylaştıracak böyle bir açılım yapalım istedik." sözlerine yer verdi.

ilac
thal ilaclar
ilac takip sistemi
ilacim nerede
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir