Medimagazin logo

SGK ilaca 18 milyar lira ödedi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık hizmetine erişimin artmasıyla birlikte bir yılda tüketilen iki milyar kutu ilaca yaklaşık 18 milyar lira ödedi.
SGK ilaca 18 milyar lira ödedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türkiye'de, fiyat açısından en yüksek geri ödeme yapılan ilaçlar içinde ilk iki sırayı nadir görülen hastalıkların tedavisinde kullanılan yetim ilaçlar ve doğuştan gelen metabolik hastalıklarla ilgili ilaçlar aldı. Bunları onkoloji ve merkezi sinir sistemi (MS) hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar takip etti.
 
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Osman Nacar yaptığı açıklamada, sağlık hizmetine erişiminin Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte hızlandığını belirtti.
 
Sağlık merkezlerine, hastanelere, ilaca, tarama ve tanıda kullanılan yüksek teknolojik cihazlara erişimle birlikte, hizmetten faydalanan kişi sayısının da arttığını ifade eden Nacar, bu çerçevede ilaç tüketiminin de doğru orantılı olarak yükseldiğini bildirdi. Nacar, "Türkiye'de yapılan muayeneye eşdeğer olarak kullanılan ilaçlar kutu bazında artma eğilimi göstermektedir. Son verilere göre, bir yılda yaklaşık 2 milyar 182 bin kutu ilaç tüketimi oldu. Bu 2014 yılında iki milyar 33 milyondu" diye konuştu.
 
Nacar, söz konusu artışın, tespit edilen değişkenlere uygun bir oran olduğunu vurgulayarak, "Tüm ilaçların satışını gösteren IMS verilerine göre, geçen yıl ilaç kutu adedi olarak tüketilen yaklaşık iki milyar ilaç için ilaç firmalarına 18 milyar lira civarında bir para ödenmiştir" dedi.
 
- "2023'te ilaçta değer bazında kendi tükettiğinin yüzde 60'ını üreteceğiz"
 
Türkiye'nin artık tüketen değil aynı zamanda üreten bir ülke konumunda olduğunu anlatan Nacar, yerli üretimin artırılması için her türlü desteğe açık bir politikanın hayata geçirildiğini dile getirdi.
 
Nacar, şunları kaydetti:
 
"Türkiye, tükettiğinin kutu bazında yüzde 73'ünü üreten; değer bazında da yüzde 42'sini üreten bir ülke durumunda. Üretici gücümüzü her geçen gün artırmayla ilgili çok ciddi projelerimiz var. Bunlar, üst politika, eylem ve kalkınma planlarında, ilgili bakanlıkların strateji belgelerinde yer alıyor. 2023'te ilaçta değer bazında kendi tükettiğinin yüzde 60'ını, tıbbi cihazda da yüzde 30'unu üreten ülke olmayı hedefliyoruz.
 
2015 yılının ilk altı ayında yurt dışından 474 farklı ilaçtan 200 milyon 630 bin 212 avro tutarında toplam 286 bin 223 kutu; 2014'ün son altı ayında ise 400 farklı ilaçtan 164 milyon 494 bin 374 avro tutarında toplam 259 bin 666 kutu alım yapıldı.
 
2015 yılının son yarısında ve 2014 yılının son yarısında fiyat bazında en yüksek ödeme ilk iki sırada yetim ilaç ve doğuştan metabolik hastalıklarla ilgili ilaçlara yapıldı ve bunları onkoloji ve MS hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar takip etti."
 
-"Büyüme oranları önceden tahmin ediliyor"
 
Osman Nacar, Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin yaygınlığının ve kalitesine bağlı olarak ortalama yaşam süresinin de arttığına işaret ederek, "Dolayısıyla kronik hastalık yükü de yükseliyor. Bu da ilaç tüketim oranını artırıyor. Doğru sağlık stratejisiyle, olası büyüme oranları önceden tahmin ediliyor" dedi.

ilac
turkiye ilac ve tibbi cihaz kurumu
osman nacar
ilaç harcamaları
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir