Medimagazin logo

SGK ile TEB arasındaki protokol imzalandı: Eczacılara 121 milyon Tl iyileştirme yapıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) arasında imzalanan protokol ile eczacılar için toplamda 121 milyon lira değerinde bir iyileştirme gerçekleştirdiklerini bildirdi.
SGK ile TEB arasındaki protokol imzalandı: Eczacılara 121 milyon Tl iyileştirme yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakan Sarıeroğlu, SGK ile TEB arasındaki protokolün imza törenine katıldı.

Sarıeroğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hanehalkı iş gücü anketinin açıklandığını hatırlatarak, özellikle yıllık olarak yüzde 7,4 büyüme performansından sonra açıklanan ilk iş gücü piyasası verilerinin önemine işaret etti.

Sarıeroğlu, Türkiye'nin büyüme performansının istihdam dostu olarak devam etmesinin ocak ayı verilerinde de ortaya çıkmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

İşsizlik oranında 2,2 puanlık bir azalma gerçekleştiğini dile getiren Sarıeroğlu, bu kapsamda gerek İŞKUR bünyesindeki faaliyetlerde gerekse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ikinci fazına geçilen Milli İstidam Seferberliği kapsamında gençlere odaklanan çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Ocak ayı verilerinde genç işsizlik oranlarında 4,6 puanlık bir azalma meydana geldiğini bildiren Sarıeroğlu, bunun ülke açısından önemine dikkati çekti. İstihdam oranının yüzde 46,4 seviyesine ulaştığını belirten Sarıeroğlu, bir yıllık süre içinde 1 milyon 357 bin kişilik yeni istihdam sağlandığını, bu durumun, dünya ülkeleri ile kıyaslandığında Türkiye'de ortaya konulan kararlı politikaların, istihdam ve yatırımın ortamının iyileştirilmesine yönelik reformların bir sonucu olduğunu söyledi.

İş gücüne katılım oranının yüzde 52,1 seviyesine ulaştığını, bu sene içinde 780 bin kişinin iş gücü piyasasına girdiğini dile getiren Sarıeroğlu, bu performansı sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Kadınların iş gücüne katılım oranında da 1,2 puanlık artış sağlandığına dikkati çeken Sarıeroğlu, "Dengeli, kapsayıcı, sürdürülebilir büyüme konusunda kararlı politikalarımıza devam edeceğiz. Bunların hanelere, gelire, istihdama, hayatın her alanına yansıması konusunda hükümetimiz çalışmalarını kararlı bir biçimde devam ettirecek." dedi.

- "Son 2 ayda 15 toplantıda müzakere yapıldı"

Bakan Sarıeroğlu, TEB ve SGK arasında imzalanan protokole ilişkin yaptığı değerlendirmede ise 2016 yılında 2+2 yılı kapsayacak şekilde protokolün imzalandığını, protokolde 2 yılın sonunda değerlendirme hükmünün yer aldığını dile getirdi.

Son 2 ayda 15 toplantıda müzakerelerin yürütüldüğünü aktaran Sarıeroğlu, "Beklentilerin üzerinde bir iyileştirme yapmış durumdayız. Bugün yaptığımız protokolle ortaya koyduğumuz iyileştirmeler, SGK'nin gücünü vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunma konusundaki kararlılığının, çalışmasının, azminin, inancının bir sonucudur." diye konuştu.

Müzakereler sürecinde TEB merkez heyet üyeleri ile çok yakın çalışma imkanı bulduklarını anlatan Sarıeroğlu, TEB ailesine bu müzakereler sürecinde gösterdikleri yapıcı tutum için yürekten teşekkür etti.

Türkiye'nin, dünyada örnek olarak gösterilen, her daim rol model alınan, kapsayıcılığı ve işlerliği bakımından dünyanın en önde gelen sosyal güvenlik sisemlerinden birine sahip olduğunu belirten Sarıeroğlu, bu başarının birçok gelişmiş ülkenin bile yapamadığı sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesinin ürünü olduğunu kaydetti.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 99,5'inin genel sağlık sigortası kapsamına alındığını bildiren Sarıeroğlu, vatandaşların tamamına yakınına hizmet sunar hale geldiklerini ifade etti.

İlaçların temini konusunda ülke genelinde eczanelerden yararlanmada yüzde 100 seviyesine ulaşıldığına dikkati çeken Sarıeroğlu, 16 yıllık çalışma sonucunda vatandaşların geçmiş dönemdeki mağduriyetlerinin giderildiğini anlattı.

Türkiye genelinde 25 bin 270 eczane ile SGK'nin sözleşmesinin bulunduğunu bildiren Sarıeroğlu, vatandaşların ihtiyaç duyduğu her türlü tedavi ve ilacı dünyanın neresinde olursa olsun erişime açmak için çalıştıklarını vurguladı.

Bu kapsamda Sağlık Uygulama Tebliği'nde çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Sarıeroğlu, şu bilgileri paylaştı:

"2016'da 500 yeni ilacın, 2017 yılında 660 yeni ilacın geri ödeme listesine alınmasını sağladık. Toplamda bugün itibarıyla 8 bin 200 ilacımız, SGK'nin geri ödeme listesinde bulunmaktadır. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan yurt içinden 403, yurt dışından 47 çeşit ilaç geri ödeme listesindedir. 2017 yılı içinde yoğun olarak kanser ve nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan 266 biyoteknolojik ilacımız da geri ödeme listesinde. Özellikle yetim ilaçların geri ödeme konusunda Avrupa'da birinci sırada olduğumuzu ifade etmek isterim. Bu kapsamda 54 yetim ilacın bedeli SGK tarafından ödenmektedir. Bu da tüm AB ülkelerine baktığımızda en yüksek sayıda ilaçtır. Bunları önümüzdeki dönemde daha da artıracağız. "

Bakan Sarıeroğlu, bilimselliği kabul edilmiş ilaçlarla ilgili değerlendirmelerin de devam ettiğini, yeni geliştirilmiş ilaçların değerlendirmesinde ise vatandaşların faydasını öne çıkaran bir anlayışla hareket ettiklerini aktardı.

SGK olarak yerelleşme çabalarının da öncelikli gündem maddelerinden birisi olduğuna işaret eden Sarıeroğlu, bu kapsamda geçen yıl 2,5 milyar liralık bir çalışma yapıldığını bildirdi.

Sarıeroğlu, "Herhangi bir ilaç sayısı veya cinsi ile yetinmeyip sigortalıların ihtiyaç duyduğu ilaç ve her türlü tedaviyi erişime açmaya devam edeceğiz." dedi.

- "Güçlü mali iyileştirmeler yaptık"

Çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sisteminin en önemli parçalarından biri olan sağlık hizmetlerinin vatandaşlara ulaştırılması için TEB ile beraber hareket ettiklerini dile getiren Sarıeroğlu, SGK tarafından serbest eczanelerden ilaç temininin TEB ve kurum arasında yapılan protokoller kapsamında imzalanan sözleşmelerle sağlandığını anlattı.

2016 yılında TEB ile imzalanan ve yürürlükte olan protokolle eczacıların hasta odaklı olarak mesleklerini daha verimli bir şekilde yapmaları amacıyla meslek adına önemli atılımlar gerçekleştirildiğini kaydeden Sarıeroğlu, bu kapsamda 2016'da yapılan 2+2 yılı kapsayan, 2 dönemden oluşan 4 yıllık protokol çerçevesinde bir ara değerlendirmenin söz konusu olduğunu söyledi.

İmzalanan protokolle ara değerlendirme döneminde bazı iyileştirmeler yapıldığını belirten Sarıeroğlu, "Bu kapsamda, gelecekte eczacılarımızın mesleki sorunlarını daha da azaltacak ve yönetişim prensiplerine daha uygun şekilde uygulamaları içeren bir protokol iyileştirmesi yaptık. Bu uygulamalardan birisi, iki yılın sonunda her yıl enflasyon oranında bir değerlendirme olması. Bu iyileştirmeleri yapmak için imkanlarımızı sonuna kadar seferber ettik." diye konuştu.

TEB ile yürüttükleri ortak çalışmalar çerçevesinde eczanelerin vatandaşlara verdiği hizmetlerin sürdürülebilirliğini sağlamayı ön planda tuttuklarını ifade eden Sarıeroğlu, "2 yıllık dönem sonunda önemli iyileştirmelerde uzlaştık. Bugün protokolümüzde toplamda 121 milyon lira değerinde eczacılar için bir iyileştirme gerçekleştirdik. Ek protokol ile ekonomik düzenlemeler dışında ağırlıklı olarak TEB'in konuya ilişkin taleplerinden kaynaklanan birçok konuda da uygumalara yönelik iyileştirme yaptık, mevzuat düzenlemelerinin de hazırlıklarına yönelik adımlar atıldı." dedi.

Sarıeroğlu, şöyle konuştu:

"Protokol kapsamında, iki alanda güçlü mali iyileştirmeler yaptık. Eczanelerin ödediği reçete başına kendilerine ödenen reçete hizmet bedelini enflasyon oranında artırdık. Bu artışla birlikte bizim 2017 yılında aynı sayıda reçete üretildiği takdirde eczacılarımıza 297 milyon liraya çıkan bir ödememiz söz konusu olacak. Geçen yıla oranla artış oranımız 67 milyon oldu.

Eczanelere yapılan bu şimdi ifade edeceğim durum aslında yeni bir düzenlememiz ve inşallah gelecek dönemlerde de daha da iyileştirmeler yapımasının ilk adımı olacak bir düzenleme. Bu iyileştirmeyi yapmak için büyük çaba sarfettiğimizi de ifade edeyim. Eczanelere yapılan SGK ödemesinde eczanelerin yıllık cirosuna göre iskontolar yapılmaktaydı. Bu iskonto oranları, eczanelerin satış hasılat aralıklarına yani ciro baremleri ile bağlı olarak gerçekleştirmekteydi. Bu dönemde yaptığımız düzenlemede, bu ciro baremlerine de yüzde 15 oranında bir artış gerçekleştirdik. Bu artışın da maddi bedeli 54 milyon liradır. Tüm bu iki maddi iyileşmenin toplam bedeli de 121 milyon liradır."

Bakan Sarıeroğlu, bir ay sonra majistral ilaçlarla ilgili sistemde gerekli tüm çalışmaların tamamlanacağını ve eczaneler tarafından da Medula Sistemi üzerinden çalışmalara başlanacağını söyledi.

Sarıeroğlu, 109 maddelik protokolün 40 maddesinde değişiklik yapıldığını belirterek, "Söz konusu 40 maddenin 38'i TEB'in taleplerinden, 2'si de kurumumuzun ihtiyaç duyduğu bazı düzenlemelerden ibaretti." dedi.

Protokol ile cezalarda indirimler gerçekleştirildiğini dile getiren Sarıeroğlu, ayrıca Göç İdaresi ile TEB ve SGK arasında protokol yapılmasıyla ilgili ortak bir karar aldıklarını bildirdi.

TBMM üyelerinin SGK ile anlaşma yapan eczanelerden hizmet alabilmesinin önünü açtıklarını belirten Sarıeroğlu, "Eczanelerden alınan tıbbi malzemelerde örneklem usulüyle inceleme oranı yüzde 10 idi, bu oranı yüzde 5'e indirmiş durumdayız. Gelecek dönemde de İŞKUR ve TEB iş birliği ile mesleki eğitim, iş başı eğitim programları kapsamında çalışma konusundaki hükümlerimizi protokole koyduk." bilgilerini paylaştı.

Sarıeroğlu, "Milletimizin sağlığa erişimini 7 gün 24 saat büyük bir özveri ile sağlayan eczacılarımıza tüm emekleri için şükranlarımızı sunuyoruz. Yaptığımız iyileştirmelerin vatandaşlarımıza ve eczacılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Protokolle yeni adım attığımız hususlarda gelecek dönemlerde de SGK olarak daha da iyi iyileştirmeler yapma konusunda iyi niyete ve bu konuda hassasiyete sahibiz. TEB ile çok yapıcı bir müzakere sürecini yürüttük. Çok sessiz sakin de oldu. Belki kamuoyu da bu konulardan ilk defa bugün protokolümüzü imzalarken haberdar olacak." ifadesini kullandı.

SGK Başkanı Selim Bağlı da 2016 yılındaki protokole göre enflasyon oranında reçete hizmet bedellerinde iyileştirme yapılması gerekirken Bakan Sarıeroğlu'nun talimatı doğrultusunda mali alanda da gerekli iyileştirmelerin yapıldığını aktardı.

TEB Genel Başkanı Erdoğan Çolak da protokolün değerlendirilmesi sürecinde teknik konularla ilgili çalışmalar yapıldığını, eczanelerde ilaç karşılanırken hem vatandaşın hem eczacıların daha rahat etmesine imkan sağlayan konularda adımlar atıldığını söyledi.

Eylül ayından sonra yardımcı eczacılık anlamında 2 bin kadar istihdam sağlanacağını belirten Çolak, bu konuyla ilgili İŞKUR ile görüşmelerin yapıldığını aktardı. Çolak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına protokol için teşekkür etti.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

sgk
teb
protokol
saglik uygulama tebligi
selim bagli
erdogan colak
Yorum (3)
Hasan Akdemir
Biz özel hastaneler de bir iyilik bekliyoruz ama eczacıların TEB'i bizim TTB gibi siyasete güreşmediğinden pazarlıkta elleri çok güçlü.
11
Cevapla
TTB Ne
Hasan Akdemir (Nöroloji Uzmanı) başınıza taş düşse TTB den bileceksiniz. TTB nin TEB gibi böyle bir sözleşme hakkı yok.Sendikanın var.10 yılı aşkındır yetkili olan sendika Sağlık-Sen' in durumu ortada. TTB nasıl güçlü olur ve hak kazanır.Ne zamanki hekimler birbirini rakip görmekten vazgeçer mesleki dayanışma ile meslek örgütü çatısı altında bir araya gelir ve sendika gibi sendikaya üye olur o zaman İngiltere'deki meslektaşlar gibi bizde kazanırız. https://www.medimagazin.com.tr/guncel//tr-ingilterede-13-milyon-saglik-calisaninin-ucretleri-artirilacak-11-682-76656.html
101
Cevapla
Hasan Akdemir
Tabip diyince herkes TTB'nin yaptıklarını ( iki dilde kongre yapılması önerisi, demokrasi mitingi diye hep malum gruplarla halay çekmeler, terörizmle mücadeleyi iki egemen ordunun savaşı gibi gösterme) aklına getiriyor ve normal vatandaşlar geri çekildiği gibi ,iktidar olanlar da artık Allah birdir dese inanmayacak hale geldi. Ondan sonra istediği kadar sağlık sisteminin sorunlarından bahsetsin kimse kaale almıyor. Ben de sözü dinlenir temsilcilerim olsun isterim ama dikkat edilirse bu zamana kadar TEB in böyle ilginç faaliyetlerini kimse görmedi. Sendika olayı üye olanlarla ilgili bir durum, Tabip Odası üyeliğiyse şu günlere kadar zorunluydu ve tekeldi. Sonuçta başımıza taş değil kayalar yuvalanıyor ama her tabip odası seçiminde gidip oy veren Hasan Akdemir'den dolayı değil.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir