Medimagazin logo

TEB: İlk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültesine yerleştirilmeli

Türk Eczacıları Birliğince (TEB), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmesi ve ilk 60 bine giren öğrencilerin eczacılık fakültelerine yerleştirilmesi gerektiği bildirildi
Kaynak: AA
TEB: İlk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültesine yerleştirilmeli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TEB'den yapılan yazılı açıklamada, Birliğin, sayıları 37 bini geçen eczacıların sesi olmak ve mesleğin güvenilir ve sürdürülebilir şekilde geleceğe taşınması için çalıştığı ancak verilerin "endişe verici" olduğu kaydedildi.

Acil önlemler alınmadığı takdirde eczacılık mesleğinin zarar göreceği, istihdam sorunlarının ortaya çıkacağı ifade edilen açıklamada, "Bu noktada bir kez daha vurgulamak istiyoruz; mevzu yalnızca bir mesleğin geleceği değildir. Yapılan yanlışlara devam edildiği sürece ülkenin teminatı gençlerimizin geleceği tehlikeye girecek, halk sağlığı da olumsuz etkilenecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.


Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı'nda birinci olan genç atanamadı 


Açıklamada, eczacılık fakültesi sayısının 2019 yılında 49'a yükseldiği vurgulanarak, her yıl 1500'ün üzerinde öğrencinin eczacılık fakültelerinden mezun olduğu hatırlatıldı.

Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu'nda, 2023 yılında eczacı ihtiyacının 32 bin 900 olarak belirlendiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Buna karşılık şu anda Eczacı Bilgi Sistemi'ne kayıtlı 37 binin üzerinde eczacı bulunmaktadır. Birliğimiz bugüne dek konuya ilişkin Yükseköğretim Kurumu nezdinde defalarca girişimde bulundu. Devlet, vakıf, özel fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır. Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. 

Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir."

türk eczacıları birliği
Yorum (4)
haydar çanlı
tamamen yanlış ticaret hukuku üzerinden yürüyen bir meslek dalı herkes tarafından yapılabilir zaten işleri kalfalar yapıyor ve bunu herkles biliyor...
23
Cevapla
Hasan
Bizim ayak işlerini kalfalarımız yapıyor ama sizin işlerin büyük bölümünü hemşireler yapıyor ve bunu herkes biliyor. Bu çağda hala sizin gibiler var demekki ama haklısınız meslektaşlarınızla performans yarıştırmaktan dünyadaki gelişmelere bir haber kalmışsınız. Siz kim, eczacılık kim...
22
Cevapla
Selim akıl
Dr Haydar Beye iki ana sorum var. 1) Majistral reçete yazmasını biliyor musunuz? 2) Yazabiliyorsanız yazdığınız ezbere formülü nasıl hazırlayacağınızı biliyor musunuz? Yani ilaç yapabilir misiniz? Eczacılık öyle kolay mı sanıyorsunuz ya da dışarıda gördüğünüz ülkemizde sayenizde yetkisizleştirilmiş meslektaşlarımızı anlayabilecek empatiye sahip misiniz? Hekimlik nasıl sanatsa eczacılık da bir sanattır. Eczacılık eğitimini almadan herkes tarafından yapılabilirse doktorluk da yapılabilir emin olun sizin anlayışınıza göre. Mesleğimizin tarihini ve amerika avrupada neler yapıyorlar bir okuyun ve lütfen böyle bir bilgiyle hiç bir mesleği nitelendirmeyin.
22
Cevapla
Yerli
Haydarcım eczacılar ülkemizde başta doktorlar tarafından değer görüp yetkililerce maddi ve yetki konusunda desteklenseydi bu gün ilaçları molekülleri atomları eczacılar bulur, ilaçların bulunmama gibi durumları olmaz, sizler firmaların boyunduruğunda olmaz, ilaç gibi stratejik bir zorunlu bir ihtiyaca muhtaç kalmazdık. Klinik eczacılıkta bu gün bir devrim yapardık. Eczacılar depolarda sürünmezdi. Sağlığın, eczacının, ilacın bu duruma gelmesinin sebebi siz doktorlarsınız. Ne kadar doktorsun o da ayrı bir konu ama bu kapital sisteme kul olduğunuz müddetçe bu işler düzelmez. Bilmem anlıyor musun?
8
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir