Medimagazin logo

Tıbbi cihaz, ilaç ve kozmetik ürünlerine Hitit Üniversitesinde analiz

Tıbbi cihazlar başta olmak üzere ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin analizlerinin yapılabilmesi amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu ile Hitit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi arasında işbirliği protokolü imzalandı
Tıbbi cihaz, ilaç ve kozmetik ürünlerine Hitit Üniversitesinde analiz
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ÇORUM  - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, tıbbi cihazlar başta olmak üzere ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin analizlerinin Hitit Üniversitesince yapılacağını belirterek, "Bu çalışmanın neticesinde raporlarını bize iletecekler. Biz de burada verilen raporlara göre o ürünlerin piyasadaki durumlarına karar vereceğiz. 'Ürün uygunsuzdur, güvensizdir' derlerse piyasada kullanılan o ürünü geri çekeceğiz, 'Uygundur' derlerse halkımız bunu kullanabilecek." dedi.

Tıbbi cihazlar başta olmak üzere ilaçlar ve kozmetik ürünlerinin analizlerinin yapılabilmesi amacıyla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihazlar Kurumu ile Hitit Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Gürsöz, HÜBTUAM'da düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, gerek sağlık, gerekse gündelik hayattaki kullanımı nedeniyle tıbbi ürünlerin son derece kritik bir konu olduğunu, ilaç ve tıbbi cihazlar hakkındaki sağlık hizmetlerinin önem taşıdığını söyledi.

Kurum olarak kozmetik ürünlerinden de sorumlu olduklarını bildiren Gürsöz, şu değerlendirmede bulundu:

"Bunların da güvenli kullanımları çok önemli. Bunlar günlük hayatımıza doğrudan temas eden ürünler. Doğumdan ölüme kadar hayatın her alanında günlük yaşantımızın içerisinde olan ürünler. Güvenli, kaliteli, etkili olmaları çok önemli. Özellikle güvenlik vurgusu yapıyorum. İnsanların gönül rahatlığı ile kullanmalarını sağlamamız gerekiyor. Bunun yolu laboratuvardan geçiyor."

HÜBTUAM'ı kuruluşundan gelişim sürecine kadar yakından takip ettiklerini, teknik özelliklerini incelediklerini anlatan Gürsöz, tıbbi ürünlerin analizi için Hitit Üniversite ile iş birliği yapmaya karar verdiklerini belirtti. İş birliği sürecini anlatan Gürsöz, şunları ifade etti:

"Alt yapısı gayet uygun. Kullanılan laboratuvarın fiziki mekanları, cihaz alt yapısı yerinde. O zaman bu iş birliğinin yapılabilirliğine kanaat getirdik. Bundan sonraki süreçte belli ürünlerin analizlerini üniversite yetkililerine teslim edeceğiz. Ürün numunelerini alacaklar. Bu ürünlerimize laboratuvarlarda uygunluk testleri yapılacak. Bu çalışmanın neticesinde raporlarını bize iletecekler. Biz de burada verilen raporlara göre o ürünlerin piyasadaki durumlarına karar vereceğiz. 'Ürün uygunsuzdur, güvensizdir' derlerse piyasada kullanılan o ürünü geri çekeceğiz. 'Uygundur' derlerse halkımız bunu kullanabilecek. 'Hekimlerimiz tıbbi cihazı rahatlıkla hastalarına kullandırtabilirler' diyeceğiz. Analiz alanındaki işbirliği bizim için çok önemli. Özellikle halk sağlığı, güvenli ürün kullanımı açısından biz bunu çok önemsedik. Bir yıllık çalışmanın hazırlığı sonunda bugün imzamızı atıyoruz."

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da HÜBTUAM'ı kurarken Çorum'a ve bölgeye hizmet etmeyi amaçladıklarını dile getirerek, bu anlamda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile yaptıkları protokolün önemli olduğunu aktardı.

Genç bir üniversite olmalarına rağmen kendilerinden önce kurulan üniversitelerin refleksiyle hareket ettiklerine işaret eden Alkan, merkezin sadece üniversitenin kendi testlerini, deneyleri yapacakları mekanlar değil, kamu kurumlarıyla iş birliğinde bulunacak, katma değer sağlayacak yöntemin ara yüzünü oluşturmasını arzu ettiklerini anlattı.

Konuşmaların ardından Gürsöz ile Alkan arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykan, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mete Dolapçı, Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir ile akademisyenler de katıldı.
 

ilac ve tibbi cihaz
hitit universitesi
hubtuam
Yorum (1)
Murat celikten
Oldukça güzel bir gelişme. Elinize sağlık
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir