Medimagazin logo

Üniversiteye daha cazip geldi: İşletmeyi kapatıp, Eczacılık açalım!

Türk Eczacılar Birliği yaptığı basın açıklamasında plansız açılan fakültelerin mesleği tehdit ettiğini ifade ederek Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde açılacak olan Eczacılık Fakültesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada Bafra İşletme Fakültesinin kamu kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması amacıyla kapatılıp yerine Eczacılık Fakültesi kurulması kararını mantığa aykırı olarak nitelendirildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Üniversiteye daha cazip geldi: İşletmeyi kapatıp, Eczacılık açalım!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Eczacılar Birliği yaptığı açıklamada Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra İşletme Fakültesinde doluluk oranının az olması sebebiyle yerine eczacılık fakültesi kurulması kararının mantığa uygun olmadığını belirtti. Eczacılık fakülteleri ile ilgili kaygılarını dile getiren Türk Eczacıları Birliği, alınan kararların ve yaşanan gelişmelerin plansız yapıldığını ifade ederek yeni fakültelerin kurulmasının ve kontenjanların artırılmasının eczacılık mesleğine tehdit olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

Eczacılık eğitimi, multidisipliner bir alandır. Avrupa’da 2005/36/EC Direktifi ile profesyonel nitelikleri tanımlanmış ve standardize edilmiştir. Sağlık eğitimlerinin standartlarının sağlanması, toplum sağlığı açısından hayati derecede önem taşımaktadır. Buna rağmen karşı karşıya olduğumuz tablo, hem mesleğimizin hem ülkemizin geleceğini tehlikeye atar cinstendir. Eczacı akademisyeni olmayan, öğretim elemanı kadroları eksik, fiziki ve sosyal imkanlar açısından kısıtlı altyapısı ve laboratuvarları yetersiz eczacılık fakülteleri bu ülkenin ve eğitim sisteminin gerçeği olarak karşımızda durmaktadır.”   

Türk Eczacıları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesinde alınan karar ile ilgili açıklamasında “akla, mantığa uygun değildir; bunun yanında kararın gerekçesi “absürt” kelimesinin tanımlarını zorlamaktadır” ifadelerini kullanarak eczacılık alanında istihdam sorunlarının yaşandığı günlerde alınan kararın kabul edilemez bir hamle olduğunu kaydetti.

Yabancı öğrenci kontenjanının kaldırılması hakkında

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Kılavuzu’nda yer alan “programların kontenjanlarının en fazla yüzde 50'sine kadar yurtdışından öğrenci kabul etme sınırlaması”nın ortadan kaldırıldığı ve bu yeni düzenlemenin devlet/vakıf bütün üniversiteler için geçerli olacağı açıklandı. Yeni düzenlemeye göre üniversitelerin program bazında yurt dışından öğrenci kabul kontenjan talepleri, eğitim öğretim yılı başlamadan önce YÖK’e bildirilecek, söz konusu talepler YÖK tarafından değerlendirilecek.

Konu ile ilgili olarak “Farklı ülkelerin akademik ve bilimsel düzeyde yaptığı işbirliklerini, ülkemizin dünya çapında eğitim alanında tercih edilen bir ülke olmasını değerli görüyor ve destekliyoruz.” İfadelerini kullanan Türk Eczacılar Birliği eğitimde kaliteden ödün verilmeden yapılmasının önemini vurguladı.

Eğitimin niteliğinden taviz verilmemeli

Yabancı öğrenci sınırlandırılmasının kaldırılmasında fırsat eşitsizliğinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydeden Türk Eczacıları Birliği açıklaması şu şekilde devam etti:

“Tıp ve diş hekimliği bölümlerinde yurt dışı öğrenci alımlarında, önceki yıla ait kontenjanının yüzde 50'si ile sınırlandırılması uygulaması devam ediyor. Eczacılık fakülteleri de tıp ve diş hekimliği bölümleri gibi klinik uygulamalar, laboratuvarlar, teçhizatlar açısından belirli şartlara ve mekan kriterlerine sahiptir. Bir mesleğin niteliğini belirleyecek en önemli şeylerin başında verilen eğitimin standartlarının geldiği unutulmamalıdır.

Yapılacak uygulamalarda ilgili tarafların hassasiyetinin göz önünde bulundurulması ve eğitimin niteliğinden taviz verilmemesi gerektiğini bir kez daha vurguluyor; eğitim sistemimizin ve ülkemizin geleceği için azami dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.”

ondokuz mayıs üniversitesi
eczacılık fakültesi
türk eczacılar birliği
Yorum (1)
Hasan Akdemir
Neyse ki plansız açılan Tıp Fakülteleri hiç bir şeyi tehdit etmiyor.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir