Medimagazin logo

Aynı cerraha eş zamanlı 2 ameliyat! Komplikasyon artışı yüzde 90!

Hastane kaynaklarının daha verimli kullanılması ve zamandan tasarruf etmek gibi nedenlerle eş zamanlı yürütülen ameliyatlar  komplikasyon oluşması riskini yüzde 90 artırıyor.  
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aynı cerraha eş zamanlı 2 ameliyat! Komplikasyon artışı yüzde 90!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Eş zamanlı ameliyatlar hastane kaynaklarının daha verimli kullanılması, sağlık hizmetine daha hızlı ulaşılabilmesi ve cerrahi asistanların eğitimleri için çok sayıda hastane tarafından yapılıyor. 

Today Mims’te yer alana habere göre, Kanada Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi’nde yapılan bir araştırma eş zamanlı yapılan ameliyatların komplikasyon oluşma riskini yüzde 90 artırdığını gösterdi.

Her 10 dakika riski yüzde 7 artırıyor

Jama’da yayımlanan ve Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan “Çakışan Ameliyatların Gelişme Hikayesi” başlıklı çalışmaya göre ise, kalça kırığı ameliyatlarının yüzde 2,5’i, kalça protezi ameliyatlarının ise yüzde 3’ü aynı anda farklı iki işlemi de yürüten cerrahlar tarafından yapılıyor. Genellikle 30 dakika veya daha fazla süren bu işlemlerin üç saati geçmesi durumunda ise ameliyata eklenen her 10 dakika komplikasyon oluşma riskini yüzde 7 artıyor.

 

 

Yüzde 90 risk artışı

Ameliyattan bir sene sonra komplikasyon oluşma riskinin de incelendiği araştırmaya göre bu risk bir yıl sonunda yüzde 90’a ulaşıyor. Enfeksiyon, ameliyat tekrarı ve kemiğin kayması gibi komplikasyonlar oluşuyor ve kalça kırığı ameliyatı olan hastalarda komplikasyon oluşma riski neredeyse 2 katına çıkıyor. 

Çakışan ameliyatlar kavramı ilk olarak 2015 yılında Boston Globe Gazetesi araştırmacı gazetecilerden oluşan Globe Spotlight Ekibi tarafından yapılan bir rapor ile ortaya çıktı. Raporda Amerika'daki Massachusetts Hastanesi'nde birden fazla ameliyatın bir arada yapılması durumunda denetleme güvenliği konusunda bir anlaşmazlık olduğu bilgisi verildi. 
Massachusetts Hastanesi’ni ortopedi cerrahları da uzun saatler süren iki ameliyatın hastalar için risk oluşturduğu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
 

çakışan ameliyat
komplikasyon
doktor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir